Cara Melumpuhkan Pengesahan Tandatangan Pemandu pada Windows 8 atau 10 64-Bit (Supaya Anda Boleh Memasang Pemacu Tanpa Tandatangan)

Versi 64-bit Windows 10 dan 8 merangkumi ciri "penguatkuasaan tandatangan pemandu". Mereka hanya memuat pemacu yang telah ditandatangani oleh Microsoft. Untuk memasang pemacu yang kurang rasmi, pemacu lama yang tidak ditandatangani, atau pemacu yang anda bangunkan sendiri, anda perlu melumpuhkan penguatkuasaan tandatangan pemandu.

Dengan Kemas kini Ulang Tahun Windows 10, Microsoft mengetatkan lagi sekrupnya. Tetapi anda boleh mengelakkan syarat penandatanganan pemandu yang lebih ketat dengan melumpuhkan Secure Boot.

Penguatkuasaan Tandatangan Pemandu Adalah Ciri Keselamatan

BERKAITAN: Apa yang Baru dalam Kemas kini Ulang Tahun Windows 10

Sebelum memulakan, ingatlah: Microsoft tidak hanya berusaha menjadikan hidup anda lebih sukar di sini. Penguatkuasaan penandatanganan pemandu memastikan bahawa hanya pemandu yang telah dihantar ke Microsoft untuk ditandatangani yang akan dimuat ke kernel Windows. Ini menghalang malware daripada masuk ke kernel Windows.

Lumpuhkan tandatangan pemacu dan anda akan dapat memasang pemacu yang tidak ditandatangani secara rasmi. Pastikan anda tahu apa yang anda buat! Anda hanya perlu memasang pemacu yang anda percayai.

Pilihan Satu: Dayakan Mod Penandatanganan Ujian

Windows merangkumi ciri "Uji Mod" atau "Uji Masuk". Aktifkan mod ini dan penguatkuasaan tandatangan pemandu akan dilumpuhkan sehingga anda memilih untuk meninggalkan Mod Ujian. Anda akan melihat tanda air "Mod Uji" muncul di sudut kanan bawah desktop anda di dekat jam anda, memberitahu anda bahawa Mod Ujian diaktifkan.

Anda perlu menjalankan perintah dari Prompt Perintah Pentadbir untuk melakukan ini. Untuk melancarkannya, klik kanan butang Start atau tekan Windows + X dan pilih "Command Prompt (Admin)".

Tempelkan perintah berikut ke tetingkap Prompt Perintah dan tekan Enter:

bcdedit / set ujian yang dihidupkan

BERKAITAN: Bagaimana Boot Selamat Berfungsi pada Windows 8 dan 10, dan Apa Artinya untuk Linux

Sekiranya anda melihat mesej yang mengatakan nilainya "dilindungi oleh kebijakan Boot Selamat", itu bermaksud Boot Selamat diaktifkan dalam firmware UEFI komputer anda. Anda perlu melumpuhkan Secure Boot dalam firmware UEFI komputer anda (juga dikenali sebagai BIOS) untuk mengaktifkan mod penandatanganan ujian.

Mulakan semula komputer anda untuk memasuki mod ujian. Anda akan melihat tanda air "Mod Uji" muncul di sudut kanan bawah desktop anda dan anda bebas untuk memasang pemacu tanpa tanda yang anda mahukan.

Untuk meninggalkan mod ujian, buka tetingkap Prompt Perintah sebagai Pentadbir sekali lagi dan jalankan arahan berikut:

bcdedit / set ujian mematikan

Pilihan Kedua: Gunakan Pilihan Boot Lanjutan

BERKAITAN: Tiga Cara untuk mengakses Menu Pilihan Boot Windows 8 atau 10

Terdapat juga cara lain untuk melakukan ini. Anda boleh menggunakan menu pilihan but lanjutan untuk boot Windows 10 dengan penguatkuasaan tandatangan pemacu dilumpuhkan. Ini bukan perubahan konfigurasi kekal. Pada masa anda memulakan semula Windows, ia akan dimulakan dengan penguatkuasaan tandatangan pemacu diaktifkan - melainkan jika anda melalui menu ini lagi.

Untuk melakukan ini, pergi ke menu pilihan but lanjutan Windows 8 atau 10. Sebagai contoh, anda boleh menahan kekunci Shift semasa anda mengklik pilihan "Mulakan semula" di Windows. Komputer anda akan dimulakan semula ke dalam menu.

Pilih jubin "Selesaikan Masalah" pada layar Pilih pilihan yang muncul.

Pilih "Pilihan lanjutan".

Klik jubin "Tetapan Permulaan".

Klik butang "Mulakan Semula" untuk menghidupkan semula PC anda ke skrin Tetapan Permulaan.

Ketik "7" atau "F7" pada skrin Tetapan Permulaan untuk mengaktifkan pilihan "Lumpuhkan penguatkuasaan tandatangan pemandu".

PC anda akan boot dengan penguatkuasaan tandatangan pemandu dilumpuhkan dan anda dapat memasang pemacu yang tidak ditandatangani. Walau bagaimanapun, pada kali anda menghidupkan semula komputer anda, penguatkuasaan tandatangan pemandu akan dilumpuhkan — melainkan jika anda melalui menu ini sekali lagi. Anda kini bebas memasang pemacu yang belum ditandatangani secara rasmi oleh Microsoft.