Apa yang Dilakukan oleh Mod Pesawat, dan Adakah Ini Perlu

Mod pesawat melumpuhkan radio selular, Wi-Fi, dan Bluetooth peranti - semua fungsi penghantaran tanpa wayar. Tetapi banyak kapal terbang kini menawarkan Wi-Fi dalam penerbangan, dan akses selular mungkin akan datang ke pesawat tidak lama lagi - jadi di mana ia meninggalkan mod pesawat?

Walaupun anda tidak pernah terbang, mod kapal terbang menawarkan cara cepat untuk mematikan banyak radio yang menghabiskan bateri peranti anda. Ia dapat memanjangkan hayat bateri peranti anda selagi anda tidak memerlukan radio tanpa wayar tersebut.

Apa yang Dilakukan oleh Mod Pesawat?

Apa sahaja peranti yang anda gunakan — telefon Android, iPhone, iPad, tablet Windows, atau apa sahaja — mod kapal terbang mematikan fungsi perkakasan yang sama. Ini termasuk:

  • Selular : Peranti anda akan berhenti berkomunikasi dengan menara sel. Anda tidak akan dapat mengirim atau menerima apa-apa yang bergantung pada data selular, dari panggilan suara hingga pesan SMS hingga data mudah alih.
  • Wi-Fi : Telefon anda akan berhenti mengimbas rangkaian Wi-Fi yang berdekatan dan cuba menyertainya. Sekiranya anda sudah tersambung ke rangkaian Wi-Fi, anda akan terputus.
  • Bluetooth : Mod kapal terbang mematikan Bluetooth, teknologi komunikasi tanpa wayar yang kebanyakan orang kaitkan dengan alat dengar tanpa wayar. Tetapi Bluetooth boleh digunakan untuk banyak perkara lain, termasuk papan kekunci dan tetikus.
  • GPS : Mod pesawat juga mematikan fungsi penerimaan GPS, tetapi hanya pada beberapa peranti. Ini agak mengelirukan dan tidak konsisten. Secara teori, GPS tidak seperti semua teknologi lain di sini — peranti dengan GPS dihidupkan hanya mendengar isyarat GPS yang diterimanya, tidak menghantar sebarang isyarat. Walau bagaimanapun, beberapa peraturan pesawat tidak membenarkan penggunaan fungsi penerimaan GPS dengan alasan apa pun.

BERKAITAN: Lebih daripada Headset: 5 Perkara Yang Boleh Anda Lakukan Dengan Bluetooth

BERKAITAN: Ya, Anda Boleh Menggunakan Elektronik Semasa Berlepas dan Mendarat: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Apabila mod kapal terbang diaktifkan, anda akan sering melihat ikon kapal terbang di bar pemberitahuan peranti anda, yang muncul di bar atas pada perangkat Android, iPhone, dan iPad. Anda masih boleh menggunakan peranti di pesawat — walaupun semasa berlepas dan mendarat — selagi mod kapal terbang diaktifkan. Anda tidak perlu mematikannya.

Mengapa Mod Pesawat Diperlukan?

Peraturan di banyak negara melarang penggunaan perangkat yang mengirimkan isyarat pada pesawat komersial. Telefon khas atau tablet berkemampuan selular berkomunikasi dengan beberapa menara sel dan berusaha untuk mengekalkan sambungan setiap saat. Sekiranya menara jauh, telefon atau tablet harus meningkatkan isyaratnya sehingga dapat berkomunikasi dengan menara. Komunikasi semacam ini boleh mengganggu sensor pesawat dan berpotensi menimbulkan masalah dengan peralatan navigasi sensitif. Itulah kebimbangan yang menyebabkan undang-undang ini berlaku. Pada hakikatnya, peralatan moden adalah kuat. Walaupun penghantaran ini menyebabkan masalah, pesawat anda tidak akan jatuh dari langit kerana sebilangan orang terlupa mengaktifkan mod kapal terbang!

Keprihatinan yang lebih jelas adalah bahawa, ketika anda melakukan perjalanan dengan sangat cepat, semua telefon di dalam pesawat akan terus bergerak dari menara sel ke menara sel. Ini akan mengganggu isyarat selular yang diterima orang di lapangan. Lagi pula, anda tidak mahu telefon anda melakukan kerja keras ini — ia akan menghabiskan baterinya dan tetap tidak akan dapat mengekalkan isyarat dengan betul.

Gunakan Mod Pesawat untuk Menjimatkan Kuasa Bateri

BERKAITAN: Mitoskan Masa Hidup Bateri untuk Telefon bimbit, Tablet, dan Komputer riba

Mod kapal terbang berguna walaupun anda berada di darat, menawarkan kaedah terbaik untuk menjimatkan kuasa bateri pada peranti anda. Radio pada peranti menggunakan sejumlah besar tenaga, berkomunikasi dengan menara sel, mengimbas dan menyambung ke rangkaian Wi-Fi berdekatan, menunggu sambungan Bluetooth masuk, dan kadang-kadang memeriksa lokasi anda melalui GPS.

Putar mod kapal terbang untuk mematikan semua radio tersebut. Ingatlah bahawa ini akan menyekat panggilan telefon masuk dan mesej SMS di telefon, tetapi ia boleh menjadi petua penjimatan bateri yang hebat jika anda benar-benar memerlukan sedikit jus terakhir. Ia sangat berguna pada tablet ketika anda hanya menggunakan tablet anda sebagai eReader luar talian.

Anda Boleh Mengaktifkan Wi-Fi dan Bluetooth dalam Mod Pesawat

Wi-Fi dibenarkan di beberapa kapal terbang. Sebenarnya, banyak kapal terbang kini menawarkan Wi-Fi dalam penerbangan. Mengaktifkan mod kapal terbang selalu mematikan Wi-Fi. Namun, pada kebanyakan peranti, anda dapat mengaktifkan semula Wi-Fi setelah menghidupkan mod kapal terbang. Isyarat radio lain masih disekat, tetapi sekurang-kurangnya anda dapat menyambung ke rangkaian Wi-Fi.

Beberapa peranti juga membolehkan anda mengaktifkan Bluetooth apabila mod pesawat diaktifkan. Adakah ini dibenarkan bergantung pada syarikat penerbangan anda dan agensi pengawal selia yang bertanggungjawab.

Isyarat Selular Akan Ditawarkan di Pesawat Tidak lama lagi

Isyarat selular juga akan segera datang ke kapal terbang. FCC AS sedang melihat perubahan peraturan untuk membolehkan isyarat selular pada pesawat terbang di atas 10.000 kaki. Ini biasanya dijelaskan di media sebagai "membenarkan panggilan telefon bimbit di pesawat," tetapi lebih dari itu. Ketetapan itu juga akan membenarkan SMS dan perkhidmatan apa pun yang menggunakan data selular. Sebenarnya, DOT AS sedang mempertimbangkan untuk melarang panggilan telefon bimbit di pesawat. Hasil akhirnya ialah anda dapat menghantar teks dan menggunakan data selular dalam pesawat, tetapi tidak melakukan panggilan telefon suara. Secara jujur, itu akan menjadi sangat menjengkelkan orang di sekitar anda.

Anda biasanya tidak dapat menyambung ke menara sel di darat, tetapi kapal terbang yang membenarkan radio selular akan dilengkapi dengan "picocell." Ini adalah stesen pangkalan selular kecil yang boleh dihubungkan telefon di dalam pesawat sama seperti menara selular lain. Picocell kemudian memancarkan isyarat mereka ke satelit komunikasi, yang pada gilirannya memancarkan isyarat kembali ke stesen pangkalan di tanah di mana ia dapat menyambung ke rangkaian selular Bumi.

Kerana pemancar di pesawat sangat dekat dengan telefon di pesawat, peranti dapat berkomunikasi pada tahap daya pemancar terendah mereka. Telefon di pesawat tidak akan meningkatkan isyarat mereka dan cuba menghubungi menara sel di darat, jadi ini "menghilangkan potensi gangguan," menurut ketua FCC, Tom Wheeler.

Walaupun isyarat selular dibenarkan di pesawat terbang, dan bahkan jika setiap pesawat di Bumi dilengkapi dengan picocell, mod pesawat tetap diperlukan. Pesawat yang membenarkan WI-Fi melakukannya hanya di atas 10.000 kaki, dan peraturan yang dicadangkan oleh FCC AS hanya akan membenarkan isyarat selular di atas 10.000 kaki. Mod kapal terbang masih diperlukan semasa lepas landas dan mendarat - atau hanya jika anda ingin menutup mata dan menjimatkan bateri berharga telefon anda.

Kredit Gambar: Yuichi Kosio di Flickr