Bagaimana Mendapatkan Perangkat Android Anda Muncul di Penjelajah Fail (Jika Tidak & rsquo; t)

Anda dapat menggunakan ponsel Android untuk mendengarkan lagu, menonton video, dan mengambil foto, tetapi untuk menghidupkan atau mematikan fail tersebut - kadangkala anda harus memasangnya ke PC desktop anda. Apabila semuanya berfungsi dengan betul, itu bagus, tetapi boleh membuat anda kecewa jika peranti anda tidak dikesan.

Biasanya, semasa anda memasang peranti Android anda, Windows akan mengenalinya sebagai peranti MTP (Media Transfer Protocol) dan memasangnya dengan senyap.

BERKAITAN: Cara Mengurus Fail dan Menggunakan Sistem Fail pada Android

Dari sana, anda boleh melihat simpanan peranti dan menambah atau memadam fail dengan mudah. Sudah tentu, anda boleh melakukan ini dari telefon atau tablet anda, tetapi menggunakan komputer desktop tradisional dapat mengubah operasi yang berpotensi panjang dan membosankan, menjadi operasi yang pendek dan bahagia. Selain itu, anda mesti dapat menyalin fail, yang bermaksud PC anda perlu melihat dan memperlakukan peranti anda sebagai storan tradisional.

Walau bagaimanapun, jika anda pernah mencuba membuka kunci peranti anda seperti memasang ROM baru atau membasuhnya, maka anda mungkin telah memasang pemacu Android Debug Bridge (ADB) pada satu masa atau yang lain pada komputer anda. Pemacu ini berfungsi dengan baik kerana dapat menggunakan komputer untuk menghantar arahan ke peranti anda, tetapi mungkin merosakkan manipulasi fail mudah anda.

Mulakan dengan yang Jelas: Mulakan semula dan Cuba Port USB Lain

Sebelum anda mencuba perkara lain, ada baiknya anda membaca petua penyelesaian masalah biasa. Mulakan semula telefon Android anda dan cuba lagi. Cuba juga kabel USB lain, atau port USB lain di komputer anda. Pasang terus ke komputer anda dan bukannya hab USB. Anda tidak pernah tahu kapan anda mempunyai perkakasan bum, dan jumlah penyelesaian masalah perisian tidak dapat menyelesaikan masalah itu. Oleh itu, cubalah perkara yang jelas terlebih dahulu.

Adakah Telefon Anda Disambungkan Sebagai Storan?

Sekiranya peranti Android anda tidak muncul di File Explorer sebagaimana mestinya, itu mungkin hasil dari bagaimana telefon anda menyambung ke komputer. Telefon anda hanya boleh disambungkan dalam mod pengecasan secara lalai, apabila anda mahu ia disambungkan sebagai alat penyimpanan.

Pasang peranti ke komputer anda, tarik bayangan pemberitahuan ke bawah, dan pilih pilihan "USB". Mungkin ada yang mengatakan seperti "USB mengecas peranti ini" atau "USB untuk pemindahan fail." Kata kerja mungkin sedikit berbeza bergantung pada binaan dan pengeluar Android peranti anda, tetapi tidak akan mempunyai  sesuatu  mengenai USB.

Apabila anda mengetuk pilihan itu, menu baru akan muncul dengan beberapa pilihan. Secara umum, ia akan mempunyai pilihan seperti "Cas perangkat ini," "Transfer gambar", dan "Transfer file." Sekali lagi, kata-kata mungkin sedikit berbeza, tetapi pilihan yang anda mahukan adalah "Pindahkan fail."

 

Selalunya, hanya memilih yang akan melakukan muslihat.

Kemas kini Pemacu MTP Anda

Sekiranya petua di atas tidak membantu, anda mungkin menghadapi masalah pemandu.

Anda boleh mengesahkan bahawa komputer anda memang "melihat" peranti MTP tetapi tidak mengenalinya dengan membuka panel kawalan "Pencetak dan Peranti". Sekiranya anda melihat peranti anda di bawah "Tidak ditentukan" maka komputer anda memerlukan sedikit campur tangan pengguna. Ia mungkin juga muncul dengan nama generik - dalam kes ujian kami, ia muncul sebagai peranti MTP yang tidak ditentukan, tetapi memang Nexus 6P.

Nasib baik, jika anda pengguna Windows yang lama, menyelesaikan masalah itu adalah perjalanan mudah ke Pengurus Peranti.

Apa yang perlu kita lakukan adalah mengubah atau mengemas kini pemacu yang sedang digunakan Windows setiap kali anda memasang peranti Android anda ke komputer melalui USB. Untuk melakukan ini, buka Device Manager dengan mengklik menu Start dan mencari "Device Manager".

Cari peranti yang mempunyai sebutan "ADB". Dalam tangkapan skrin berikut, kita melihatnya di bawah "Peranti ACER". Luaskan kumpulan dengan mengklik anak panah kecil di sebelah kiri, kemudian klik kanan pada peranti dan pilih "Kemas kini Perisian Pemacu" dari menu konteks.

Sekiranya anda tidak melihat apa-apa dengan nama "ADB", anda mungkin perlu mencari di tempat lain. Saya menjumpai Nexus 6P di bawah "Peranti Mudah Alih," dan ia mempunyai tanda seru kuning yang menyatakan ada masalah pemacu. Tidak kira di mana anda menjumpai peranti, tindakan yang diperlukan mestilah sama.

Tetingkap "Kemas kini Perisian Pemacu" akan menanyakan kepada anda jika anda mencari atau mencari perisian pemacu. Anda mahu memilih pilihan carian, yang akan memajukan anda ke langkah seterusnya.

Pada skrin seterusnya, pilih "Biarkan saya memilih dari senarai pemacu peranti di komputer saya" untuk maju ke langkah seterusnya.

Ini akan menampilkan senarai panjang jenis perkakasan yang berpotensi - pilih "Peranti Android" atau "Ponsel Android."

Akhirnya, pada skrin terakhir anda ingin memilih "MTP USB Device" dan kemudian "Next."

Pemacu peranti kemudian akan dipasang dari yang lama, dan peranti Android anda akan dikenali sebagai peranti multimedia seperti yang dilihat sekarang di Pengurus Fail.

Sekarang setiap kali anda membuka File Explorer, anda akan melihat peranti Android anda dan dapat membukanya, melihat-lihat sistem fail, dan menambah atau membuang kandungan yang anda inginkan.