Apa itu Partition Reserved System dan Bolehkah Anda Memadamkannya?

Windows 7, 8, dan 10 membuat partition "System Reserved" khas apabila anda memasangnya pada cakera bersih. Windows biasanya tidak memberikan huruf pemacu ke partisi ini, jadi anda hanya akan melihatnya apabila anda menggunakan Pengurusan Cakera atau utiliti yang serupa.

BERKAITAN: Memahami Pemisahan Hard Drive dengan Pengurusan Cakera

Partisi Sistem Terpelihara diperkenalkan dengan Windows 7, jadi anda tidak akan menemuinya pada versi Windows sebelumnya. Partition juga dibuat pada Windows Serer 2008 R2 dan Windows versi Server yang lebih baru.

Apa yang dilakukan oleh Partition Reserved System?

Partisi Sistem Terpelihara mengandungi dua perkara penting:

  • Pengurus Boot dan Data Konfigurasi Boot:  Apabila komputer anda dimulakan, Windows Boot Manager membaca data boot dari Kedai Data Konfigurasi Boot (BCD). Komputer anda memulakan boot loader dari partition System Reserved, yang seterusnya akan memulakan Windows dari pemacu sistem anda. 

    BERKAITAN: Cara Menggunakan BitLocker Tanpa Modul Platform Yang Dipercayai (TPM)

  • Fail permulaan yang digunakan untuk Penyulitan Pemacu BitLocker:  Sekiranya anda pernah memutuskan untuk menyulitkan pemacu keras anda dengan penyulitan pemacu BitLocker, partisi Sistem Terpelihara mengandungi fail yang diperlukan untuk memulakan komputer anda. Komputer anda menjalankan partition Sistem Terpelihara yang tidak disulitkan, dan kemudian menyahsulitkan pemacu disulitkan utama dan memulakan sistem Windows yang disulitkan.

Partition System Reserved sangat penting jika anda ingin menggunakan enkripsi pemacu BitLocker, yang tidak dapat berfungsi sebaliknya. Fail boot penting juga disimpan di sini secara lalai, walaupun anda boleh menyimpannya di partition Windows utama jika anda mahu.

Semasa Windows Membuat Partition Sistem Terpelihara

Partisi Sistem Terpelihara memakan 100 MB ruang pada Windows 7, 350 MB ruang pada Windows 8, dan 500 MB ruang pada Windows 10. Partition biasanya dibuat semasa proses pemasangan Windows, tepat sebelum pemasang memperuntukkan ruang untuk utama partition sistem.

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Memasang Semula Windows pada Komputer Anda

Bolehkah Anda Memadam Partition Reserved System?

Anda semestinya tidak boleh bermain-main dengan partisi Sistem Terpelihara - paling mudah dan paling selamat untuk membiarkannya.

Windows menyembunyikan partition secara lalai dan bukannya membuat huruf pemacu untuknya. Sebilangan besar orang tidak pernah menyedari mereka mempunyai partisi Sistem Terpelihara kecuali mereka menghidupkan alat cakera untuk alasan lain. Partisi Sistem Terpelihara adalah wajib jika anda menggunakan BitLocker — atau ingin menggunakannya pada masa akan datang.

Mencegah Partition Terpelihara Sistem Dicipta

Sekiranya anda benar-benar tidak mahukan partition ini pada pemacu anda - atas alasan apa pun - perkara yang ideal untuk dilakukan adalah menghalangnya daripada dibuat terlebih dahulu. Daripada membuat partisi baru di ruang yang tidak diperuntukkan dari dalam pemasang Windows, anda boleh membuat partisi baru yang menggunakan semua ruang yang tidak diperuntukkan dengan menggunakan alat partisi cakera lain sebelum menjalankan pemasangan Windows.

Apabila tiba waktunya, arahkan pemasang Windows ke partition yang anda buat. Pemasang Windows menerima bahawa tidak ada ruang untuk partisi Sistem Terpelihara dan memasang Windows ke satu partisi. Ingatlah bahawa anda masih tidak menyimpan keseluruhan 100 MB, 350 MB, atau 500 MB yang mungkin diambil partisi. Sebaliknya fail boot mesti dipasang pada partition sistem utama anda.

Untuk melakukan ini, anda perlu menggunakan perisian pemisah cakera kecuali perisian grafik dalam pemasang Windows. Walau bagaimanapun, anda sebenarnya boleh melakukan ini dari dalam pemasang Windows. Ikuti langkah berikut:

  • Tekan Shift + F10 semasa memasang Windows untuk membuka tetingkap Prompt Perintah.
  • Ketik  diskpart  ke tetingkap Prompt Perintah dan tekan Enter.
  • Buat partisi baru di ruang yang tidak diperuntukkan menggunakan alat diskpart. Contohnya, jika anda mempunyai satu pemacu di komputer dan kosong sepenuhnya, anda hanya boleh menaip  pilih disk 0  dan kemudian  buat partition primer  untuk memilih disk pertama dan buat partition baru menggunakan keseluruhan jumlah ruang yang tidak diperuntukkan pada drive.
  • Teruskan proses persediaan. Pilih partition yang anda buat lebih awal apabila anda diminta membuat partition.

Keluarkan Partisi Sistem yang Ada Terpelihara

Mungkin untuk membuang partisi Sistem Terpelihara setelah memasang Windows. Anda tidak boleh memadamkan partisi Sistem Terpelihara. Kerana fail pemuat but disimpan di dalamnya, Windows tidak akan boot dengan betul jika anda memadam partisi ini.

Untuk memadam partition System Reserved, pertama anda harus memindahkan fail boot dari partition System Reserved ke pemacu sistem Windows utama. Dan ini lebih sukar daripada kedengarannya. Ini melibatkan pemesejan dengan Registry, menyalin pelbagai fail antara pemacu, mengemas kini kedai BCD, dan menjadikan sistem utama memacu partisi aktif. Pada Windows 8, ini juga melibatkan penyahaktifan dan kemudian mengaktifkan semula Persekitaran Pemulihan Windows. Anda kemudian mesti membuang partisi Sistem Terpelihara dan memperbesar partisi yang ada untuk mendapatkan semula ruang tersebut.

Semua ini mungkin berlaku, dan anda akan menemui pelbagai panduan di web yang memandu anda melalui proses tersebut. Walau bagaimanapun, Microsoft tidak secara rasmi menyokong teknik ini dan kami juga tidak mengesyorkannya. Anda akan mendapat sedikit ruang - kurang daripada beberapa ratus MB yang digunakan oleh partisi Sistem Terpelihara - dengan kos berpotensi merosakkan sistem operasi anda dan kehilangan keupayaan untuk menggunakan penyulitan pemacu BitLocker.

Sebagai rujukan, inilah sebabnya anda tidak boleh menghapus partisi Sistem Terpelihara sahaja. Kami menggunakan editor partisi GParted pada CD live Ubuntu untuk menghapus partisi Sistem Terpelihara, dan kemudian membuat partisi sistem Windows utama dapat di-boot tanpa usaha menyalin fail boot. Kami melihat mesej yang mengatakan Data Konfigurasi Boot kami hilang, dan kami harus membaiki komputer kami dengan media pemasangan Windows.

BERKAITAN: 10 Cara Terbaik untuk Menggunakan Linux untuk Memperbaiki PC Windows Anda

Partisi ini mungkin kelihatan seperti menggerakkan pemacu anda dan membuang ruang, tetapi ia menjalankan fungsi penting dan membuangnya akan membebaskan hampir tidak ada ruang. Sebaiknya abaikan partition, dan jika anda betul-betul tidak mahu berada di sana, cegah dari membuat semasa memasang Windows.