Mematikan Tidak Mematikan Windows 10 (Tetapi Memulakan Semula)

Apabila anda mengklik "Shut Down" pada PC Windows 10 anda, Windows tidak dimatikan sepenuhnya. Ia hibernasi kernel, menyimpan keadaannya sehingga dapat boot lebih cepat. Sekiranya anda mengalami masalah komputer dan perlu menetapkan semula keadaan tersebut, anda perlu menghidupkan semula PC anda.

Kami sendiri telah mengalami masalah ini. Apabila berhadapan dengan masalah sistem pelik yang mungkin disebabkan oleh pemacu kereta atau masalah perisian tahap rendah yang lain, masalah itu berlanjutan setelah mematikan PC kami dan menghidupkannya semula.

Mengapa Pilihan "Matikan" Tidak Dimatikan Sepenuhnya?

Keanehan ini semuanya berkat ciri "Fast Startup" Windows 10, yang diaktifkan secara lalai. Fungsi ini diperkenalkan di Windows 8, dan juga disebut Fast Boot dan Hybrid Boot atau Hybrid Shutdown.

BERKAITAN: Kelebihan dan Kekurangan dalam mod "Permulaan Cepat" Windows 10

Dalam proses penutupan tradisional, Windows mematikan sepenuhnya segala-galanya, membuang keadaan sistem yang sedang berjalan, dan bermula dari awal apabila PC memulakan boot. Semasa anda melakukan hibernasi, Windows menyimpan keseluruhan keadaan sistem, termasuk semua program dan fail terbuka anda, ke cakera sehingga anda dapat menyambung semula dengan cepat dari tempat anda berhenti.

Permulaan Cepat mencampurkan proses penutupan tradisional dengan hibernasi. Dengan Permulaan Cepat diaktifkan, Windows 10 membuang semua program dan fail terbuka anda (seperti yang berlaku semasa penutupan tradisional), tetapi menyimpan keadaan kernel Windows ke cakera (seperti yang berlaku semasa hibernasi). Kali berikutnya anda boot PC anda, Windows mengembalikan kernel dan memulakan sistem yang lain.

Kernel adalah program teras peringkat rendah di tengah-tengah sistem operasi. Ia mempunyai kawalan penuh ke atas komputer anda dan merupakan salah satu perkara pertama yang dimuat semasa proses boot. Pemacu perkakasan yang digunakan komputer anda untuk berinteraksi dengan peranti perkakasannya adalah sebahagian daripada kernel. Memuat snapshot kernel mempercepat proses permulaan, kerana Windows tidak perlu meluangkan masa untuk memuat semua pemacu peranti dan memulakan semula peranti perkakasan anda.

Proses hibernasi kernel ini semua berlaku secara automatik apabila anda mengklik "Shut Down" dan orang akan jarang melihat perbezaannya. Tetapi ini bermaksud bahawa jika pemacu perkakasan di kernel anda terperangkap dalam keadaan pelik, mematikan PC anda dan kemudian menyandarkannya semula tidak akan menyelesaikan masalah. Windows menyimpan keadaan semasa dan memulihkannya daripada memulakan semula semuanya.

Cara Melakukan Penutup dan Memulakan Semula

Sekiranya anda menyelesaikan masalah sistem, anda ingin melakukan kernel sepenuhnya untuk memastikan Windows memulakan semula perkara dari awal. Untuk melakukan ini, cukup klik pilihan "Mulakan Semula" di menu dan bukannya pilihan "Tutup". Windows menghidupkan semula komputer anda, tetapi ia akan ditutup sepenuhnya terlebih dahulu dan membuang keadaan kernel semasa melakukannya.

BERKAITAN: Mengapa Membooting Semula Komputer Memperbaiki Banyak Masalah?

Microsoft membuat keputusan ini kerana orang yang mengalami masalah sering menghidupkan semula komputer mereka untuk memperbaikinya, jadi masuk akal. Sebaliknya, berlawanan dengan intuisi bahawa pilihan "Mulakan semula" melakukan penutupan yang lebih lengkap daripada pilihan "Matikan". Tetapi begitulah cara kerjanya!

Anda juga dapat melakukan penutupan penuh dengan menekan dan menahan kekunci Shift pada papan kekunci semasa anda mengklik pilihan "Shut Down" di Windows. Ini berfungsi sama ada anda mengklik pilihan di menu Mula, di skrin masuk, atau di layar yang muncul setelah anda menekan Ctrl + Alt + Delete.

Sekiranya anda mahu, anda boleh melakukan penutupan sepenuhnya dengan menggunakan shutdown perintah dari tetingkap Command Prompt atau PowerShell. Untuk melakukannya, buka tetingkap Prompt Perintah atau PowerShell — misalnya, dengan mencari “Prompt Perintah” di menu Mula dan mengklik pintasannya, atau mengklik kanan butang Mula dan memilih “Windows PowerShell.” Ketik arahan berikut, dan kemudian tekan Enter:

penutupan / s / f / t 0

Perintah ini memerintahkan Windows untuk segera ditutup dan secara paksa menutup aplikasi terbuka. The shutdown arahan akan sentiasa melaksanakan penutupan penuh melainkan anda menambah /hybridpilihan. Dan jika itu adalah sesuatu yang ingin anda gunakan, anda juga boleh membuat jalan pintas yang melaksanakan perintah ini. Yang perlu anda lakukan ialah klik dua kali jalan pintas untuk melakukan penutupan sepenuhnya.

Sekiranya anda tidak mahu menggunakan ciri Permulaan Cepat, anda boleh mematikannya dari Panel Kawalan. Contohnya, beberapa peranti perkakasan lama mungkin tidak serasi dengan Fast Startup dan mungkin tidak memulakannya semula dengan betul semasa anda boot semula. Atau anda mungkin menggunakan dual-boot Linux, dan anda tidak dapat mengakses sistem fail Windows NTFS anda dari dalam Linux jika Windows melakukan penutupan hibrid dan bukannya penutupan penuh.

Untuk melumpuhkan Permulaan Cepat, pergi ke Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Pilihan Kuasa> Pilih Apa Yang Tombol Kuasa Lakukan. Klik pautan "Ubah tetapan yang saat ini tidak tersedia" di bahagian atas tetingkap, hapus centang opsi "Hidupkan Permulaan Cepat (Disarankan)" di bawah Pengaturan Mati, dan kemudian klik tombol "Simpan Perubahan".

Kami tidak mengesyorkan anda melumpuhkan Permulaan Cepat kecuali anda mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya. Ia membantu boot PC anda lebih cepat sepanjang masa, dan anda sentiasa dapat melakukan shutdown sepenuhnya dengan muslihat yang telah kita bincangkan sebelumnya. Tetapi, jika anda perlu mematikan dan menghidupkan semula PC anda untuk menyelesaikan masalah sistem, ingat untuk mengklik "Restart" atau tahan Shift ketika anda mengklik "Shut Down" untuk melakukan penutupan sepenuhnya.