Cara Meningkatkan Atau Mengganti RAM PC anda

Menambah memori adalah salah satu cara yang lebih mudah untuk meningkatkan prestasi PC anda. Terdapat beberapa perkara yang perlu diperiksa sebelum membelanjakan wang anda, jadi mari kita bincangkannya.

Memilih RAM Baru Anda

Seperti kebanyakan perkara mengenai peningkatan PC anda, mengetahui apa yang anda perlukan dan kemudian melakukan perbandingan belanja adalah bahagian yang sukar. Selepas itu, memasang memori baru anda secara fizikal adalah mudah untuk dibandingkan. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda fikirkan semasa membuat keputusan.

Berapa Banyak RAM yang Anda Perlu?

Secara amnya, lebih banyak RAM lebih baik. Yang mengatakan, undang-undang pengurangan pulangan berlaku. Berpindah dari RAM 4 GB ke 8 GB kemungkinan akan membuat perbezaan besar. Bergerak dari 8 GB ke 16 GB masih menunjukkan peningkatan prestasi yang baik, tetapi tidak sebanyak. Dan bergerak melebihi 16 GB akan menjadi peningkatan yang lebih kecil. Sudah tentu, sebahagiannya bergantung pada penggunaan PC anda.

Buat masa ini, kami mencadangkan RAM sekurang-kurangnya 8 GB untuk kebanyakan orang. Itu adalah titik manis bagaimana sebahagian besar orang menggunakan PC mereka. Sekiranya anda seorang pemain permainan, atau anda sering melakukan banyak program yang lebih besar, anda mungkin memerlukan 12-16 GB, jika sesuai dengan anggaran anda.

BERKAITAN: Berapa Banyak RAM yang Diperlukan Komputer Anda untuk Permainan PC?

Dan, jika anda bekerja dengan fail media yang besar (seperti projek di Photoshop atau Lightroom), anda menggunakan mesin maya di PC anda, atau mempunyai keperluan khusus yang lain, anda memerlukan RAM sebanyak yang anda mampu (dan PC anda secara fizikal menampung).

Berapa Banyak RAM yang Anda Miliki Sekarang (dan Dalam Konfigurasi Apa)?

Cukup mudah untuk membuka aplikasi Tetapan anda, pergi ke bahagian "Tentang PC Ini", dan lihat berapa banyak RAM yang anda miliki.

Itu hanya menceritakan sebahagian cerita. 32 GB yang disenaraikan dalam tangkapan skrin di atas (ya, banyak — sistem ini digunakan untuk menjalankan banyak mesin maya pada masa yang sama) mungkin empat modul masing-masing 8 GB, atau mungkin masing-masing dua modul 16 GB. Itu penting semasa anda menaik taraf kerana memori biasanya dipasang secara berpasangan, dan sistem yang berbeza boleh mempunyai bilangan slot yang berbeza.

Sebagai contoh, anggaplah kita mahu menaik taraf sistem itu menjadi lebih banyak RAM. Kita sekarang perlu mengetahui beberapa maklumat tambahan. Berapakah jumlah slot memori yang dimiliki oleh PC? Berapa banyak modul RAM yang dipasang? Adakah terdapat slot percuma?

Untuk itu, anda boleh membuka kes anda dan mengira jumlah modul dan slot di dalamnya, atau anda boleh beralih ke alat lain. Terdapat beberapa alat maklumat perkakasan di luar sana, tetapi kegemaran kami adalah Speccy versi percuma (dibuat oleh Piriform, pembuat CCleaner).

Setelah memasang dan menjalankan Speccy, kami hanya beralih ke kategori RAM di sebelah kiri, dan panel kanan menunjukkan kami memberi kami maklumat yang kami perlukan.

Sayangnya, kita sekarang dapat melihat bahawa kita mempunyai empat slot yang tersedia dan keempat-empatnya disertakan dengan modul memori. Oleh kerana kita mempunyai jumlah RAM 32 GB, kita boleh menganggap bahawa kita mempunyai empat modul 8 GB. Ini bermaksud bahawa untuk mendapatkan lebih banyak RAM di mesin, kita perlu mengganti sebahagian atau semua yang ada.

Sekiranya kita mendapati bahawa hanya dua slot yang diambil oleh dua modul RAM 16 GB, kita hanya boleh menambah sepasang modul lain - dua modul 8 GB untuk jumlah 48 GB, atau dua lagi modul 16 GB untuk jumlah 64 GB.

Berapa Banyak RAM yang Boleh Dikendalikan oleh PC Anda?

Bahagian lain dari persamaan RAM adalah mengetahui berapa banyak jumlah RAM yang dapat disokong oleh komputer anda. Terdapat dua faktor di sini: RAM maksimum versi Windows yang dapat anda kendalikan, dan maksimum yang dapat dikendalikan oleh motherboard anda. Apa sahaja yang lebih rendah adalah apa yang anda hadapi, tetapi biasanya papan induk itulah faktor yang lebih membatasi.

Bahagian Windows mudah:

  • Windows  32-bit: Windows 10 versi 32-bit hanya dapat menangani RAM hingga 4 GB, tidak kira sama ada anda menjalankan edisi Home, Professional, atau Enterprise. Perkara yang sama berlaku untuk Windows 7.
  • Windows 64-bit: Windows versi 64-bit dapat menangani sehingga 128 GB untuk Windows 10 Home, dan hingga 2 TB untuk Windows 10 Education, Professional, atau Enterprise. Pada Windows 7, perkara sedikit berbeza. Edisi Home Basic dapat menangani hingga 8 GB, Home Premium hingga 16 GB, dan Profesional hingga 192 GB.

Bahagian kedua persamaan (berapa banyak yang dapat ditangani oleh motherboard anda) bergantung sepenuhnya kepada pengeluarnya, walaupun kebanyakan komputer moden akan menyokong sekurang-kurangnya 8 GB, dan kemungkinan besar 16 GB atau lebih.

Anda perlu menyemak dokumentasi untuk papan induk atau PC anda untuk maklumatnya. Sekiranya anda tidak pasti motherboard apa yang anda ada, anda boleh kembali ke Speccy, di mana kategori Motherboard menunjukkan maklumat yang anda perlukan.

Cukup tekan Google dengan nombor model anda dan anda harus mencari apa yang anda mahukan.

Apakah Jenis RAM Yang Diperlukan oleh PC Anda?

Anda juga perlu menentukan jenis RAM yang dapat digunakan oleh komputer anda. Dan ada beberapa bahagian untuk teka-teki itu juga.

Pertama, RAM untuk desktop biasanya terdapat dalam modul DIMM (batang yang lebih panjang yang digambarkan di atas dalam gambar di bawah). RAM untuk komputer riba - dan beberapa desktop yang sangat padat - terdapat dalam modul SODIMM yang lebih kecil (yang lebih pendek di bahagian bawah pada gambar di bawah).

Seterusnya, periksa generasi RAM yang diterima oleh motherboard komputer anda. Maklumat ini disajikan sebagai versi DDR:

  • DDR2: Generasi ini diperkenalkan pada tahun 2003. Kemungkinan komputer anda tidak menggunakan memori DDR2 melainkan sistemnya sudah cukup lama.
  • DDR3: Generasi ini diperkenalkan pada tahun 2007. Jauh lebih biasa pada PC yang dibina dalam 5-8 tahun kebelakangan ini menggunakan DDR3, dan masih menjadi pilihan umum dalam komputer bajet hari ini.
  • DDR4: Generasi ini diperkenalkan sekitar tahun 2014. Ia terdapat di kebanyakan komputer baru, terutamanya yang direka untuk (atau dibina oleh) pemain dan peminat.

Motherboard direka untuk generasi RAM tertentu, jadi anda perlu menentukan apa yang anda perlukan. Anda tidak boleh membeli RAM DDR4 terkini dan memasangnya di PC yang direka untuk DDR3. Sebenarnya, ia tidak akan sihat secara fizikal. Perhatikan kedudukan takik yang berbeza di bahagian bawah memori di bawah. Mereka dikunci secara berbeza sehingga tidak dapat dimasukkan ke dalam slot yang tidak dirancang untuknya.

Jadi, soalan jelas seterusnya. Bagaimana anda tahu generasi mana yang anda perlukan? Jawapannya, tentu saja, adalah bahawa kita akan beralih ke Speccy lagi. Hidupkan kembali kategori RAM di sebelah kiri. Di sebelah kanan, di bahagian bawah, luaskan entri "SPD". Dan di sana, anda dapat melihat generasi, saiz, pengeluar, dan nombor model setiap modul RAM yang telah anda pasang.

Jadi sekarang kita tahu bahawa PC ini menggunakan memori DDR4.

Bagaimana dengan Kelajuan dan Latensi RAM?

Sekiranya anda pergi membeli (atau membaca) memori, anda juga akan melihat beberapa spesifikasi lain yang banyak dibincangkan: kelajuan dan kependaman RAM (juga disebut masa).

  • Kelajuan RAM: Ini berdasarkan gabungan faktor perkakasan yang agak rumit, dan kelajuan relatif RAM adalah spesifik dalam satu generasi. Kelajuan biasanya dilabel menggunakan standard lama (dalam hal ini anda akan melihat kelajuan seperti PC2 / PC3 / PC4) atau standard baru yang juga merangkumi penilaian kelajuan yang lebih spesifik (dalam hal ini kelajuannya akan lebih seperti DDR 1600) .
  • Latensi:  Ini berkaitan dengan seberapa pantas modul RAM dapat mengakses perkakasannya sendiri. Latensi yang lebih rendah bermaksud akses data yang lebih pantas. Masa latensi ditunjukkan sebagai rangkaian empat nombor, jadi anda mungkin melihat sesuatu seperti 5-5-5-15.

Sebenarnya, kelajuan dan kependaman tidak begitu penting. RAM kelajuan lebih tinggi dan latensi rendah sebenarnya tidak jauh lebih pantas daripada kelajuan yang lebih rendah, latensi lebih tinggi. Anda akan mendapat banyak perbincangan mengenainya daripada orang yang suka membual tentang sistem mereka, tetapi cukup selamat untuk diabaikan. Walaupun dengan mesin permainan berprestasi tinggi, tidak banyak perbezaannya - terutamanya kerana kebanyakan permainan dikendalikan oleh RAM pada kad grafik diskrit.

Yang mengatakan, ada beberapa perkara yang perlu diingat.

Papan induk atau PC anda mungkin menghadkan kelajuan RAM yang disokongnya, terutamanya kerana ia dirancang untuk RAM yang keluar pada masa motherboard dihasilkan. Periksa spesifikasi sistem anda untuk melihat apa yang dapat dikendalikannya. Mungkin anda boleh mengemas kini BIOS anda untuk menyokong RAM berkelajuan tinggi jika anda mahu. Periksa laman web pengeluar anda untuk itu.

Untuk kependaman, lebih baik jika anda menggunakan modul yang mempunyai nombor latensi yang sama. Ia tidak kritikal, terutamanya jika anda menambahkan memori ke sistem. Tetapi jika anda mengganti memori, anda mungkin mendapat semua jenis yang sama.

Bagaimana dengan Pendingin dan RGB?

Kebanyakannya tidak bermakna. LED RGB pada RAM anda kelihatan kemas dalam casing desktop dengan tetingkap (jika anda seperti itu). Dan sink haba yang mencolok mungkin menguntungkan jika anda merancang untuk melemaskan memori anda. Sekiranya tidak ada perkara yang menarik bagi anda, jangan cari ciri-ciri khusus itu - hanya akan menjadikan memori anda lebih mahal.

Bolehkah Saya Meningkatkan RAM Laptop Saya?

Meningkatkan RAM dalam komputer riba adalah subjek yang lebih rumit daripada dengan komputer meja. Beberapa komputer riba mempunyai panel akses yang membolehkan anda menukar modul RAM dengan mudah. Beberapa mempunyai satu atau dua slot RAM yang tersedia melalui panel akses, sementara yang lain tersembunyi di mana anda tidak dapat sampai ke sana. Beberapa komputer riba menghendaki anda membongkar keseluruhannya untuk menukar RAM. Dan beberapa komputer riba sama sekali tidak mempunyai slot RAM; ingatan mereka terpaku pada papan induk.

Untuk mengetahui keadaan yang berlaku untuk anda, anda perlu membuat kajian. Periksa manual pengguna anda, tekan laman web pengeluar, atau lakukan Googling cepat — kemungkinan besar pertanyaan yang dijawab untuk model khusus anda.

Cara Meningkatkan Memori Desktop

Mengganti memori di desktop anda biasanya cukup mudah. Anda memerlukan pemutar skru kepala Philips untuk membuka casingnya, dan itu sahaja. Perhatikan bahawa arahan ini adalah untuk casing gaya menara ATX standard - jika anda mempunyai reka bentuk casing yang lebih eksotik, anda mungkin perlu bekerja lebih keras atau meletakkan komputer dengan ganjil untuk membukanya dan mengakses komponen dalamannya.

Tanggalkan semua kabel dan aksesori luaran dari komputer anda, kemudian pindahkan ke meja atau meja. Sebaik-baiknya anda mahukan kawasan kerja yang sejuk dan kering yang tidak berkarpet. Sekiranya rumah anda sangat terdedah kepada kejutan statik, anda mungkin juga memerlukan gelang anti-statik.

Tanggalkan skru di bahagian belakang yang memegang panel akses di tempatnya. Anda akan mengeluarkan panel akses dari sebelah kiri PC (dengan andaian anda melihat ke depan). Pada beberapa kes, anda perlu menanggalkan keseluruhan penutup. Kemudian letakkan kes di sebelahnya dengan dalaman yang terdedah.

Pada ketika ini anda harus melihat ke bawah pada papan induk. RAM harus mudah dilihat. Ia akan menjadi dua atau lebih modul yang tersekat dari slot yang biasanya berdekatan dengan CPU, tetapi lebih banyak ke arah depan komputer.

Untuk mengeluarkan RAM yang ada, cari tab plastik di kedua-dua hujung slot RAM. Cukup tekan tab ini ke bawah (jauh dari RAM) sehingga mereka mengklik. Modul akan muncul sedikit, dan siap dikeluarkan. Ulangi langkah ini dengan semua modul yang ingin anda alih keluar.

Kemudian, angkat setiap modul terus ke atas dan keluar dari slot.

Sebelum memasang RAM baru, lihat slotnya. Ingat bagaimana kita mengatakan RAM dipasang secara berpasangan? Di mana anda memasangnya penting. Pada papan induk pada gambar di bawah, slot berpasangan mempunyai warna yang berbeza-hitam untuk satu pasangan, dan kelabu untuk pasangan yang lain. Sekiranya anda memasang modul yang lebih sedikit daripada pemegang motherboard (atau anda mempunyai dua pasangan yang tidak sepadan — seperti dua modul 8 GB dan dua modul 4 GB), anda perlu memasang pasangan dalam slot yang sepadan.

Catatan : Beberapa papan induk menggunakan penunjuk yang berbeza untuk pasangan slot. Periksa spesifikasi anda jika anda tidak pasti.

Untuk memasang RAM baru, sejajarkan kenalan elektrik dengan slot memori, pastikan takik di penyambung diposisikan dengan betul - mereka hanya dapat masuk dalam satu arah. Kemudian tekan modul memori ke tempatnya dengan lembut sehingga anda mendengar tab plastik di kedua-dua hujung slot klik ke tempatnya, dengan selamat menahan modul.

Sekiranya anda mencabut kabel kuasa atau data pada mesin anda untuk mendapatkan akses yang lebih baik ke slot RAM, pasang kembali sekarang.

Pasang semula panel akses dan skru kembali ke bahagian belakang mesin. Anda sudah selesai! Kembalikan mesin anda ke tempat biasa dan pasang kembali semuanya.

Cara Meningkatkan Memori Laptop

Sebelum memulakan, anda perlu menentukan di mana RAM DIMM atau DIMM berada di komputer riba anda, dan bagaimana anda akan mencapainya. Semakin besar komputer riba anda, semakin besar kemungkinan anda dapat mengakses memori tanpa membongkarnya sepenuhnya. Semakin kecil dan ringan komputer riba anda, semakin besar kemungkinan memori disolder ke motherboard dan tidak dapat diubah sama sekali. Komputer riba ultralight hampir tidak mempunyai memori yang boleh diakses oleh pengguna.

Sebilangan besar komputer riba yang membolehkan peningkatan memori yang dapat diakses oleh pengguna melakukannya melalui panel akses kecil di bahagian bawah casing, atau dengan melakukan beberapa tahap pembongkaran (kadang-kadang dengan melepaskan seluruh bahagian bawah, kadang-kadang dengan melepaskan papan kekunci, kadang-kadang gabungan) . Rujuk manual pengguna komputer riba anda atau lakukan carian web untuk mencari maklumat untuk model anda.

Sebelum memulakan, matikan komputer riba dan tanggalkan semua kabel, aksesori, dan bateri.

ThinkPad T450s saya berada di tengah jalan di sini: ia memerlukan saya mengeluarkan bateri, mengeluarkan lapan skru yang berbeza, dan melepaskan bahagian bawah logam untuk mengakses RAM. Reka bentuk lain hanya memerlukan anda melepaskan satu skru, kemudian menanggalkan penutup keratan. Saya hanya mempunyai akses ke satu slot DIMM, yang lain disolder ke papan induk.

Untuk memasukkan DIMM baru, saya mesti mengeluarkan yang sudah ada di slot. Untuk melakukan ini, saya perlahan-lahan menarik kedua-dua tab yang mengunci DIMM di kedua-dua belah pihak. RAM DIMM muncul pada sudut pepenjuru.

Dalam kedudukan ini, pegang kad dengan lembut dan tarik keluar dari slot. Hati-hati jangan sampai menyentuh kenalan elektrik, dan ketepikan modul.

Untuk memasukkan modul baru, masuk dengan sudut yang sama. (Anda mesti memerhatikannya jika tidak perlu mengeluarkannya). Modul harus duduk di slot secara merata, tanpa kenalan elektrik masih dapat dilihat. Seterusnya, tekan modul hingga selari dengan perumahan. Tekanan harus membuat klip menekan modul secara automatik, menguncinya di tempatnya. Ulangi langkah-langkah ini dengan modul kedua jika anda memasang lebih dari satu pada satu masa.

Kemudian, anda menyatukan semuanya. Dengan bateri kembali terpasang, anda sudah bersedia untuk memulakan komputer riba dan memastikan sistem operasi mengenali RAM baru.

Memeriksa Pemasangan RAM Anda

Setelah selesai memasang RAM, anda ingin memastikannya berfungsi dengan betul. Bergantung pada PC anda, BIOS mungkin memaparkan jumlah memori pada skrin boot awal. Sekiranya anda tidak melihatnya, anda boleh memuatkan ke BIOS PC anda atau membiarkan sistem operasi anda dimulakan dan kemudian memeriksa jumlah RAM yang diiktiraf di sana. Di Windows 10, anda boleh pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang.

Sekiranya PC anda menunjukkan RAM yang lebih sedikit daripada yang sepatutnya, terdapat beberapa kemungkinan penjelasan.

Yang pertama ialah anda melakukan kesalahan semasa pemasangan dan satu atau lebih modul tidak dipasang sepenuhnya. Untuk menyelesaikannya, kembali dan periksa semula bahawa semua modul dimasukkan sepenuhnya ke dalam slotnya.

Kemungkinan seterusnya ialah RAM tidak serasi dengan papan induk anda (mungkin generasi yang salah), atau anda memasang modul yang mempunyai kapasiti lebih tinggi daripada yang diizinkan oleh slotnya. Anda perlu kembali ke pemeriksaan keserasian dan memastikan anda menggunakan RAM yang betul.

Dan akhirnya, jika semuanya gagal, ada kemungkinan anda mempunyai modul memori yang buruk, yang perlu diganti.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya RAM Anda Tidak Dikesan Oleh PC Anda

Kredit gambar: Corsair, Newegg, Newegg, iFixIt, GSkill, Lenovo