Cara Menggunakan DOSBox Untuk Menjalankan Permainan DOS dan Aplikasi Lama

Windows versi baru tidak menyokong sepenuhnya permainan DOS klasik dan aplikasi lama yang lain - di sinilah DOSBox masuk. Ia menyediakan persekitaran DOS penuh yang menjalankan aplikasi DOS kuno pada sistem operasi moden.

Kami telah menulis mengenai penggunaan D-Fend Reloaded front-end untuk DOSBox pada masa lalu, tetapi bagaimana jika anda hanya mahu menggunakan DOSBox itu sendiri? Kami akan menunjukkan kepada anda cara memasang direktori, menggunakan arahan dalaman DOSBox, melaksanakan program dan menggunakan pintasan papan kekunci DOSBox seperti pro.

Bermula

DOSBox boleh didapati sebagai muat turun percuma dari laman web DOSBox. Ia bukan hanya untuk Windows - pemasang tersedia untuk Mac OS X, Linux dan sistem seperti UNIX lain. Sekiranya anda menggunakan Ubuntu, anda akan menemui DOSBox yang terdapat di Pusat Perisian Ubuntu.

Anda juga memerlukan permainan atau aplikasi yang ingin anda jalankan. Sekiranya anda mempunyai disket lama, sudah tiba masanya untuk mengeluarkannya. Sekiranya permainan tersedia sebagai shareware, anda bernasib baik - anda semestinya dapat mencarinya dalam talian. Sebilangan besar permainan DOS serasi sepenuhnya, tetapi halaman utama DOSBox mempunyai senarai keserasian sehingga anda dapat memeriksa keserasian permainan kegemaran anda.

Direktori Pemasangan

Setelah dipasang, anda boleh mengaktifkan DOSBox dari desktop atau menu Mula. Anda akan mendapat dua tetingkap - tetingkap status dan tetingkap utama DOSBox. Anda boleh mengabaikan tetingkap status.

(Seperti yang diperhatikan oleh pembaca, anda juga dapat menjalankan program dengan menyeret dan menjatuhkan file EXEnya ke ikon aplikasi DOSBox, jadi silakan mencuba.)

Sebelum menjalankan permainan, anda mesti memasang direktori. Persekitaran DOSBox terpisah dari sistem fail komputer anda. Dengan kata lain, pemacu C: di DOSBox sepenuhnya terpisah dari pemacu C: di komputer anda.

Berikut adalah contoh arahan pemasangan:

pasang cc: \ permainan \

Perintah ini memasang direktori C: \ Games di komputer anda sebagai pemacu C: di DOSBox. Gantikan c: \ games dengan lokasi direktori permainan di komputer anda.

Tambahkan suis -t cdrom jika anda memasang CD-ROM. Sebagai contoh, arahan berikut mengambil pemacu CD-ROM di D: di komputer anda dan memasangnya sebagai pemacu C: di DOSBox:

pasang c D: \ -t cdrom

Menavigasi Sekitar dan Menjalankan Aplikasi

Setelah memasang fail permainan, anda boleh menaip C: dan tekan Enter untuk beralih ke pemacu C: DOSBox.

Gunakan perintah dir untuk menyenaraikan isi direktori saat ini dan perintah cd , diikuti dengan nama direktori, untuk mengubah ke direktori. Gunakan perintah cd .. untuk naik ke direktori

Ketik nama fail EXE dalam folder semasa untuk melaksanakan program tersebut. Anda mungkin perlu menjalankan program pemasangan sebelum bermain permainan atau menjalankan aplikasi anda.

Sekiranya anda melakukannya, pasang permainan seperti yang anda lakukan pada sistem DOS biasa.

Setelah dipasang, anda boleh menavigasi ke fail EXE permainan dan menjalankannya dengan menaip namanya.

Pada ketika ini, anda sudah bersedia untuk bermain. Anda harus mengulangi proses pemasangan setiap kali anda memulakan semula DOSBox, walaupun anda hanya perlu memasang dan mengkonfigurasi permainan sekali sahaja.

Pintasan Papan Kekunci

DOSBox mempunyai pelbagai pintasan papan kekunci. Inilah yang paling penting:

Alt-Enter beralih antara mod skrin penuh dan tingkap.

Sekiranya permainan berjalan terlalu pantas, anda boleh memperlahankannya dengan menekan Ctrl-F11 . Begitu juga, anda boleh mempercepat permainan perlahan dengan menekan Ctrl-F12 . Kelajuan CPU yang dicontohi DOSBox, yang ditampilkan di bar tajuknya, akan berubah setiap kali anda menekan kekunci ini.

Ketik arahan khas intro untuk melihat senarai penuh kekunci pintasan DOSBox.

DOSBox juga dapat menjalankan program DOS yang bukan permainan - termasuk sistem operasi Windows 3.1 itu sendiri - tetapi permainan adalah kes penggunaan utamanya. Program DOS yang biasa diandalkan orang telah diganti, tetapi permainan klasik tidak pernah dapat diganti.