Kekunci Windows 10 Murah: Adakah Mereka Berfungsi?

Microsoft mengenakan $ 200 untuk kunci produk Windows 10 Professional. Tetapi, dengan carian pantas dalam talian, anda boleh menemui laman web yang menjanjikan kunci Windows 10 Pro dengan harga $ 12 atau kurang. Itu penjimatan yang besar - tetapi jangan jatuh.

Mengapa Mereka Sangat Murah?

Laman web yang menjual kunci Windows 10 dan Windows 7 yang murah tidak mendapat kunci runcit yang sah terus dari Microsoft.

Sebilangan kunci ini hanya berasal dari negara lain di mana lesen Windows lebih murah. Ini disebut sebagai kunci "pasaran kelabu". Mereka mungkin sah, tetapi dijual dengan harga lebih murah di negara lain. Sebagai contoh, kekunci Windows jauh lebih murah di China.

Kunci lain boleh dibeli dengan nombor kad kredit yang dicuri. Seorang penjenayah memperoleh beberapa nombor kad kredit, membeli sebilangan kunci Windows dalam talian, dan menjualnya melalui laman web pihak ketiga dengan kadar potongan. Apabila kad kredit dilaporkan dicuri dan caj balik berlaku, Microsoft akan mematikan kuncinya, dan pemasangan Windows tersebut tidak lagi diaktifkan - tetapi penjenayah itu melarikan diri dengan wang yang dibayar orang.

Sebilangan kunci mungkin merupakan kunci pendidikan yang ditujukan untuk pelajar tetapi diperoleh secara palsu. Kunci lain mungkin kunci "lesen kelantangan", yang tidak seharusnya dijual secara individu.

Di laman web yang benar-benar samar, anda mungkin hanya membeli kunci palsu atau kunci yang sudah diketahui yang digunakan untuk membajak Windows pada beberapa sistem yang telah disekat oleh Microsoft. Laman web yang sangat buruk malah mungkin mencuri nombor kad kredit yang anda gunakan untuk membeli kunci dan menggunakannya untuk memulakan permainan penipuan kad kredit lagi.

Tetapi Adakah Mereka Berfungsi?

Baiklah, okey, jadi kunci ini tidak dapat dilihat. Tetapi anda tertanya-tanya: Adakah mereka berfungsi?

Mungkin. Mereka sering melakukan kerja… untuk sementara waktu.

Kami pernah membeli kunci Windows 7 dengan harga $ 15 dari salah satu laman web ini. Kami memasukkannya ke dalam mesin maya, dan ia berfungsi selama kira-kira satu tahun. Selepas itu, Windows mula mengatakan kami "mungkin menjadi mangsa cetak rompak perisian." Lesen Windows kami tidak lagi "asli".

Dengan kata lain, pada suatu ketika pada tahun itu, kunci yang kami beli ditandai sebagai tidak baik oleh Microsoft. Ia mungkin dibeli dengan nombor kad kredit yang dicuri, dan akhirnya disenarai hitam di pelayan Microsoft. Jadi ia berhenti berfungsi, dan kami harus membeli kunci baru.

Itu hanya satu anekdot, tetapi ini adalah pengalaman kami. Kunci anda mungkin tidak pernah berfungsi di tempat pertama, ia mungkin berfungsi selama sebulan, atau mungkin tidak pernah disenarai hitam sama sekali. Semuanya bergantung pada asal asalnya kunci, dan anda tidak akan pernah tahu dari mana ia berada.

Kunci Ini Tidak Sah

Kunci ini tidak sah. Dengan membelinya, anda mungkin menyokong penjenayah yang mencuri nombor kad kredit. Atau, anda mungkin memberi ganjaran kepada orang yang menyalahgunakan program yang disediakan untuk membantu pelajar dan mendorong penutupan program ini.

Kita semua mengetahuinya: Tidak mungkin kunci produk Windows bernilai $ 12 diperoleh secara sah. Itu tidak mungkin. Walaupun anda berjaya dan kunci baru anda berfungsi selama-lamanya, pembelian kunci ini tidak beretika.

Bersikap curiga di mana sahaja anda melihat kunci yang murah

Kunci yang kami bicarakan di sini sering dijumpai di pasar menjual semula kunci seperti G2A (G2deal), Kinguin, dan banyak laman web lain yang lebih kecil. Laman web ini juga menjual kunci permainan video pasar kelabu, yang juga boleh dipertanyakan dan mungkin dicabut pada masa akan datang. Polygon, sebuah laman web permainan, melihat dengan baik masalah dengan kunci permainan pasaran kelabu.

Namun, anda mungkin menghadapi masalah ini di banyak laman web. Laman web seperti Amazon.com, eBay, dan Craigslist adalah pasar pengguna, dan selalunya ada kemungkinan untuk mencari penjual dengan kunci produk Windows 10 atau Windows 7 dengan harga yang terlalu murah di laman web ini.

Anda mungkin mempunyai waktu yang lebih mudah untuk mengajukan sengketa setelah membeli kunci rendang dari Amazon.com, tetapi hanya kerana anda membeli kunci produk Windows 10 bernilai $ 40 dari seseorang di Amazon tidak bermaksud ia sah. Amazon adalah pasaran yang besar, dan mempunyai masalah dengan pemalsuan. Amazon mungkin tidak mahu menolong anda sekiranya kunci anda berfungsi selama setahun sebelum dicabut.

BERKAITAN: Saya Ditipu oleh Pemalsu di Amazon. Inilah Cara Anda Dapat Mengelakkannya

Cara Memperoleh Windows 10 Secara Percuma

Baiklah, katakan anda memerlukan lesen Windows 10, dan kunci murah adalah semua yang anda mampu. Inilah yang kami cadangkan: Jangan beli Windows 10.

Kami serius di sini. Anda boleh memasang dan menggunakan Windows 10 tanpa kunci produk. Ini akan menunjukkan kepada anda tanda air dan sedikit mengganggu anda, tetapi anda boleh menggunakannya tanpa perlu membayar apa-apa atau memberikan kunci produk.

Ini adalah penyelesaian yang baik untuk memasang Windows dalam mesin maya sesekali untuk menguji perisian. Ini juga merupakan penghentian yang baik jika anda baru sahaja membina PC dan belum dapat lesen Windows 10 runcit sepenuhnya.

Kami bermaksud: Anda lebih baik tidak membeli Windows daripada membelinya melalui salah satu laman web ini.

Apabila anda sudah bersedia untuk membeli Windows 10, anda boleh membayar untuk menaik taraf terus dari dalam Kedai Windows 10, atau dengan membeli kunci produk yang sah dan menaipnya ke dalam aplikasi Tetapan Windows 10.

BERKAITAN: Anda Tidak Memerlukan Kunci Produk untuk Memasang dan Menggunakan Windows 10

Cara Menjimatkan Wang pada Kekunci Windows 10

Anda masih boleh menjimatkan wang pada lesen Windows sebenar! Contohnya, kami baru melihat, dan Amazon menjual lesen Windows 10 Home OEM yang sah terus dari Microsoft dengan harga $ 99 berbanding harga runcit Microsoft Store biasa $ 139. Itu jauh dari $ 12, tetapi kedai sah yang menjual lesen sebenar dan sah sering kali melemahkan harga Microsoft, jadi anda dapat menjimatkan simpanan jika anda melihat-lihat.

Lebih baik lagi, jika anda mempunyai kunci Windows 7 atau Windows 8 lama, anda masih boleh memasang Windows 10 dengan kunci lama itu. Microsoft akan memberi PC anda "lesen digital" Windows 10. percuma. Microsoft sedang diam-diam dan meneruskan tawaran peningkatan percuma Windows 10 dengan kaedah ini.

Dan, dengan andaian anda sudah mempunyai lesen Windows 10, aplikasi Tetapan Windows 10 kini dapat membantu anda memindahkannya di antara PC yang berbeza. Oleh itu, jika anda beralih ke PC baru, anda mungkin dapat mengambil lesen semasa anda.

Anda juga mungkin layak untuk program yang membantu anda mendapatkan kunci dengan lebih murah. Sebagai contoh, pelajar mungkin layak mendapatkan kunci produk Windows 10 yang lebih murah (atau percuma) melalui universiti mereka.

BERKAITAN: Anda Masih Mendapatkan Windows 10 secara Percuma Dengan Kekunci Windows 7, 8, atau 8.1

Bagaimana dengan Salinan Windows dari OEM?

Semasa membeli kunci Windows, anda akan melihat lesen "Versi Penuh" atau "Runcit" dan lesen "Pembangun Sistem" atau "OEM". Sebilangan besar kunci sah yang dijual di kedai dalam talian seperti Amazon adalah kunci "OEM" atau "System Builder" yang mengunci diri mereka pada satu PC. Lesen runcit atau "Versi Penuh" umumnya sedikit lebih mahal.

Malangnya, syarat pelesenan misterius Microsoft seolah-olah melarang orang menggunakan lesen OEM pada PC mereka sendiri. Lesen OEM hanya boleh digunakan jika anda ingin menjual PC, bukan menggunakannya sendiri. Walau bagaimanapun, Microsoft telah mengubah lesennya berulang-ulang selama bertahun-tahun, dan pesanannya sangat keliru.

Banyak geeks rata-rata yang membina PC mereka sendiri terus membeli salinan OEM Windows untuk mereka, dan kami tidak menyalahkannya. Microsoft tidak pernah berusaha menghentikannya, walaupun secara teknikal perjanjian lesen OEM melarangnya. Sebenarnya, Microsoft terus menjual lesen OEM kepada orang yang membina PC mereka sendiri melalui kedai seperti Amazon tanpa banyak amaran awal mengenai masalah pelesenan.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Edisi "Pembina Sistem" dan "Versi Penuh" Windows?