Apa Perbezaan Antara Modem dan Router?

Sekiranya anda sudah lama di Internet, anda pasti akan mendengar istilah "modem" dan "penghala" yang dilemparkan, tetapi mungkin tidak meluangkan waktu untuk memahami apa itu. Kami sedia membantu.

Ringkasnya, penghala anda membuat rangkaian antara komputer di rumah anda, sementara modem anda menghubungkan rangkaian itu - dan dengan itu komputer di dalamnya - ke internet. Apabila anda menyambung ke Wi-Fi, anda benar-benar menyambung ke penghala anda, yang meneruskan lalu lintas antara internet dan komputer anda. Banyak penyedia internet menawarkan gabungan unit modem / penghala yang menjalankan kedua fungsi ini dalam satu peranti.

Jadi mengapa bersusah payah memahami perbezaannya? Kerana pemahaman itu boleh membawa kepada keputusan yang lebih baik, seperti membeli modem anda sendiri sehingga anda dapat berhenti membayar $ 8- $ 15 sebulan untuk menyewa satu dari ISP anda.

BERKAITAN: Haruskah Anda Membeli Penghala Jika ISP Anda Memberi Anda Router / Modem Gabungan?

Apa yang dilakukan oleh Penghala

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Rangkaian Swasta dan Awam di Windows?

Penghala menghubungkan beberapa rangkaian dan mengarahkan lalu lintas rangkaian di antara mereka. Ia semudah itu. Dalam kes rangkaian rumah anda, penghala anda mempunyai satu sambungan ke Internet dan satu sambungan ke rangkaian tempatan peribadi anda. Di samping itu, kebanyakan penghala juga mengandungi suis terpasang yang membolehkan anda menyambungkan pelbagai peranti berwayar. Banyak juga yang mengandungi radio tanpa wayar yang membolehkan anda menyambungkan peranti Wi-Fi.

Cara mudah untuk memikirkan router - terutamanya di rangkaian rumah anda - adalah seperti ini. Penghala berada di antara sambungan Internet anda dan rangkaian tempatan anda. Ini membolehkan anda menghubungkan beberapa peranti ke Internet melalui satu sambungan Internet fizikal dan juga membolehkan peranti tersebut berkomunikasi antara satu sama lain melalui rangkaian tempatan. Sebagai tambahan, penghala menawarkan perlindungan kepada peranti anda daripada terkena langsung ke Internet. Ke Internet, semua lalu lintas yang datang dari rumah anda nampaknya datang dari satu peranti. Penghala memantau lalu lintas apa yang menuju ke peranti sebenar di rangkaian anda.

Tetapi anda tidak dapat menyambung terus ke Internet hanya dengan penghala. Sebaliknya, penghala anda mesti dipasang ke peranti yang dapat menghantar lalu lintas digital anda melalui apa sahaja jenis sambungan Internet yang anda miliki. Dan peranti itu adalah modem.

Apa Modem

Modem anda berfungsi sebagai penghubung antara rangkaian tempatan anda dan Internet. Dari segi sejarah, istilah "modem" adalah singkatan untuk modulator-demodulator. Modem digunakan untuk memodulasi sinyal pada saluran telefon sehingga maklumat digital dapat dikodekan dan dikirimkan di atasnya dan kemudian didemodulasi - dan didekodekan - di ujung yang lain. Walaupun sambungan jalur lebar yang lebih moden - seperti kabel dan satelit - tidak berfungsi dengan cara yang sama, kami terus menggunakan istilah "modem" kerana ia adalah alat yang sudah biasa dan dikaitkan dengan penyambungan ke Internet.

Cara modem melekat pada rangkaian anda bergantung pada jenis sambungan yang anda miliki. Modem menyambung ke jenis infrastruktur apa pun yang anda miliki - kabel, telefon, satelit, atau serat - dan memberi anda output kabel Ethernet standard yang dapat anda pasangkan ke mana-mana penghala (atau satu komputer) dan dapatkan sambungan Internet.

Oleh kerana modem berkomunikasi dengan penyedia perkhidmatan Internet anda, anda memerlukan jenis modem yang betul yang akan berfungsi dengan infrastruktur ISP anda.

Penghala dan Modem Gabungan

Beberapa ISP menawarkan modem dan penghala dalam satu peranti. Peranti itu mempunyai elektronik dan perisian di dalamnya untuk menyediakan kedua fungsi, bertindak sebagai modem yang berkomunikasi dengan ISP anda dan berfungsi sebagai penghala untuk membuat rangkaian rumah. Beberapa ISP juga menggabungkan antara muka telefon ke dalam kotak yang sama sehingga anda dapat menggunakan penawaran VOIP mereka.

Walaupun unit gabungan mempunyai daya tarikannya - hanya dengan satu peranti yang merosakkan pejabat anda menjadi satu - ada juga kekurangannya. Menggunakan peranti berasingan memberikan lebih banyak fleksibiliti dalam apa yang dapat anda lakukan dengan rangkaian anda dan membolehkan anda memastikan anda menggunakan peranti berkualiti terbaik yang anda boleh. Dan menggunakan peranti anda sendiri dan bukannya yang disediakan oleh ISP anda dapat menjimatkan wang anda.

Beli Modem Anda Sendiri

BERKAITAN: Beli Modem Kabel Anda Daripada Menyewanya untuk Menjimatkan $ 120 Setahun

Membeli modem anda sendiri adalah cara mudah untuk menjimatkan wang melalui bil Internet anda. Periksa bil bulanan anda dan anda mungkin akan melihat bayaran "Penyewaan peralatan" atau "Penyewaan modem" yang berharga antara $ 8 hingga $ 15 sebulan. Daripada menyewa modem anda dari penyedia perkhidmatan Internet, anda boleh membeli sendiri dan menghubungkannya. Anda kemudian boleh mengembalikan modem asal ke ISP anda dan mengeluarkan yuran tersebut dari bil bulanan anda. Ya, ia akan dikenakan banyak wang di muka. Tetapi itu biasanya menambah sehingga antara 6 hingga 10 bulan bayaran sewa peranti bulanan. Pastikan peranti lebih lama dari itu dan anda menjimatkan wang setiap bulan.

BERKAITAN: Tingkatkan Penghala Tanpa Wayar Anda untuk Mendapatkan Kelajuan Lebih Cepat dan Wi-Fi yang Lebih Boleh dipercayai

Sudah tentu, jika anda mempunyai unit modem / penghala gabungan, anda juga perlu membeli penghala rumah. Itu tidak semestinya berita buruk. Penghala yang disediakan oleh ISP anda mungkin tidak memiliki teknologi terbaru seperti Wi-Fi 802.11ac dan 5 GHz, jadi anda mungkin lebih baik membeli penghala anda sendiri.

Periksa untuk mengetahui sama ada anda sebenarnya menyewa modem dan berapa banyak perbelanjaan anda setiap bulan, kemudian cari modem terbaik untuk ISP anda. Motorola SURFboard SB6141 adalah pertaruhan yang baik untuk kebanyakan orang dengan harga sekitar $ 70. Sekiranya anda membelanjakan $ 10 sebulan untuk penyewaan modem, anda akan pulang modal dan mula menjimatkan wang hanya setelah tujuh bulan. Berjimat ratusan dolar sepanjang hayat modem anda.

Anda boleh menggunakan penghala tanpa wayar yang anda mahukan, tetapi modem yang anda beli harus disetujui oleh ISP anda untuk berfungsi dengan rangkaian mereka. Dari satu segi, anda boleh menganggap penghala anda sebagai peranti yang merupakan sebahagian daripada rangkaian rumah anda dan modem sebagai peranti yang merupakan sebahagian daripada rangkaian ISP anda.

Kredit Gambar: Clive Darra di Flickr, Paul Boxley di Flickr, Sean MacEntee di Flickr