Cara Menukar Imej HEIC ke JPG pada Mac dengan Cara Mudah

Apple mula menggunakan format gambar HEIC dengan iOS 11. Ia lebih disukai daripada JPG yang berkuasa kerana saiz failnya yang lebih kecil, dan ia juga berjaya ke Mac. HEIC boleh menyebabkan masalah untuk beberapa aplikasi. Inilah cara menukar fail HEIC ke JPG dengan mudah.

Sekiranya anda menjalani kehidupan di iOS, maka kemungkinannya cukup besar sehingga anda tidak pernah benar-benar tahu bila gambar dalam format HEIC atau JPG kerana, sebahagian besarnya, tidak menjadi masalah. Namun, apabila anda mula berkongsi gambar atau menyimpannya ke Mac untuk penggunaan di masa hadapan, anda mungkin menginginkannya dalam format yang lebih biasa. Itu cenderung berlaku paling banyak pada Mac, jadi bukankah lebih baik jika ada cara cepat dan mudah untuk menukar sebilangan gambar format HEIC menjadi JPG? Sekiranya anda tidak keberatan membuat tangan anda sedikit kotor dengan Automator, cara yang cepat dan mudah anda miliki.

Mari kita mulakan.

Menyiapkan Tindakan Pantas

Lancarkan Automator pada Mac anda — ada di folder Aplikasi anda, atau anda dapat menggunakan Spotlight untuk mencarinya — dan kemudian klik “Dokumen Baru.”

Selanjutnya, dari daftar templat, klik "Tindakan Cepat," diikuti dengan "Pilih."

Di sebelah kiri layar, ketik "copy finder" ke dalam kotak carian dan kemudian seret "Salin Item Pencari" ke sebelah kanan skrin. Di sini, anda kemudian boleh memilih folder tempat anda ingin menyimpan gambar yang ditukar.

Sekiranya anda ingin menukar gambar HEIC tanpa membuat salinan di desktop, hilangkan langkah "Salin Item Pencari". Automator kemudian akan membuat salinan yang ditukar dalam folder yang sama dengan fail HEIC yang asal.

Kembali di sebelah kiri layar, ketik "ubah jenis" ke dalam kotak carian dan kemudian seret "Ubah Jenis Gambar" ke sebelah kanan layar. Terdapat drop-down di sini juga. Ubah itu menjadi "JPEG."

Di bar menu, klik Fail> Simpan dan kemudian masukkan nama untuk tindakan pantas anda.

Akhirnya, klik "Simpan" untuk menyelesaikan proses.

Menggunakan Tindakan Pantas untuk menukar gambar HEIC ke JPG

Untuk menggunakan Tindakan Cepat baru anda, klik kanan mana-mana fail HEIC — atau sesungguhnya, fail gambar apa pun — dan kemudian pilih Tindakan Pantas yang anda buat sebelumnya. Anda akan menemui JPG yang baru ditukar dalam folder yang anda tetapkan lebih awal.

Anda juga boleh memilih sekumpulan gambar dan menukarnya sekaligus dengan cara yang sama.