Cara Nyahpasang Windows 10 dan Turunkan ke Windows 7 atau 8.1

Tidak suka Windows 10? Selagi anda menaik taraf dalam bulan terakhir, anda boleh menyahpasang Windows 10 dan menurunkan PC anda kembali ke sistem operasi Windows 7 atau Windows 8.1 yang asal. Anda boleh menaik taraf semula ke Windows 10 lagi kemudian.

Walaupun sudah lebih dari sebulan, anda seharusnya dapat melakukan pemasangan bersih versi Windows yang disertakan dengan PC anda menggunakan media pemasangan baru dan kunci produknya.

Kembali ke Windows 7 atau 8.1

Sekiranya anda menaik taraf PC ke Windows 10 — tidak melakukan pemasangan yang bersih, tetapi peningkatan — anda mempunyai pilihan mudah yang membolehkan anda kembali ke versi Windows yang terakhir. Untuk mengaksesnya, tekan Windows + I untuk membuka aplikasi Pengaturan, klik ikon "Kemas kini & keamanan", dan kemudian beralih ke tab "Pemulihan". Anda akan melihat bahagian "Kembali ke Windows 7" atau "Kembali ke Windows 8.1". Klik butang "Bermula" di bahagian tersebut untuk menyingkirkan pemasangan Windows 10 dan memulihkan pemasangan Windows sebelumnya.

Windows pertama akan bertanya kepada anda mengapa anda mahu kembali. Cukup pilih apa sahaja, dan kemudian klik butang "Seterusnya".

Seterusnya, ia akan memandu anda melalui beberapa skrin di mana ia bertanya sama ada anda ingin mencuba mengemas kini Windows 10 (untuk melihat apakah ia membuat sesuatu yang lebih baik), dan kemudian mengingatkan anda bahawa jika anda mempunyai kata laluan, anda harus ingat atau matikannya selagi anda boleh. Apabila anda sampai ke layar akhir, klik butang "Kembali ke Windows 7 (atau 8.1)" untuk mewujudkannya.

Windows kemudian akan memulihkan versi sebelumnya, memulakan semula PC anda beberapa kali sepanjang perjalanan.

Proses ini Menggunakan Folder Windows.old

BERKAITAN: Cara Memulihkan Fail Anda Dari Folder Windows.old Selepas Menaiktaraf

Penurunan peringkat mungkin dilakukan kerana Windows 10 menyimpan pemasangan Windows lama anda dalam folder bernama "C: \ Windows.old" pada PC anda. Anda dapat melihat folder ini di File Explorer, walaupun anda tidak boleh menghapusnya dari sini. Anda juga boleh melihat-lihat folder Windows.old dan memulihkan fail dari dalamnya.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Jelas sekali, menyimpan setiap fail dari pemasangan Windows lama anda memerlukan banyak ruang. Sekiranya anda membuka aplikasi Disk Cleanup, anda akan melihat berapa banyak ruang yang digunakannya. Tekan Mula, ketik "Pembersihan cakera" ke dalam kotak carian, dan kemudian klik hasilnya untuk menjalankannya.

Di tetingkap Pembersihan Cakera, klik butang "Bersihkan fail sistem".

Dalam senarai fail yang dapat dibuang Pembersih Cakera, cari entri "Pemasangan Windows sebelumnya", dan dapat melihat berapa banyak ruang yang digunakan pada cakera keras anda. Sekiranya anda pasti tidak mahu kembali ke versi Windows sebelumnya, gunakan alat Pembersih Cakera untuk membuang fail tersebut dan segera mengosongkan ruang.

Bagaimana Menurunkan Nilai jika Windows 10 Tidak Memberi Anda Pilihan

Dengan andaian anda mempunyai komputer lama yang anda tingkatkan ke Windows 10, komputer itu sebelumnya mempunyai Windows 7 atau 8.1 di atasnya. Ini bermaksud komputer dilengkapi dengan kunci produk yang membolehkan anda menggunakan Windows 7 atau 8.1 di atasnya. Sekiranya anda tidak dapat menurunkan versi ke versi lama (mungkin sudah lama, atau mungkin ada yang tidak kena dengan percubaan turun), anda harus melakukan pemasangan Windows yang bersih — sesuatu yang sering dilakukan oleh pengguna komputer pada komputer baru .

BERKAITAN: Tempat memuat turun Windows 10, 8.1, dan 7 ISO Secara Sah

Syukurlah, Microsoft kini menawarkan muat turun mudah untuk fail ISO Windows 7 dan 8.1. Muat turun media pemasangan Windows dan bakar fail ISO ke cakera atau salin ke pemacu USB menggunakan alat muat turun USB / DVD Windows Microsoft. Anda kemudian boleh boot daripadanya dan pasang semula Windows 7 atau 8.1 baru, memintanya untuk menimpa sistem Windows 10 yang sudah ada di cakera keras anda. Pastikan anda mempunyai salinan sandaran semua fail penting anda dari PC Windows 10 terlebih dahulu.

BERKAITAN: Bagaimana Mencari Kunci Produk Windows PC Anda Oleh itu, Anda Boleh Memasang Semula Windows

Anda mesti mencari kunci produk PC anda jika anda melakukan ini. Pada PC Windows 7, periksa PC anda untuk mendapatkan pelekat "sijil ketulenan" dengan kunci di atasnya. Pelekat itu mungkin terdapat di bahagian belakang casing desktop anda, di bahagian bawah (atau di dalam ruang bateri) komputer riba anda, atau mungkin terdapat pada kad yang terpisah dengan PC anda. Pada PC Windows 8, anda mungkin tidak perlu melakukan ini sama sekali - kuncinya mungkin tertanam di firmware komputer anda. Sekiranya demikian, Windows 8.1 akan mengesannya secara automatik dan membolehkan anda memasang semula Windows 8.1 tanpa meminta anda memasukkan kunci.

Sekiranya anda membeli PC baru yang disertakan dengan Windows 10 dan anda ingin kembali ke versi Windows sebelumnya, itu lebih sukar. Untuk melakukan ini secara sah, anda perlu membeli lesen Windows 7 atau 8.1 dan memasangnya dari awal, memasukkan kunci produk yang anda beli semasa proses pemasangan.

Sekiranya program penting atau peranti perkakasan yang anda gunakan tidak berfungsi pada Windows 10, anda pasti mahu menurunkan versi. Sekiranya Windows 10 nampaknya tidak stabil, anda pasti mahu kembali ke versi Windows sebelumnya dan tunggu sebentar sebelum mencuba peningkatan. Atau, jika anda lebih suka menggunakan Windows 7 untuk beberapa lama, anda boleh menurunkan versi. Sekiranya anda telah menaik taraf PC ke Windows 10 sekali, anda akan dapat melakukannya sekali lagi kemudian.