Cara Membolehkan atau Menyekat Munculan di Chrome

Google Chrome melakukan tugas yang hebat dalam menyekat tetingkap timbul di luar kotak, tetapi kadang-kadang ia menghalangnya walaupun anda mengharapkannya dari laman web yang dipercayai. Inilah caranya anda dapat mengawal dan membenarkan atau menyekat pop timbul di Chrome.

Secara lalai, Google Chrome melumpuhkan pop timbul secara automatik di penyemak imbas; sesuatu yang mudah diabaikan kerana itulah cara internet harus dipersembahkan. Tidak semua tetingkap pop timbul berniat jahat atau menyerang. Beberapa laman web menggunakannya untuk alasan yang sah.

Cara Membolehkan Munculan dari Laman Tertentu

Apabila Chrome menyekat pop timbul dari laman web, ia memaparkan ikon dengan X merah di sudut Omnibox.

Sekiranya anda mengesyaki ini adalah kesalahan dan ingin melihat pop timbul dari laman web ini, klik pada ikon untuk melihat pilihan khusus laman web, pilih "Sentiasa Benarkan Munculan dan Pengalihan" dan kemudian klik "Selesai."

Setelah anda mengklik "Selesai," muat semula halaman untuk menyimpan pilihan anda dan melihat apa-apa pop timbul yang dimaksudkan di laman web ini.

Sebagai alternatif, jika anda hanya mahu melihat pop timbul sekali, klik pautan biru di tetingkap ini dan anda akan diarahkan ke pop timbul yang pada awalnya disekat.

BERKAITAN: Cara Membuat Chrome Berhenti Menawarkan untuk Menyimpan Data Kad Kredit

Cara Menyekat Munculan dari Laman Tertentu

Chrome melakukan pekerjaan yang hebat dalam menyekat sebahagian besar pop-up, tetapi kadang-kadang pop-up mengetuk melalui - atau anda secara tidak sengaja mengklik "Allow" dan bukannya "Block" - dan masuk ke skrin anda. Untuk menyekat laman web secara eksplisit daripada menunjukkan pop timbul, anda boleh menambahkannya ke senarai blok Chrome.

Klik ikon menu, dan kemudian klik pada "Tetapan." Sebagai alternatif, anda boleh chrome://settings/ memasukkan Omnibox untuk pergi terus ke sana.

Pada tab Tetapan, tatal ke bawah dan kemudian klik "Lanjutan."

Tatal sedikit lebih jauh ke tajuk Privasi dan Keselamatan dan anda akan melihat pilihan "Tetapan Kandungan". Klik padanya.

Dalam senarai tetapan, klik pilihan "Munculan dan Pengalihan".

Untuk laman web yang telah anda tambahkan ke senarai Benarkan secara tidak sengaja, anda boleh mencabut kebenarannya agar Chrome mula menyekat pop timbulnya semula. Jika tidak, anda perlu menambahkan URL yang bermasalah ke senarai blok secara manual. Kami akan membawa anda melalui kedua-dua kes di bawah.

Di bawah tajuk Benarkan, cari laman web yang bermasalah, klik Lagi (tiga titik), kemudian klik "Sekat".

Ini memindahkan URL dari senarai Benarkan ke senarai Disekat.

Sekiranya laman web tidak disenaraikan di bawah tajuk mana pun, klik butang "Tambah" di sebelah kanan tajuk "Blok".

Pada arahan yang terbuka, ketik URL laman web yang ingin anda blokir dan kemudian klik "Tambah."

Catatan:  Semasa memberikan alamat web, jika anda ingin menyekat semua pop timbul di seluruh laman web, gunakan [*.] awalan untuk menangkap semua subdomain dari laman web.

Alamat web dan semua subdomainnya sekarang berada di bawah senarai "Blok", dan Chrome harus menangani sebarang permintaan pop-up yang akan datang dari laman web ini.

Cara Membolehkan Semua Munculan

Mengizinkan pop timbul secara global tidak digalakkan, kerana boleh mengganggu dan menjengkelkan, tetapi jika atas sebab tertentu, anda perlu membenarkan setiap laman web memaparkan pop timbul, ini adalah cara anda boleh memintas penyekat pop timbul Chrome. Sekiranya anda perlu membiarkan laman web tertentu menunjukkannya, anda harus menambahkannya ke senarai "Benarkan" yang disebut dalam kaedah di atas terlebih dahulu.

Buka Chrome dan kembali ke Tetapan> Tetapan Kandungan> Munculan dan Pengalihan, atau ketik kotak chrome://settings/content/popups Omnibox dan tekan Enter.

Di bahagian atas, alihkan suis ke Blok (mati) atau Benarkan (muncul) pop timbul.