Mengapa Telefon Meletup? (Dan Cara Mencegahnya)

Setiap beberapa tahun, telefon yang meletup mencari jalan untuk menguasai kitaran berita. Walaupun kemalangan ini sangat jarang berlaku, mereka agak sukar difahami. Mengapa telefon meletup? Dan bagaimana saya tahu bahawa telefon saya tidak akan meletup?

Pelarian Termal Menyebabkan Letupan Telefon

Setiap kali bateri Li-ion meletup atau terbakar, ia menjalani proses yang disebut pelarian terma. Proses ini agak sukar untuk difahami, jadi kami akan memastikan perkara-perkara pendek, manis, dan bebas daripada jargon saintifik yang padat.

Bateri ion litium mengandungi banyak sel Li-ion. Setiap sel ini mempunyai suhu kritikal — anggap sebagai titik didih. Apabila suhu kritikal sel tercapai (kerana haba luaran, pengecasan berlebihan, kerosakan, atau pembuatan yang buruk), ia memasuki kerosakan eksotermik. Pada dasarnya, sel itu sendiri mula mengeluarkan banyak haba.

Ini memulakan proses pelarian terma, yang pada dasarnya adalah gelung maklum balas positif (seperti ketika anda meletakkan mikrofon di sebelah pembesar suara). Sebaik sahaja sel memasuki kerosakan eksotermik dan membebaskan haba, sel-sel yang berdekatan dijadualkan untuk mencapai suhu kritikal mereka sendiri. Bergantung pada kelajuan proses ini, bateri dapat diam-diam mengeluarkan suara, terbakar, atau membuat letupan kecil.

Sekarang setelah kita memahami proses pelarian terma, jauh lebih mudah untuk menentukan bagaimana, kapan, dan mengapa telefon (antara peranti Li-ion lain) meletup.

Sekiranya telefon anda atau peranti lain mempunyai bateri yang bengkak, anda pasti ingin melakukan sesuatu sekarang.

BERKAITAN: Apa yang Perlu Dilakukan Apabila Telefon atau Komputer Riba Anda Bateri Bengkak

Jangan Tinggalkan Telefon Anda di dalam Kereta

Sekiranya anda tinggal di kawasan bersalji, anda mungkin menyedari bahawa bateri kereta berfungsi paling baik apabila agak panas — katakanlah, 80 darjah Fahrenheit. Anda mungkin juga menyedari bahawa terlalu banyak haba boleh merosakkan bateri, bersama dengan komponen lain di dalam kereta. Begitu juga dengan bateri telefon.

Apabila bateri Li-ion habis pada suhu tinggi (duduk di luar atau di dalam kereta), selnya boleh menjadi sedikit tidak stabil. Mereka mungkin tidak mengalami pemecahan eksotermik, tetapi mereka dapat memendekkan, merosot, atau (cukup aneh) secara kekal menghasilkan gas seperti oksigen dan karbon dioksida. Gas ini dapat menyebabkan bateri mengembang seperti belon, yang menimbulkan tekanan (tenaga yang boleh menyebabkan letupan) atau menjejaskan struktur bateri.

Secara semula jadi, proses ini dapat dipercepat jika ion Li sedang diisi ketika berada pada suhu luaran yang tinggi. Itulah sebabnya kebanyakan telefon akan menghentikan proses pengecasan atau mati jika terlalu panas.

Walaupun begitu, telefon anda mungkin tidak akan meletup setelah ditinggalkan di dalam kereta panas selama sehari. Dan sementara seluar pendek dan penumpukan tekanan boleh menyebabkan pelarian termal, bentuk kemerosotan mekanikal yang perlahan ini biasanya menyebabkan bateri pecah sebelum berpeluang meletup. Selain itu, telefon dan bateri Li-ion mempunyai ciri keselamatan terpasang yang menghalang masalah mekanikal yang lambat terbentuk. Perlu diingat bahawa ciri keselamatan tersebut biasanya menyebabkan kematian telefon anda.

Gunakan Perisian Pengecasan yang Boleh Dipercayai atau Diperakui

Secara amnya, pengecas apa pun akan berfungsi dengan mana-mana peranti. Kabel micro-USB lama atau murah akan berfungsi dengan telefon yang lebih baru, dan pengecas super cepat yang baru akan berfungsi dengan peranti lama. Tetapi anda mungkin harus menggunakan pengecas yang boleh dipercayai dari syarikat yang baik, atau pengecas yang disahkan oleh pengeluar telefon anda.

Pengecas yang murah atau tidak disahkan (terutamanya pengecas tanpa wayar yang buruk) boleh menghasilkan haba berlebihan dan merosakkan bateri telefon. Biasanya, kerosakan ini berlaku dalam jangka masa yang panjang, dan menyebabkan “gelembung” atau seluar pendek pada bateri telefon anda. Sekali lagi, kerosakan mekanikal jenis perlahan ini akan selalu merosakkan telefon anda sebelum boleh terbakar.

Tetapi jangan bimbang, pengecas murah tidak akan "mengecas" telefon anda (walaupun itu pasti akan menyebabkan letupan). Telefon mempunyai pembatas voltan terpasang yang menghalang pengecasan berlebihan atau pengecasan yang terlalu cepat untuk dikendalikan oleh bateri.

Mencari pengecas yang tepat untuk telefon anda sangat mudah. Anda boleh membeli pengecas terus dari pengeluar telefon anda, menyemak ulasan Amazon untuk pengecas sebelum membelinya, atau melakukan carian Google untuk nama telefon anda dengan kata-kata "pengecas terbaik." Sekiranya anda mempunyai peranti Apple, anda juga harus mencari pengecas yang diperakui MFi, dan jika anda membeli pengecas tanpa wayar, cari peranti yang diperakui Qi.

Jangan Membengkokkan atau Menikam Telefon Anda

Apabila bateri Li-ion rosak secara fizikal, bateri boleh melancarkan pintas, membina gas, atau terbakar di tempat kejadian. Kecuali anda melepaskan telefon anda atau memecahkannya untuk bersenang-senang, ini bukan masalah yang perlu anda bimbangkan. Semasa menjatuhkan telefon, komponen penting seperti paparan biasanya akan rosak sebelum bateri mengalami kerosakan.

Mengapa perkara ini berlaku? Baiklah, bateri Li-ion mengandungi kepingan litium nipis dan kepingan oksigen nipis. Larutan elektrolit memisahkan kepingan ini. Apabila larutan itu pecah atau menusuk, lapisan litium dan oksigen bertindak balas, yang memulakan pemecahan eksotermik dan pelarian terma.

Dalam beberapa kes, ini boleh berlaku semasa mengganti bateri telefon. Menusuk atau membengkokkan Li-ion boleh menyebabkan kerosakan mekanikal, dan jika bateri tidak dikendalikan dengan betul semasa pemasangan, ia dapat terbakar (segera atau lama-kelamaan). Baru-baru ini, iPhone wanita terbakar setelah baterinya diganti di sebuah kedai pembaikan tidak rasmi, dan beberapa Kedai Apple telah menangani kebakaran sambil mengganti bateri iPhone 6.

Juga, sebagai nota sampingan, jangan menusuk bateri untuk bersenang-senang. Anda mungkin dapat mengelakkan kebakaran atau letupan kecil, tetapi anda tidak akan dapat mengelakkan gas beracun yang dikeluarkan oleh bateri li-ion yang terbakar.

Sebilangan Besar Letupan Telefon Kerana Pembuatan Yang Buruk

Walaupun bunyi yang terlalu tinggi dan terlalu panas seperti mimpi buruk yang berbahaya dan meletupkan bateri, ia jarang menyebabkan kebakaran atau letupan. Kegagalan mekanikal yang terbentuk perlahan-lahan cenderung memecahkan bateri sebelum berpeluang memasuki pelarian terma, dan ciri keselamatan yang terpasang menghalang kegagalan ini daripada terkendali.

Sebaliknya, nasib telefon biasanya ditentukan semasa proses pembuatan. Sekiranya telefon ditakdirkan meletup, maka tidak banyak yang dapat anda lakukan mengenainya.

Bateri Li-ion mengandungi litium, logam yang sangat tidak stabil. Ketidakstabilan itu bagus untuk menahan dan memindahkan elektrik, tetapi boleh menjadi bencana apabila dicampur dengan logam lain secara tidak betul. Malangnya, bateri Li-ion juga harus mengandungi nikel, kobalt, dan grafit. Semasa proses pembuatan, logam ini dapat membentuk deposit pada peralatan pembuatan, yang kemudian dapat mencemari jongkong bateri Li-ion dan menyebabkan ketidakstabilan kimia, litar pintas, dan letupan.

Perhimpunan yang lemah juga boleh menjadi masalah. Seperti pencakar langit atau kereta, bateri Li-ion dikimpal bersama dari pelbagai kepingan, dan kimpalan yang buruk dapat menimbulkan banyak ketahanan elektrik. Rintangan (geseran) ini menghasilkan haba, yang boleh menyebabkan litar pintas dan masalah mekanikal dalam jangka masa yang sangat singkat.

Tenang, Telefon Anda Mungkin Tidak Meletup

Sepanjang keseluruhan kontroversi Galaxy Note 7, antara 90 dan 100 Note 7 meletup, terbakar, atau terlalu panas. Itu kurang dari 1% daripada 2.5 juta Note 7 yang dihantar Samsung ke kedai. Pasti, penarikan global Samsung mungkin menjadikan angka-angka ini tidak bertambah tinggi, tetapi jelas bahawa letupan telefon sangat jarang berlaku.

Walaupun begitu, anda masih harus berhati-hati meletup telefon. Elakkan membeli telefon yang baru, dan lakukan carian Google dengan cepat sebelum mendapatkan telefon baru. Dan sementara masalah mekanikal yang terbentuk lambat jarang menyebabkan letupan telefon, bukan risiko yang patut ditanggung. Jangan tinggalkan telefon anda di dalam kereta panas, cuba gunakan alat pengecas yang boleh dipercayai atau diperakui, dan tolong jangan menikam atau membengkokkan telefon anda.

BERKAITAN: Mitoskan Masa Hidup Bateri untuk Telefon Bimbit, Tablet, dan Komputer riba

Sumber: Komunikasi Semula Jadi / PMC, Battery University, Battery Power, Michigan Engineering