Cara Menyahpasang Sambungan di Chrome, Firefox, dan Penyemak Imbas Lain

Sebilangan besar penyemak imbas moden menyokong peluasan, yang menambah ciri tambahan pada penyemak imbas anda. Tetapi semakin sedikit sambungan yang anda pasang, semakin pantas penyemak imbas anda. Inilah cara menyahpasang atau mematikan sambungan yang tidak anda gunakan.

Program - seperti antivirus anda - sering dapat memasang pelanjutan penyemak imbas mereka sendiri tanpa kebenaran anda, jadi ini berguna untuk mencopot pemasangannya juga. Setiap penyemak imbas web mempunyai peluasannya sendiri. Menghapus pelanjutan, tambahan, atau pemalam dari satu penyemak imbas - seperti Chrome - tidak akan mengeluarkan pelanjutan serupa dari penyemak imbas lain yang dipasang - seperti Firefox atau Internet Explorer.

Perhatikan bahawa pemalam penyemak imbas - seperti Java, Silverlight, dan Flash - berbeza, dan mesti dinyahpasang dengan cara lain.

Cara Menyahpasang Sambungan di Google Chrome

BERKAITAN: Cara Melihat dan Menyahaktifkan Pemalam yang Dipasang di Mana-mana Penyemak Imbas

Google Chrome (dan penyemak imbas web berasaskan Chromium lain) menjadikannya cukup mudah. Di Chrome, klik butang menu di sudut kanan atas tetingkap, arahkan ke "Lebih banyak alat" dan pilih "Sambungan".

Anda juga dapat mengklik tombol menu, pilih "Pengaturan", dan pilih opsi "Sambungan" di sebelah kiri halaman Tetapan, atau ketik chrome://extensionske bilah alamat.

Chrome akan memaparkan senarai pelanjutan yang anda pasang. Tinjau senarai dan klik ikon tong sampah di sebelah kanan mana-mana pelanjutan yang ingin anda nyahpasang. Anda juga boleh menghapus centang kotak "Diaktifkan" untuk mematikan pelanjutan sementara tanpa menyahpasangnya. Anda tidak perlu memulakan semula penyemak imbas anda setelah menyahpasang atau mematikan pelanjutan.

Sekiranya anda telah mengatur penyegerakan dengan akaun Google anda di Chrome, dan menyegerakkan pelanjutan yang anda pasang, ini juga akan menyahpasang pelanjutan tersebut di komputer anda yang lain.

Cara Nyahpasang Add-On di Mozilla Firefox

Di Firefox, klik butang "Menu" di sudut kanan atas dan kemudian klik butang "Add-ons" untuk masuk terus ke senarai add-on Firefox yang anda pasang. Klik ikon potongan teka-teki di sebelah kiri halaman untuk melihat pelanjutan penyemak imbas anda. (Ikon lain di sini membolehkan anda menguruskan tema yang dipasang, pemalam penyemak imbas, dan "perkhidmatan sosial.")

Dari sini, anda boleh mengklik kanan pelanjutan untuk mencopot pemasangannya dari penyemak imbas anda atau mematikannya buat sementara waktu. Sekiranya anda melihat pautan "Mulakan Semula Sekarang", anda perlu memulakan semula Firefox untuk menyelesaikan proses penyahpasangan.

Sekiranya pelanjutan dipasang oleh program lain di komputer anda, anda hanya dapat "Lumpuhkan" dan bukannya mengeluarkannya sepenuhnya dari penyemak imbas anda. Untuk membuang pelanjutan, anda mesti menyahpasang program yang berkaitan. Anda boleh mencuba mengeluarkan fail pelanjutan dengan tangan, tetapi, jika dipasang oleh program yang berjalan di komputer anda, program itu hanya dapat menambahkan kembali fail tersebut di masa depan. Tetapi anda tidak perlu bimbang tentang hal itu - peluasan yang dilumpuhkan mungkin menyekat senarai pelanjutan, tetapi tidak akan berjalan sama sekali. Seolah-olah ia dinyahpasang.

Cara Menyahpasang Add-On di Internet Explorer

Untuk melumpuhkan bar alat atau pelanjutan penyemak imbas lain di Internet Explorer, klik menu roda gigi di sudut kanan atas tetingkap penyemak imbas dan pilih "Kelola alat tambah."

Pilih "Bar Alat dan Sambungan" di bawah Jenis Tambah, dan kemudian klik kotak "Tunjukkan" dan pastikan ia ditetapkan ke "Semua pengaya". Ini memastikan anda dapat melihat semua pelanjutan penyemak imbas yang anda pasang di sini.

Cari pelanjutan yang ingin anda alih keluar, perhatikan bidang "Nama" dan "Penerbit" untuk mengenalinya. Sekiranya anda melihat sambungan dengan nama yang tidak dikenali, cuba lakukan carian web untuknya. Pilih sambungan dan klik butang "Nonaktifkan" di kanan bawah tetingkap untuk melumpuhkannya.

Untuk menyahpasang ekstensi sepenuhnya dan bukan hanya melumpuhkannya, biasanya anda perlu mengunjungi panel "Nyahpasang program" di Panel Kawalan Windows dan hapus pemasangan pemalam itu. Anda mungkin perlu mencari nama pemalam itu sendiri, atau anda mungkin perlu menyahpasang program yang disertakan dengan pemalam.

Sekiranya anda tidak melihatnya dalam senarai, anda mungkin mahu melakukan carian web dalam talian. Beberapa sambungan berbahaya tidak akan menyertakan penyahpasang yang mudah, jadi anda mesti mencari alat penyahpasang atau mengeluarkan fail dengan tangan. Cari di web untuk cara menyahpasang pelanjutan tertentu dari Internet Explorer dan anda akan melihat arahan yang lebih khusus.

Cara Menyahpasang Sambungan di Safari Apple

Untuk menguruskan senarai pelanjutan penyemak imbas anda yang terpasang di Safari, klik menu "Safari" di bahagian atas desktop Mac anda dan pilih "Pilihan." Jangan klik "Safari Extensions" - yang akan membawa anda ke laman web Safari Extensions Gallery Apple anda boleh memuat turun lebih banyak ekstensi.

Klik ikon "Sambungan" di bahagian atas tetingkap Pilihan untuk melihat senarai pelanjutan yang anda pasang. Pilih pelanjutan di sebelah kiri skrin dan klik butang "Nyahpasang" untuk mengeluarkannya dari Mac anda atau hapus centang kotak "Aktifkan [Nama Ekstensi]" untuk menonaktifkan peluasan tanpa membuangnya sepenuhnya.

Cara Menyahpasang Sambungan di Opera

Di Opera, klik butang menu "Opera" di sudut kiri atas tetingkap penyemak imbas, arahkan ke "Sambungan", dan pilih "Pengurus peluasan" untuk melihat senarai pelanjutan yang anda pasang.

Klik butang "x" di sebelah kanan ekstensi untuk menghapusnya, atau klik butang "Nonaktifkan" di bawah pelanjutan untuk menonaktifkannya tanpa mengeluarkannya dari penyemak imbas anda. Anda tidak perlu memulakan semula Opera setelah melumpuhkan atau mengeluarkan pelanjutan.

Microsoft Edge belum menyokong peluasan, tetapi segera mendapat sokongan untuk pelanjutan gaya Chrome. Proses ini semestinya serupa di Edge apabila akhirnya mendapat sokongan untuk pelanjutan penyemak imbas.

Sekiranya anda menggunakan penyemak imbas web lain, prosesnya serupa. Cari menu penyemak imbas web anda untuk pilihan mengenai "peluasan", "pengaya", atau "pemalam".