Apakah Ubuntu Versi LTS Terkini?

Versi LTS terbaru dari Ubuntu adalah Ubuntu 20.04 LTS "Focal Fossa," yang dilancarkan pada 23 April 2020. Canonical melancarkan versi Ubuntu versi baru yang stabil setiap enam bulan, dan versi Sokongan Jangka Panjang baru setiap dua tahun.

Versi Ubuntu bukan LTS terbaru adalah Ubuntu 20.10 "Groovy Gorilla."

Versi LTS Terbaru ialah Ubuntu 20.10 LTS "Focal Fossa"

Pelepasan sokongan jangka panjang terbaru pengedaran Linux ini adalah Ubuntu 20.04, dengan nama kod "Focal Fossa." Ia menggunakan versi 5.4 kernel Linux. Pelepasan Ubuntu selalu dinamai binatang, dan pelepasan ini dinamai fossa, binatang seperti kucing yang terdapat di pulau Madagascar.

Ini adalah Sokongan Jangka Panjang, atau "LTS,", yang bermaksud ia akan disokong dengan kemas kini keselamatan dan penyelenggaraan percuma selama lima tahun dari tarikh dikeluarkan. Oleh kerana Ubuntu 20.04 dilancarkan pada 23 April 2020, Canonical akan menyokongnya dengan kemas kini sehingga April 2025.

Ubuntu 20.04 "Focal Fossa" menampilkan pelbagai penambahbaikan, desktop GNOME Shell yang lebih moden, dan tema desktop baru dengan warna ungu.

BERKAITAN: Yang Baru di Ubuntu 20.04 LTS "Focal Fossa"

Cara Memeriksa sama ada Anda Mempunyai Versi Terbaru

Anda boleh memeriksa versi Ubuntu yang telah anda pasang dari tetingkap tetapan desktop anda atau dengan menjalankan perintah di tetingkap terminal.

Sekiranya anda menggunakan versi standard Ubuntu dengan GNOME Shell yang lebih baru atau desktop Unity yang lebih lama, klik ikon di sudut kanan atas desktop anda dan klik salah satu ikon Tetapan atau pilihan "Tetapan Sistem" di menu. Klik pilihan "Butiran" di bar sisi kiri atau klik ikon "Butiran" di bawah Sistem jika anda melihat tetingkap dengan pelbagai ikon.

Anda akan melihat versi Ubuntu yang anda gunakan di sini. Anda juga dapat menjalankan perintah " lsb_release -a" di tetingkap terminal untuk mencari maklumat ini di edisi Ubuntu mana pun.

BERKAITAN: Cara Memeriksa Versi Ubuntu Yang Sudah Anda Pasang

Cara Meningkatkan ke Versi Terkini

Anda sentiasa boleh menaik taraf dari satu keluaran Ubuntu ke yang berikutnya. Sebagai contoh, anda kini boleh menaik taraf terus dari Ubuntu 19.10 ke Ubuntu 20.04 LTS. Anda juga boleh menaik taraf dari Ubuntu 16.04 LTS.

Sekiranya anda menjalankan versi LTS Ubuntu dan ingin menaik taraf ke versi bukan LTS — sebagai contoh, jika anda ingin menaik taraf dari Ubuntu 20.04 LTS ke Ubuntu 20.10 — anda perlu memberitahu Ubuntu bahawa anda ingin melihat “sebarang versi baru, "bukan hanya" versi sokongan jangka panjang. " Pilihan ini tersedia di Perisian & Kemas Kini> Kemas kini> Beritahu saya mengenai versi Ubuntu baru.

Untuk menaik taraf ke Ubuntu versi terbaru yang tersedia, tekan Alt + F2, ketik perintah berikut, dan tekan Enter:

kemas kini-pengurus -c

Sekiranya anda tidak melihat mesej yang memberitahu anda bahawa rilis baru tersedia, tekan Alt + F2, ketik perintah berikut, dan kemudian tekan Enter:

/ usr / lib / ubuntu-release-upgradeader / check-new-release-gtk

Anda akan melihat mesej yang memberitahu anda bahawa rilis baru kini tersedia jika ada. Klik "Ya, Tingkatkan Sekarang" untuk memasangnya di sistem anda

Anda juga boleh menaik taraf dari terminal dengan menjalankan sudo do-release-upgradeperintah. Anda mungkin perlu menjalankan sudo apt install update-manager-coreperintah terlebih dahulu untuk memasangnya. Edit  /etc/update-manager/release-upgradesfail untuk memilih versi Ubuntu yang dipasang oleh alat.