Cara Mengurus Partition pada Windows Tanpa Memuat turun Perisian Lain

Terdapat banyak pengurus partisi pihak ketiga untuk Windows, tetapi tahukah anda bahawa Windows menyertakannya sendiri? Microsoft melakukan pekerjaan dengan baik untuk menyembunyikan alat Pengurusan Cakera, tetapi ada di sana.

BERKAITAN: Pemula Geek: Partisi Hard Disk Dijelaskan

Anda boleh menggunakan alat Pengurusan Cakera untuk mengubah ukuran, membuat, menghapus dan memformat partisi dan jilid, serta mengubah huruf pemacu mereka - semuanya tanpa memuat turun atau membayar perisian lain.

Mengakses Pengurusan Cakera

Cara tercepat untuk melancarkan alat Pengurusan Disk adalah dengan menekan Start, ketik "partition" ke dalam kotak pencarian, dan kemudian mengklik pilihan "Buat dan format partisi hard disk" yang muncul.

Tetingkap "Pengurusan Cakera" dibahagikan kepada dua panel. Panel atas menunjukkan senarai jilid anda. Panel bawah menunjukkan gambaran grafik cakera anda dan isi padu yang ada pada setiap cakera. Sekiranya anda memilih kelantangan di panel atas, panel bawah melompat untuk menunjukkan cakera yang mengandungi kelantangan itu. Dan jika anda memilih cakera atau kelantangan di panel bawah, panel atas akan melompat untuk menunjukkan kelantangan yang sama juga.

Catatan : Secara teknikal, jumlah dan partisi sedikit berbeza. Partition adalah ruang yang diketepikan pada disk yang terpisah dari ruang lain pada disk itu. Volume adalah partition yang telah diformat dengan sistem fail. Sebahagian besarnya, kita akan membincangkan jilid dalam artikel ini, walaupun kita mungkin menyebut partisi atau ruang yang tidak diperuntukkan di mana istilah tersebut sesuai.

Cara Mengubah Semula Isipadu

Kadang-kadang, anda mungkin perlu mengubah saiz kelantangan. Contohnya, anda mungkin memerlukan cakera dengan satu jilid besar dan kemudian memutuskan untuk menjadikannya dua jilid yang berasingan. Anda boleh melakukannya dengan mengecilkan kelantangan yang ada dan kemudian menggunakan ruang bebas untuk membuat kelantangan baru. Atau mungkin cakera anda terbahagi kepada dua jilid, tetapi anda memadamkan salah satu daripadanya. Anda kemudian dapat memperbesar volume yang ada ke ruang yang baru dibebaskan untuk membuat satu volume besar.

Kecilkan Kelantangan

Klik kanan kelantangan di kedua-dua panel dan pilih pilihan "Kecilkan Volume".

Anda hanya dapat mengecilkan volume jika mempunyai ruang kosong yang mencukupi. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai cakera 1 TB yang mengandungi satu jilid, tetapi anda belum menyimpan apa-apa. Anda boleh mengecilkan volume hingga hampir 1 TB penuh.

Dalam contoh di bawah, kami mengecilkan isipadu kosong 1 TB (tiada data yang tersimpan di dalamnya) sekitar 500 GB. Perhatikan bahawa tetingkap menunjukkan ukuran total jumlah semasa, dan ruang yang ada yang anda miliki untuk mengecil (yang mana jika jumlah kosong kami hampir dengan ukuran total). Satu-satunya pilihan yang anda ada ialah seberapa banyak anda ingin mengecilkan isipadu — dengan kata lain jumlah ruang yang tidak diperuntukkan yang akan tersisa setelah penyusutan. Tetingkap juga menunjukkan jumlah keseluruhan jumlah semasa semasa anda mengecilkannya dengan seberapa banyak yang anda pilih.

Dan setelah kami mengecilkan kelantangan, anda dapat melihat bahawa cakera mengandungi kelantangan kami yang mengecil di sebelah kiri dan ruang baru yang tidak diperuntukkan yang kami lepaskan di sebelah kanan.

Panjangkan Kelantangan

Anda hanya boleh memperbesar kelantangan jika mempunyai ruang yang tidak diperuntukkan di sebelah kanannya pada cakera yang sama. Windows tidak dapat memanjangkan partisi asas di sebelah kirinya — anda memerlukan perisian pihak ketiga untuk itu.

Untuk memperluas volume, klik kanan kelantangan yang ada (yang memiliki ruang yang tidak diperuntukkan di sebelah kanannya), dan kemudian klik "Luaskan Volume."

Di tetingkap "Extend Volume Wizard", klik "Next."

Skrin "Pilih Cakera" sudah mempunyai cakera yang sesuai. Ini juga menunjukkan jumlah ukuran kelantangan dan ruang maksimum yang ada untuk memanjangkan kelantangan. Cukup pilih ruang yang ingin anda gunakan dan kemudian klik butang "Seterusnya". Di sini, kami memperluas jumlah kami untuk menggunakan semua ruang yang tidak diperuntukkan yang tersedia.

Dan akhirnya, klik butang "Selesai" agar Windows memperbesar kelantangan.

Buat Jilid Baru

Sekiranya anda mengecilkan partisi - atau mempunyai ruang yang tidak diperuntukkan pada cakera untuk apa jua alasan - anda boleh menggunakan ruang kosong untuk membuat kelantangan tambahan. Cukup klik kanan di dalam ruang yang tidak diperuntukkan dan pilih pilihan "Volume Mudah Baru".

Di tetingkap "New Simple Volume Wizard", klik "Next" untuk memulakan.

Tentukan ukuran kelantangan yang ingin anda buat dan kemudian klik butang "Seterusnya". Di sini, kami membuat jilid baru yang menggunakan semua ruang yang tidak diperuntukkan pada cakera.

Tetapkan huruf pemacu (atau terima penetapan lalai) dan kemudian klik butang "Seterusnya".

Anda boleh memilih untuk meneruskan atau memformat partisi atau tidak, tetapi anda perlu memformatnya pada suatu ketika sebelum dapat menggunakannya. Satu-satunya sebab sebenar anda mungkin tidak mahu memformatnya dengan segera adalah jika anda perlu membiarkan alat lain melakukan pemformatan.

Contohnya adalah jika anda berencana untuk memasang sistem operasi baru dalam jilid baru sehingga anda dapat boot dua kali PC anda ke dalam sistem operasi yang berbeza. Sekiranya demikian, anda mungkin mahu membiarkan sistem operasi baru memformat pemacu semasa pemasangannya.

BERKAITAN: Dual Booting Dijelaskan: Bagaimana Anda Boleh Mempunyai Pelbagai Sistem Operasi di Komputer Anda

Jika tidak, teruskan dan format disk, pilih sistem fail yang akan digunakan, dan tetapkan label kelantangan. Klik "Seterusnya" apabila anda sudah bersedia.

Dan kemudian klik butang "Selesai" untuk membuat Windows mula membuat kelantangan dan - jika anda memilih - memformatnya.

Setelah selesai, anda akan melihat partisi baru anda disenaraikan dalam alat Pengurusan Cakera dan anda akan melihatnya jika anda juga membuka File Explorer.

Cara Menghapus Kelantangan

Kadang kala, anda mungkin perlu memadamkan kelantangan yang ada. Satu sebab yang baik untuk ini adalah jika anda tidak lagi menggunakan kelantangan. Dengan menghapusnya, anda mengembalikan ruang tersebut ke kolam yang tidak diperuntukkan dan kemudian anda dapat menggunakannya untuk menambah jumlah yang ada. Amaran yang wajar: menghapus volume juga akan menghapus semua data pada volume tersebut, jadi pastikan kosong atau disandarkan sebelum anda meneruskan.

Klik kanan kelantangan di kedua-dua panel tetingkap "Pengurusan Disk", dan kemudian pilih pilihan "Hapus Volume".

Di tetingkap amaran yang muncul, klik butang "Ya".

Kelantangan yang anda hapus menjadi ruang yang tidak diperuntukkan, yang kemudian anda boleh gunakan sesuka anda.

Cara Menukar Huruf Pemacu Kelantangan

Sekiranya anda pernah mahu menyusun semula huruf pemacu untuk pelbagai jilid anda, alat Pengurusan Cakera adalah tempat yang sesuai. Mungkin anda hanya mahu semua cakera keras utama anda dikumpulkan atau mungkin anda mahu menggunakan huruf tertentu untuk pemacu tertentu.

Klik kanan mana-mana kelantangan dan pilih pilihan "Ubah Huruf dan Jalan Drive".

Di tetingkap "Ubah Huruf dan Jalan Drive", klik butang "Ubah".

Di menu tarik turun di sebelah kanan pilihan "Tetapkan huruf pemacu berikut", pilih huruf pemacu baru. Perhatikan bahawa hanya huruf yang belum ditugaskan untuk jilid yang tersedia pada menu lungsur. Sekiranya anda menyusun semula beberapa huruf pemacu, anda mungkin perlu menukar yang lain terlebih dahulu untuk menyediakan huruf mereka. Apabila anda memilih huruf, klik butang "OK".

Mesej amaran memberitahu anda bahawa beberapa aplikasi mungkin bergantung pada huruf pemacu dan tidak akan berjalan dengan betul jika anda mengubah huruf tersebut. Biasanya, ini hanya berlaku untuk aplikasi yang jauh lebih lama, jadi anda harus selamat dan mengklik butang "Ya". Sekiranya anda menghadapi masalah, anda boleh menukar kembali huruf pemacu.

Anda juga boleh menggunakan proses asas yang sama untuk menetapkan huruf pemacu kekal ke pemacu yang boleh ditanggalkan atau mengeluarkan huruf pemacu kelantangan dan menyembunyikannya.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Surat Pemacu Berterusan ke Pemacu USB di Windows

Cara Menghapus atau Memformat Kelantangan

Anda juga boleh menggunakan Pengurusan Cakera untuk memformat kelantangan. Menggunakan Pengurusan Cakera untuk melakukan ini memberikan semua pilihan yang sama dengan alat format biasa yang anda akses melalui File Explorer, jadi mana sahaja yang anda ingin gunakan terserah anda. Anda boleh memformat volume sama ada volume sudah diformat atau tidak. Ketahuilah bahawa anda akan kehilangan semua data semasa anda memformat kelantangan.

Klik kanan kelantangan dan pilih pilihan "Format".

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Format Pantas dan Penuh?

Di tetingkap "Format", ketik label volume, tentukan sistem fail, dan pilih sama ada anda ingin melakukan format cepat atau tidak. Apabila anda sudah bersedia, klik butang "OK".

Anda diberi amaran bahawa pemformatan akan menghapus semua data pada volume, jadi jika anda yakin, teruskan dan klik butang "OK".

Pemformatan boleh berlangsung dari beberapa saat hingga satu minit atau lebih, bergantung pada ukuran kelantangan. Setelah selesai, anda akan siap menggunakan kelantangan untuk digunakan.

Alat Pengurusan Cakera tidak semeriah dengan beberapa alat pihak ketiga — sebenarnya, ia masih kelihatan seperti Windows 2000 — tetapi ia selesai. Pengurus partisi pihak ketiga kadangkala merangkumi ciri yang lebih maju - seperti membuat cakera yang dapat di-boot, memulihkan maklumat dari jilid yang rosak, dan kemampuan untuk memperluas jumlah ke ruang yang tidak diperuntukkan di sebelah kiri kelantangan. Oleh itu, jika anda memerlukan salah satu ciri tersebut, mungkin ada baiknya anda melihat-lihat. Pilihan yang popular termasuk EaseUS dan GParted.