Cara Mengaktifkan Kod Permainan Pihak Ketiga di Steam

Tanpa diketahui oleh banyak orang, bukan syarat anda membeli permainan secara langsung dari Valve untuk menggunakannya dengan platform permainan Steam mereka — dan, sebenarnya, sering kali menguntungkan untuk membeli permainan anda dari peruncit pihak ketiga. Mari lihat bagaimana memasukkan permainan pihak ketiga ke dalam akaun Steam anda.

Mengapa (dan Ke Mana) Membeli-Belah Di Luar Stor Stim

Proses pembelian klik-dan-dilakukan di Steam, jelas, sangat, sangat mudah, tetapi tidak selalu menghasilkan harga terbaik. Walaupun Steam terkenal dengan penjualan Musim Panas dan Musim Sejuk mereka yang besar (serta penyebaran permainan yang sangat diskaun di sini atau di sana sepanjang tahun), sebahagian besar permainan di Steam berada di tempat runcit penuh sepanjang tahun.

Sebenarnya, jika anda membeli permainan dari luar Steam, anda sering dapat mengimport permainan tersebut ke pustaka Steam anda, dan permainan itu akan kelihatan seperti seolah-olah anda membelinya melalui Steam sejak awal — lengkap dengan masa dan kemajuan permainan, Pencapaian wap dan banyak lagi. Oleh itu, jika anda ingin menceburkan diri di luar pasar Steam dan melakukan perbandingan perbandingan, anda boleh menjimatkan sejumlah wang, tanpa kerugian kepada anda.

BERKAITAN: Cara Menambah Permainan Non-Steam ke Steam dan Menerapkan Ikon Tersuai

Catatan: Tidak semua permainan dapat diimport ke Steam, tetapi itu tidak bermakna anda tidak dapat menggunakan antara muka perpustakaan Steam anda untuk menguruskan tajuk tersebut. Sekiranya anda mempunyai tajuk permainan yang tidak dikenali (atau sangat lama) yang anda masih mahu menggunakan Steam untuk menguruskannya, lihat panduan kami untuk menambah permainan bukan Steam, lengkap dengan karya seni ikon tersuai, ke perpustakaan Steam anda.

Amaran: Kerana populariti Steam, terdapat banyak laman web yang tidak jelas yang memperdagangkan Kunci Steam palsu. Kami tidak mengesyorkan mencari Google untuk "Steam Keys" dan memilih penjual semula termurah yang boleh anda temui. Pengalaman pengecer mulai dari "Saya menyimpan beberapa dolar dan tidak ada yang mengerikan terjadi" hingga "Komputer saya sekarang dijangkiti ransomware". Sekiranya anda ingin tahu tentang dunia penjual semula kunci, pembacaan panjang yang sangat baik ini di Polygon menyelami masalah ini.

BERKAITAN: 10 Alternatif untuk Steam untuk Membeli Permainan PC Murah

Strategi membeli-belah yang paling peluru adalah membeli hanya dari organisasi yang mapan seperti Amazon, Best Buy, atau Newegg. Anda juga boleh mendapatkan kunci serasi Steam dari kumpulan popular seperti The Humble Bundle. Sekiranya anda pernah mendengar tentang kedai sebelum ini, ia mungkin merupakan pertaruhan yang selamat. Sekiranya anda ingin membandingkan kedai dan / atau mendapat makluman apabila harga jatuh di Steam dan laman web penjualan permainan yang berkaitan, kami mengesyorkan anda untuk melihat isthereanydeal.com, yang dapat melacak potongan dan memberitahu anda ketika permainan yang anda inginkan sedang dijual, di mana dan jika ia sesuai dengan pengimportan Steam.

Cara Menambah Kod Permainan Pihak Ketiga ke Steam

Untuk menambahkan permainan yang dibeli melalui pihak ketiga ke akaun Steam anda, anda memerlukan kod pengaktifan dari peruncit pihak ketiga. Anda boleh menebus kod di laman web Steam atau melalui aplikasi desktop Steam.

Untuk menebus kod dalam aplikasi Steam, buka Steam di komputer anda dan dari bar navigasi atas, pilih "Permainan" dan kemudian "Aktifkan Produk di Steam ..." untuk memulakan wizard pengaktifan produk.

Untuk menebus kod melalui laman web Steam, pergi ke halaman Aktifkan Produk di Steam dan log masuk dengan akaun Steam anda. Masukkan kunci produk di sini dan buka wizard. Laman web pada dasarnya berfungsi sama seperti pilihan Aktifkan Produk di Steam pada pelanggan Steam, tetapi ia boleh digunakan walaupun anda tidak memasang Steam pada peranti anda sekarang. Anda bahkan boleh mengakses laman web ini dari telefon anda.

Pada halaman pertama wizard, anda akan diminta untuk menyiapkan kod anda, klik “Next” apabila anda sudah bersedia.

Pada skrin seterusnya bersetuju dengan syarat perkhidmatan dengan mengklik "Saya Setuju". Pada halaman seterusnya wizard pengaktifan, masukkan kod produk anda di slot dan klik "Next". Perhatikan bahawa nama yang diberikan pada kod pengaktifan jarang menjadi "Steam Key" ketika anda membeli dari peruncit yang lain dan mungkin dilabel "Kod Pengaktifan Digital", "Kod Produk", atau beberapa variasinya. Bahagian pentingnya ialah peruncit yang anda beli dari nota bahawa kunci dapat ditebus di Steam dan diformat seperti contoh yang dilihat di bawah.

Pada layar terakhir, anda akan melihat pengesahan tajuk permainan serta butang yang membolehkan anda mencetak resit transaksi pengaktifan permainan. Satu-satunya perbezaan antara apa yang anda lihat di layar dan apa yang dicetak ialah cetakan itu merangkumi nama pengguna Steam anda dan kod pengesahan sebagai tambahan kepada tajuk permainan. Klik selesai apabila anda selesai menyemak dan / atau mencetak maklumat di skrin terakhir.

Setelah keluar dari wizard pengaktifan, anda akan melihat permainan yang baru anda aktifkan di perpustakaan anda, seperti:

Cukup klik pada butang "Pasang", seperti permainan Steam yang lain, untuk memuat turun permainan dan mulai memainkannya.