Cara Menyelesaikan Masalah Kerosakan Google Chrome

Sekiranya anda kerap melihat "Whoa! Google Chrome telah mogok ”, kemungkinan ada masalah pada sistem anda. Kerosakan sekali-sekala boleh berlaku, tetapi kerosakan biasa mungkin disebabkan oleh sesuatu yang dapat anda perbaiki.

Sekiranya anda ingin tahu seberapa kerap Chrome mogok, anda boleh menaip chrome: // menerobos bar lokasi anda dan tekan Enter untuk melihat senarai kerosakan dan bila ia berlaku. Ini adalah salah satu daripada banyak halaman krom tersembunyi: // halaman.

Jalankan Alat Pembuangan Perisian Google

Google baru sahaja melancarkan alat baru yang akan membantu anda membersihkan penyemak imbas Chrome anda dari apa sahaja yang mengganggu operasi biasa.

Yang perlu anda lakukan ialah menavigasi ke www.google.com/chrome/srt/ dan klik butang Muat turun sekarang.

Apabila dimulakan semula, ia akan meminta anda untuk menetapkan semula penyemak imbas anda, yang dapat sangat membantu mencegah kerusakan dan masalah lain.

Periksa Perisian Bercanggah

BERKAITAN: Cara Memperbaiki Kerosakan Flash Shockwave di Google Chrome

Beberapa perisian di komputer anda boleh bertentangan dengan Google Chrome dan menyebabkannya hancur. Ini termasuk perisian hasad dan perisian berkaitan rangkaian yang mengganggu Google Chrome.

Google Chrome mempunyai halaman tersembunyi yang akan memberitahu anda jika ada perisian di sistem anda yang diketahui bertentangan dengan Google Chrome. Untuk mengaksesnya, ketik chrome: // konflik ke bar alamat Chrome dan tekan Enter.

Anda juga boleh memeriksa Perisian yang merosakkan halaman Google Chrome di laman web Google untuk mengetahui senarai perisian yang menyebabkan Chrome mogok. Halaman ini mengandungi arahan untuk menyelesaikan konflik dengan beberapa perisian yang bertentangan.

Sekiranya anda mempunyai perisian yang bertentangan di sistem anda, anda harus memperbaruinya ke versi terbaru, mematikannya, atau menyahpasangnya. Sekiranya anda tidak pasti perisian mana yang berkaitan dengan modul, cuba Googling nama perpustakaan.

Imbas perisian hasad

Perisian hasad juga boleh mengganggu Google Chrome dan menyebabkannya rosak. Sekiranya anda mengalami kerosakan biasa, anda harus mengimbas komputer anda dengan perisian antivirus seperti Microsoft Security Essentials. Sekiranya anda sudah memasang perisian antivirus, anda mungkin ingin mendapatkan pendapat kedua dari program antivirus yang lain.

Selesaikan Keran Kilat

Kami mendapati bahawa pemalam Flash yang disertakan oleh Chrome boleh menyebabkannya rosak dalam beberapa kes. Sekiranya anda melihat kerosakan Shockwave Flash biasa, anda mungkin ingin mencuba mematikan plugin Flash dalaman dan menggunakan plugin Flash standard di Google Chrome.

Untuk arahan, baca: Cara Memperbaiki Kerosakan Flash Shockwave di Google Chrome

Tukar ke Profil Baru

Kerosakan Chrome mungkin disebabkan oleh profil yang rosak. Anda boleh mengujinya dengan membuat profil baru dari skrin Tetapan Chrome. Buka halaman Tetapan dari menu Chrome dan klik Tambahkan pengguna baru di bawah Pengguna.

Tukar ke profil baru setelah membuatnya dan lihat apakah kemalangan itu terus berlaku. Anda boleh log masuk ke Chrome dengan akaun Google anda untuk menyegerakkan data dari profil lama anda. Namun, Google mengesyorkan agar anda tidak menyalin fail dari folder profil lama dengan tangan - fail tersebut mungkin rosak dan menyebabkan masalah.

Selesaikan Masalah Fail Sistem

Google mengesyorkan agar menjalankan program SFC.EXE / SCANNOW untuk memeriksa - dan memperbaiki - masalah dengan fail sistem yang dilindungi pada sistem Windows anda jika anda mengalami kerosakan. Untuk melakukan ini, cari Prompt Perintah di menu Mula anda (tekan kekunci Windows dan ketik Command Prompt), klik kanan, dan pilih Jalankan sebagai Pentadbir.

Ketik perintah berikut di tetingkap Prompt Perintah dan tekan Enter:

SFC.EXE / SCANNOW

Windows akan mengimbas komputer anda untuk masalah dengan fail sistem dan memperbaiki masalah yang dijumpainya.

Masalah perkakasan juga boleh menyebabkan kerosakan Chrome. Anda mungkin ingin menguji RAM komputer anda dan memastikannya tidak rosak.