Cara Mengaktifkan Panggilan Wi-Fi di Telefon Android

Sekiranya anda menggunakan pembawa yang menyokongnya, panggilan Wi-Fi adalah ciri hebat untuk dimiliki. Ini akan membolehkan telefon pintar anda menggunakan sambungan terbaik di rumah anda untuk membuat dan menerima panggilan dan mesej teks. Ia juga membolehkan audio berkualiti tinggi, dan sangat sesuai jika anda tidak mendapat isyarat baik di rumah anda.

  1. Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah dan tekan lama ikon Wi-Fi untuk memasuki tetapan Wi-Fi.
  2. Tatal ke bawah dan pilih "Pilihan Wi-Fi".
  3. Ketik "Lanjutan".
  4. Pilih Panggilan Wi-Fi dan alihkan suis ke "Hidup".

Walaupun ini telah menjadi ciri yang terdapat di Android selama bertahun-tahun, masih mengejutkan berapa banyak orang yang tidak mengetahui ia ada. Ini sebahagiannya disebabkan oleh penggunaan syarikat penerbangan yang lambat, tetapi juga hanya kekurangan liputan umum untuk ciri dan kegunaannya. T-Mobile mungkin merupakan penyokong panggilan Wi-Fi terbesar ketika ini, walaupun empat syarikat penerbangan utama — Sprint, T-Mobile, AT&T, dan Verizon — semuanya menyokong ciri tersebut. Malangnya, jika anda menjimatkan wang dengan menggunakan MVNO, kemungkinan anda tidak akan memilikinya sebagai pilihan. Itu gelisah.

Sebilangan besar telefon Android moden semestinya menyokong panggilan Wi-Fi, tetapi boleh dilewatkan. Sebagai contoh, sementara Galaxy S7 pada umumnya menawarkan sokongan untuk panggilan Wi-Fi, versi antarabangsa telefon saya tidak menawarkan ciri tersebut. Pada dasarnya, ia mesti disokong oleh telefon dan pembawa.

Ergo, jika anda mencari-cari dan cuba mencari tetapan yang akan kita bicarakan di bawah dan tidak ada di sana, sama ada pembawa anda tidak menawarkannya, atau ia tidak tersedia di telefon anda.

Cara Mengaktifkan Panggilan Wi-Fi Asli Android

Walaupun anda menggunakan kombo telefon dan pembawa yang menyokong Panggilan Wi-Fi, ia mungkin tidak diaktifkan secara lalai. Untuk menghidupkannya, anda perlu masuk ke menu Tetapan. Saya menggunakan Google Pixel yang menjalankan Android 8.0 (Oreo) di sini, jadi prosesnya mungkin sedikit berbeza  pada telefon anda.

Walaupun anda dapat melalui semua langkah untuk memasuki menu Panggilan Wi-Fi (yang akan anda temukan petunjuknya di kotak "Hanya Langkah" di sebelah kanan), perkara paling mudah untuk dilakukan hanyalah mencarinya . Tarik bayangan pemberitahuan ke bawah dan ketuk ikon roda gigi untuk memulakan.

Dari sana, ketuk kaca pembesar, kemudian ketik "panggilan wifi." Sekiranya ia tersedia dalam keadaan anda, ia mesti muncul di sini.

Dalam senario saya, Android tidak membuang saya langsung ke menu Panggilan Wi-Fi, melainkan ke bahagian lanjutan tetapan Wi-Fi, di mana Panggilan Wi-Fi dijumpai. Teruskan dan ketuk pilihan Panggilan Wi-Fi untuk masuk ke bahagian menu.

Boom, ini dia — geser togol untuk memutarnya. Anda juga boleh memilih sama ada anda mahu telefon lebih memilih rangkaian WI-Fi atau rangkaian mudah alih untuk panggilan. Apabila ada keduanya, ia akan menggunakan pilihan pilihan anda, kemudian beralih ke yang lain dengan lancar apabila tidak tersedia.

Tiada Panggilan Wi-Fi Asli? Tiada Masalah — Cukup Gunakan Aplikasi

Hanya kerana pembawa dan / atau telefon anda secara teknikal tidak menyokong Panggilan Wi-Fi secara semula jadi tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakan bentuk ciri lain jika anda mahu. Terdapat banyak aplikasi di luar sana yang membolehkan anda membuat panggilan, berikut adalah beberapa aplikasi yang paling popular:

  • Utusan Facebook
  • Google Hangouts (anda memerlukan aplikasi Hangouts Dialer)
  • Suara Google
  • Google Duo
  • Skype (Nota: Kos wang)

Kiri: Utusan Facebook; Kanan: Skype (perhatikan kos setiap panggilan)

Pada dasarnya, mana-mana aplikasi tersebut akan membolehkan anda membuat panggilan melalui Wi-Fi, tetapi mereka tidak akan menggunakan nombor telefon anda yang sebenarnya, juga tidak akan memanggil telefon tradisional dalam kebanyakan kes. Sebaliknya, anda sebenarnya akan membuat panggilan dari akaun ke akaun; sebagai contoh, jika anda menggunakan Facebook Messenger, anda sebenarnya "memanggil" orang tersebut di akaun Facebook mereka dan bukannya memasukkan nombor telefon. Perkara yang sama berlaku untuk akaun Skype percuma, walaupun anda dapat membayar wang untuk memanggil nombor telefon biasa.

Google Hangouts dan Voice adalah pengecualian lain — pada dasarnya mereka bekerjasama untuk membuat panggilan. Anda memerlukan nombor Google Voice, dan juga Hangouts Dialer untuk membuat panggilan, sekiranya anda  seharusnya dapat menghubungi nombor telefon tradisional mana pun. Masalahnya akan timbul apabila anda ingin menerima panggilan menggunakan alat ini - anda perlu melakukan sedikit persediaan tambahan untuk itu.

Sejujurnya, Facebook Messenger mungkin merupakan cara terbaik untuk pergi, dengan anggapan orang yang anda cuba bual juga ada di Facebook (dan senarai rakan anda). Ia sangat mudah digunakan dan menawarkan kualiti panggilan yang baik.

Perlu diingat bahawa perkhidmatan ini juga berfungsi dengan data mudah alih, jadi anda tidak  perlu menggunakan Wi-Fi untuk menggunakannya. Itu sejuk.

Panggilan Wi-FI adalah perkhidmatan yang sangat keren, dan ini pasti sesuatu yang harus anda aktifkan sekiranya pembawa dan telefon anda menyokongnya. Anda akan mendapat panggilan berkualiti tinggi dan pada dasarnya tidak ada "zon mati" di mana panggilan akan ditutup atau disenyapkan.