Apa yang Dilakukan CCleaner, dan Sekiranya Anda Menggunakannya?

Hari-hari ini, sepertinya setiap pengguna Windows telah mendengar tentang CCleaner. Disarankan secara meluas, dalam talian dan luar talian — tetapi minggu ini, ia bertindak sebagai penyokong malware. Soalan sebenar yang harus kita tanyakan adalah: adakah anda benar-benar memerlukan CCleaner di tempat pertama?

CCleaner Adalah Pembersihan Cakera Pada Steroid

CCleaner mempunyai dua kegunaan utama. Satu, ia mengimbas dan menghapus fail yang tidak berguna, mengosongkan ruang. Kedua, data peribadi akan dihapus seperti sejarah penyemakan imbas dan senarai fail yang baru dibuka dalam pelbagai program.

BERKAITAN: 7 Cara Membebaskan Ruang Cakera Keras Pada Windows

Dengan cara ini, ia seperti alat Pembersih Cakera Windows yang terbebas, yang membebaskan ruang pada cakera keras anda dengan menghapus fail yang tidak berguna - fail sementara lama yang dibuat oleh program, fail Internet sementara untuk Internet Explorer, log laporan ralat Windows, dan lebih banyak lagi. Anda boleh menjalankan alat ini pada bila-bila masa untuk mengosongkan ruang cakera.

CCleaner melakukan perkara-perkara ini dan banyak lagi. Ia mengambil konsep Disk Cleanup dan berjalan dengannya, memperluasnya ke lebih banyak data di Windows dan program pihak ketiga yang tidak akan disentuh oleh alat Pembersih Cakera Windows. Sebagai contoh, ia akan menghapus fail cache untuk penyemak imbas lain seperti Chrome dan Firefox, atau menghapus folder persediaan yang tidak berguna yang dibuat oleh pemasang pemacu grafik NVIDIA apabila anda mengemas kini pemacu grafik anda, yang masing-masing boleh menggunakan ratusan megabait.

Cukup pilih jenis data yang ingin anda hapus, klik butang Analisis, dan cari data yang akan dihapus oleh CCleaner. Sekiranya anda gembira, klik butang Run Cleaner untuk benar-benar memadam fail yang dipilih. CCleaner akan mengingati pilihan anda untuk lain kali, jadi anda boleh membukanya dan klik butang Run Cleaner pada masa akan datang.

CCleaner Juga Memadamkan Data Peribadi

CCleaner mempunyai tujuan lain: ia juga akan menghapus data penggunaan peribadi. Sebagai contoh, CCleaner akan menghapus sejarah penyemak imbas, kuki, dan fail cache untuk penyemak imbas yang telah anda pasang - Internet Explorer, Firefox, Chrome, malah Opera. Ini akan melampaui itu, menghapus data kuki yang disimpan oleh Pemain Flash. Ia bahkan akan menghapus data lain yang berpotensi membahayakan privasi, seperti senarai nama fail yang baru dibuka di Microsoft Word, Adobe Reader, Windows Media Player, pemain media VLC, dan aplikasi Windows biasa lainnya.

Semua ini dapat disesuaikan, tetapi CCleaner disiapkan untuk menghapus data ini secara lalai. CCleaner bukan sahaja menghapus fail sementara yang tidak berguna, tetapi juga seperti ciri "Hapus riwayat saya" di seluruh komputer yang menghapus lebih daripada sekadar data penyemakan imbas anda. Sudah tentu, CCleaner tidak mengetahui tentang setiap program yang mungkin anda gunakan, jadi ini tidak akan sempurna.

Adakah Anda Betul Memerlukan CCleaner?

CCleaner boleh berguna sedikit, dan kami telah mengesyorkannya pada masa lalu - tetapi sebahagian besarnya, ini bukan sesuatu yang anda  perlukan . Terdapat beberapa sebab untuk ini.

Menghapus Fail Cache akan Melambatkan Penyemakan Imbas Anda, dan Mereka Akan Datang Kembali Nanti

Anda boleh menggunakan CCleaner secara berterusan, menjalankannya setiap hari dengan tetapan lalai. Namun, ini sebenarnya akan memperlahankan penggunaan komputer anda. Ini kerana CCleaner disiapkan untuk menghapus fail cache penyemak imbas anda secara lalai.

BERKAITAN: Mengapa Penyemak Imbas Saya Menyimpan begitu banyak Data Peribadi?

Fail cache adalah sekumpulan laman web - gambar, skrip, lembaran gaya, fail HTML, dan banyak lagi - yang dipegang oleh penyemak imbas anda. Contohnya, semasa anda mengunjungi How-To Geek, penyemak imbas anda memuat turun logo How-To Geek yang kami paparkan di bahagian atas halaman. Kemudian menyimpan logo ini di cache. Apabila anda menavigasi ke halaman lain di laman web kami, penyemak imbas anda tidak perlu memuat turun lagi gambar logo - hanya memuatkan gambar dari cache tempatan penyemak imbas. Penyemak imbas web anda selalu melakukan ini dengan beberapa halaman web yang berbeza, dan mempercepat pemuatan halaman web kerana penyemak imbas anda tidak perlu memuat turun fail yang sama berulang kali.

Namun, jika anda selalu membersihkan cache penyemak imbas anda, ia harus memuat turun semula fail yang sama berulang kali. Ini bermaksud bahawa mengosongkan cache penyemak imbas anda secara berterusan adalah idea yang tidak baik kerana alasan prestasi - sentiasa mengosongkan cache itu bermakna anda kehilangan faedah memilikinya.

Sudah tentu, cache juga boleh menjadi kebimbangan privasi. Seseorang yang mempunyai akses ke komputer anda dapat memeriksa file cache penyemak imbas anda untuk melihat laman web apa yang telah anda kunjungi, sama seperti mereka dapat melihat sejarah penyemak imbas anda. Inilah sebabnya mengapa penyemak imbas tidak menyimpan fail cache semasa anda menyemak imbas dalam mod penyemakan imbas peribadi. Tetapi secara umum, jika seseorang mempunyai akses ke komputer anda, anda mempunyai masalah yang jauh lebih teruk daripada mereka melihat fail cache anda.

CCleaner Bukan Penyelesaian Hebat untuk Membersihkan Pemacu Keras Penuh

BERKAITAN: Berapa Banyak Ruang Percuma yang Perlu Anda Tinggalkan di PC Windows Anda?

Suatu ketika dahulu, ketika cakera keras kecil dan komputer lambat, membersihkan cakera keras anda mungkin telah membuat perbezaan dalam kelajuan komputer anda. Tetapi hari ini, anda tidak memerlukan banyak ruang kosong di komputer anda - cukup sehingga komputer anda dapat membuat fail baru seperti yang diperlukannya.

Walaupun CCleaner kadang-kadang dapat menemui beberapa fail besar yang mengosongkan ruang yang banyak (seperti fail pemasangan NVIDIA, misalnya), sebahagian besar dari yang dibersihkannya adalah fail cache, seperti yang ada di atas, yang sudah tentu akan dihapus secara automatik oleh sistem— dan dibuat semula semasa anda membina cache lagi.

Akibatnya, menggunakan CCleaner untuk mengosongkan ruang sebenarnya bukan penyelesaian jangka panjang - jika anda kekurangan ruang sehingga anda mencari penyelesaian seperti CCleaner, anda perlu meningkatkan cakera keras anda atau memadam fail peribadi , seperti muzik, video, atau permainan.

CCleaner Mengandungi Alat Lain (Kebanyakan Tidak Perlu)

BERKAITAN: Aplikasi Pembersihan PC adalah Penipuan: Inilah Sebabnya (dan Cara Mempercepat PC Anda)

Selain pencuci cakera, CCleaner juga mengandungi beberapa alat lain. Beberapa, seperti kemampuannya membuat senarai program yang dipasang, berguna, tetapi juga dapat dilakukan dengan perintah sederhana, tanpa CCleaner. Yang lain, seperti pembersih pendaftarannya, minyak ular paling baik — dan, secara teori, sebenarnya boleh menyebabkan masalah dalam situasi tertentu.

Ia juga mengandungi penyahpasang (yang tidak melakukan apa-apa yang tidak dilakukan oleh penyahpasang bawaan Windows), pengurus permulaan (yang sudah terpasang pada Pengurus Tugas Windows), dan antara muka untuk Pemulihan Sistem (sekali lagi, sudah dibangun masuk ke Windows).

Ia mempunyai beberapa alat yang berguna, tetapi semuanya lebih baik dilayan oleh alat pihak ketiga yang lain — seperti mencari fail pendua, menganalisis ruang cakera keras anda, dan memadamkan pemacu anda dengan selamat. Sekiranya anda jarang melakukan perkara ini, program lain mungkin akan melaksanakan tugas dengan lebih baik, dan bukan alasan yang baik untuk memasang CCleaner. Tetapi mereka akan melakukan silap mata, kami rasa, jika anda sudah memasangnya

Sekiranya Anda Akan Menggunakan CCleaner, Gunakan Dengan Bijak

Kami tidak mengatakan CCleaner semestinya  buruk  untuk digunakan - ia mempunyai tempatnya, dan situasi berguna. Tetapi hari ini, anda mungkin tidak perlu menjalankannya dengan kerap. Kami tahu, bagaimanapun, ada yang mungkin ingin menyimpannya untuk pembersihan sesekali, jadi jika anda akan menggunakannya, ingatlah perkara di atas.

Daripada hanya menjalankan pembersih pada tetapan lalai, luangkan sedikit masa untuk menyelidiki dan pilih jenis data yang sebenarnya ingin anda alih keluar. Bahagian Windows mengandungi pilihan untuk membersihkan data yang disertakan dengan Windows, sementara bahagian Aplikasi mengandungi pilihan pembersihan untuk aplikasi pihak ketiga yang telah anda pasang. Pastikan untuk memeriksa bahagian Aplikasi - jika anda tidak mahu CCleaner sentiasa menghapus cache penyemak imbas anda, anda perlu mematikan pilihan tersebut di sana. CCleaner juga akan menghapus semua log masuk laman web anda jika anda mengosongkan kuki penyemak imbas anda, yang akan memaksa anda untuk masuk ke laman web yang anda gunakan berulang kali. Itu tidak begitu berguna.

Begitu juga, kami mengesyorkan menjauhkan diri dari pembersih pendaftaran - kami belum pernah mendengar masalah pembersih pendaftaran khusus ini, tetapi secara umum, kami tidak mengesyorkan menggunakannya. Alat lain mungkin baik - tetapi sekali lagi, ada alat lain di luar sana yang mungkin akan melakukan pekerjaan yang lebih baik, jika anda bersedia mencubanya.