Cara Memulakan Pelayan Minecraft Anda Sendiri untuk Permainan Berbilang Pemain

Sekiranya anda pernah bermain Minecraft, maka senang untuk melihat betapa seronoknya. Menjalankan pelayan anda sendiri membolehkan anda membawa semua rakan anda ke dalam permainan yang sama, dan anda boleh bermain dengan peraturan yang boleh anda buat atau hancurkan. Ini adalah yang terbaik dalam permainan yang sudah ketagihan!

Kami telah menunjukkan kepada anda Cara Bermula dengan Minecraft, Game Geeks Love. Apa yang lebih baik daripada pemain tunggal? Berbilang pemain, tentu saja! Anda boleh bergabung dengan salah satu daripada beratus pelayan di minecraftservers.net untuk memulakan, atau mencari yang lebih eksklusif, tetapi akhirnya anda terikat dengan peraturan dan budi bicara mereka. Dengan menjalankan pelayan anda sendiri, anda dan rakan anda dapat bermain bersama-sama dengan peraturan anda sendiri, dan sangat mudah dilakukan.

Muat turun dan Jalankan Pertama

Pergi ke halaman Muat turun Minecraft dan pergi ke bahagian "Perisian pelayan beta multiplater". Pengguna Windows boleh memuat turun fail .exe dan menjalankannya. Pengguna OS X dan Linux harus memuat turun fail .jar, kemudian jalankan pelayan menggunakan perintah berikut di Terminal:

java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar nogui

Sekiranya anda ingin mencurahkan lebih banyak (atau kurang) RAM ke pelayan anda, ubah 1024M ke yang lain, seperti 2048M. Nombor pertama adalah jumlah maksimum yang dapat digunakannya, dan nombor kedua adalah minimum. Oleh kerana semuanya ada di Java, anda harus mempunyai sekurang-kurangnya RAM tambahan untuk dikhaskan untuk Minecraft. Perkara boleh berlaku dengan banyak orang bermain, terutamanya apabila anda mula melakukan perkara-perkara gila seperti meletupkan gua besar dengan sejumlah besar TNT.

Di tetingkap pelayan, anda akan melihat memori dan utas pemproses digunakan di sebelah kiri, senarai pemain yang bersambung di kiri bawah, dan tetingkap log dan sembang di sebelah kanan. Pada kali pertama anda menjalankan pelayan, anda akan mendapat beberapa kesilapan pada mulanya. Itu perkara biasa, jadi jangan panik!

Pelayan tidak menemui fail konfigurasi yang diperlukannya, jadi akan membuatnya. Anda akan melihat beberapa fail baru muncul dalam folder yang sama dengan pelayan anda.

Terdapat folder "dunia", yang mengandungi kawasan peta yang dihasilkan, senarai ops, dan fail server.properties, antara lain.

Setelah dunia dihasilkan, anda akan mendapat sedikit notis mengenai fail bantuan. Tutup pelayan, atau jika anda menjalankannya di Terminal, ketik "berhenti" (tanpa tanda petik). Kami akan melakukan tweak dan kami tidak dapat melakukannya semasa pelayan sedang berjalan.

Mengambil Sifat Pelayan

Buka fail server.properties di notepad. Anda akan melihat sesuatu seperti ini:

Anda akan melihat beberapa pilihan penting.

  • level-name: Ini adalah nama dunia Minecraft anda. Sekiranya anda menukar nama ini, pelayan akan mencari folder dengan nama yang sepadan, dan jika tidak dijumpai, ia akan menghasilkan tahap baru dengan nama ini.
  • monster-spawn: Jika disetel ke false, monster seperti zombie, kerangka, dan creepers tidak akan bertelur. Selalunya dimatikan untuk pelayan "op" atau "kreatif", di mana semua orang membina dan bertahan bukan fokus permainan.
  • haiwan bertelur: Jika disetel palsu, binatang seperti serigala, lembu, domba, dan ayam tidak akan bertelur.
  • pvp: Jika disetel ke false, pemain tidak akan dapat mencederakan satu sama lain, walaupun anda masih boleh menyebabkan kerosakan dengan menolak pemain lain dari langkan.
  • senarai putih: Jika disetel ke benar, pelayan hanya akan membenarkan nama pengguna dalam fail "white-list.txt" berjaya disambungkan dan dimainkan.

Untuk penerangan lengkap mengenai semua pilihan, lihat halaman Minecraft Wiki di server.properties. Setelah selesai mengubah perkara menjadi yang anda inginkan, simpan failnya.

Oleh kerana ia adalah pelayan anda, pastikan untuk menambahkan nama pengguna Minecraft anda dalam fail "ops.txt". Dengan begitu, anda akan menjadi "pengendali" dengan hak pentadbir penuh. Anda boleh menghasilkan item yang anda mahukan, melarang pemain, membuat ops pemain lain, dan mengubah waktu dalam permainan.

Agar rakan anda dapat menyambung ke pelayan anda, anda perlu mengkonfigurasi pemajuan port pada penghala anda. Port lalai adalah 25565, tetapi ini boleh diubah dalam fail server.properties. Rakan anda memerlukan alamat IP anda (atau DNS alias / redirect) dan nombor port ini agar mereka dapat berhubung.

Apabila anda sudah bersedia, mulakan semula pelayan.

Bermain di Pelayan

Semasa anda memulakan Minecraft, anda diberi pilihan untuk menyambung ke pelayan berbilang pemain. Mengkliknya akan membolehkan anda memasukkan maklumat alamatnya.

Sekiranya anda bermain di komputer yang sama dengan pelayan anda, anda hanya boleh menaip "localhost" (tanpa tanda petik). Jika tidak, pasangkan alamat IP atau nama domain pelayan anda. Klik sambung, dan anda akan menyertai pelayan.

Tekan T untuk memaparkan konsol sembang.

Anda akan melihat semua mesej umum oleh pengguna, mesej sistem, dan perintah yang telah anda jalankan. Perhatikan prompt kecil (>) di sudut kiri bawah. Menaip sesuatu dan menekan Enter akan menghantar mesej kepada semua pemain lain dalam sembang kumpulan. Anda juga boleh melaksanakan perintah di sini, dan perintah tersebut selalu dimulakan dengan garis miring ke depan (/).

Sebagai pilihan, anda seharusnya dapat mengetik “/ list” dan tekan Enter untuk menyenaraikan semua pemain yang bersambung. Anda juga boleh memberikan item kepada pemain mana pun (termasuk anda sendiri), melarang dan memaafkan pengguna tertentu, dan mengubah waktu sistem. Sekiranya anda tidak yakin dengan kehendak perintah tertentu, anda boleh mengetik "/ help" untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Untuk senarai lengkap arahan pelayan, lihat halaman Perintah Pelayan Minecraft Wiki.

Sekarang pergi dan beritahu semua rakan anda untuk bergabung! Tidak ada yang mengalahkan pembangunan struktur besar, menjelajahi landskap yang luas, dan melombong ke moutains, kecuali melakukannya dengan 8 rakan baik anda.