Cara Cerminkan Skrin Peranti Windows atau Android Anda di Roku Anda

Peranti Roku baru-baru ini memperoleh ciri "screen mirroring". Dengan beberapa klik atau ketukan, anda dapat mencerminkan skrin Windows 8.1 atau Android ke Roku anda. Ia berfungsi sedikit seperti AirPlay Apple atau pencerminan skrin Chromecast Google.

Ini berfungsi bersama dengan standard terbuka Miracast yang disatukan pada PC Windows 8.1, telefon dan tablet Android, dan telefon Windows. Ia tidak akan berfungsi dengan Mac, iPhone, iPad, Chromebook, atau PC Linux.

Aktifkan Kesalahan Skrin Roku

BERKAITAN: Apa itu Miracast dan Mengapa Saya Perlu Peduli?

Ingatlah bahawa pencerminan skrin adalah ciri beta, jadi anda mungkin menghadapi masalah dengannya. Lebih buruk lagi, Miracast secara keseluruhan boleh jadi tidak stabil, jadi peranti yang anda gunakan mungkin mempunyai bug Miracast mereka sendiri. Laman web Roku mempunyai senarai rasmi peranti serasi yang disahkan. Secara teorinya, mana-mana peranti yang serasi dengan Miracast harus berfungsi - tetapi jangan bergantung padanya. Itulah salah satu masalah MIracast. Yang mengatakan, Miracast telah bertambah baik dan menjadi lebih stabil dengan peranti terbaru.

Untuk mengaktifkan ciri ini, masuk ke skrin Tetapan Roku, pilih Sistem, dan pilih Pencerminan skrin (beta). Pastikan pilihan "Aktifkan pencerminan layar" dicentang.

Tambahkan Roku ke PC Windows atau Peranti Android Anda

BERKAITAN: Cara Menggunakan Miracast Screen Mirroring dari Windows atau Android

Seterusnya, sudah tiba masanya untuk menghantar dari peranti anda. Pada PC Windows 8.1, sapu dari kanan atau tekan Windows Key + C untuk mengakses pesona. Pilih daya tarikan Peranti dan dan pilih Projek. Pilih "Tambahkan paparan tanpa wayar" untuk mula menambahkan Roku.

Ini hanya akan berfungsi jika anda menggunakan PC Windows moden yang merangkumi perkakasan yang serasi dengan Miracast.

Anda mesti melihat Roku anda dalam senarai peranti. Pilih untuk menambahkannya ke senarai peranti Windows yang tersedia di PC Windows anda. Windows akan meminta anda mengikuti arahan pada Roku anda, tetapi itu tidak diperlukan. Selepas beberapa saat, ia akan disambungkan secara automatik dan mula menghantar.

Pada Android, buka layar Pengaturan, ketuk Paparan, ketuk Cast layar, dan anda akan melihat Roku dalam senarai paparan wayarles yang tersedia. Rujuk panduan langkah demi langkah untuk melakukan casting dengan Miracast untuk maklumat lebih lanjut.

Hantar ke Roku

Untuk mula menghantar lagi pada Windows, pilih daya tarikan Peranti, ketuk Projek, dan anda akan melihat Roku anda muncul dalam senarai jika berdekatan. Klik atau ketik untuk memproyeksikan. Anda akan melihat layar percikan "Screen mirroring" muncul di Roku, dan kemudian paparan peranti anda akan muncul di TV anda.

Pada Android, anda boleh mula melakukan transmisi dengan cara yang sama seperti yang anda tambahkan Roku. Anda juga harus melihatnya dalam senarai Tetapan Pantas anda.

Walau apa pun, apabila anda selesai menghantar, sentuh sahaja butang Laman Utama - atau praktikal butang lain pada alat kawalan jauh Roku anda. Ia akan segera meninggalkan mod pemutus dan memaparkan skrin Utama anda supaya anda dapat mula menonton sesuatu yang lain.

Petua Penyelesaian Masalah

BERKAITAN: Apakah Wi-Fi Langsung, dan Bagaimana Ia Berfungsi?

Kami mempunyai masalah untuk menjadikan fungsi ini berfungsi pada masa lalu, tetapi itu mungkin disebabkan oleh sifat beta ciri ini. Ia berfungsi untuk kita pada model terbaru Roku 3 dengan Surface Pro 2.

Pada masa lalu, kami perhatikan bahawa Miracast tidak akan berfungsi jika anda mempunyai VirtualBox, VMware, atau program mesin maya yang serupa yang dipasang pada komputer Windows anda. Miracast memerlukan "tumpukan Wi-Fi bersih", dan program-program ini mengganggu rangkaian. Cuba nyahpasang program mesin maya dan apa sahaja yang mengganggu rangkaian anda jika anda tidak dapat Miracast. Pada Android, ROM khusus mungkin tidak dapat Miracast dengan betul - pastikan anda menggunakan Android versi rasmi pengeluar pada peranti yang disokong.

Secara teori, peranti tidak perlu menggunakan rangkaian Wi-Fi yang sama untuk menggunakan Miracast. Ini kerana mereka menemui dan saling berhubung menggunakan Wi-Fi Direct, bukan melalui rangkaian Wi-Fi anda yang ada. Sekiranya anda menghadapi masalah, anda mungkin mahu mencuba menyambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian Wi-Fi yang sama - mungkin atau mungkin tidak membantu. Dan, kerana ini menggunakan Wi-Fi, sumber gangguan Wi-Fi dapat menimbulkan masalah.

Masalah yang anda hadapi mungkin disebabkan oleh sifat beta fitur pencerminan layar di Roku. Mereka juga hanya boleh menjadi masalah Miracast umum - banyak pengeluar yang nampaknya berusaha keras agar Miracast dapat berfungsi dengan baik.

Tetapi ini masih merupakan ciri yang menarik - ini bermakna ramai orang sekarang mempunyai peranti yang sesuai dengan Miracast yang disambungkan ke TV mereka. Ia dapat membantu Miracast menjadi lebih meluas dan digunakan - jika ia berfungsi dengan baik untuk kebanyakan orang.