Walaupun 25 Tahun Kemudian, Zip Iomega Tidak Dapat Dilupakan

Tahun ini adalah 1995. Anda terjebak dengan disket perlahan yang hanya menyimpan 1.44 MB data. Tetapi ada teknologi baru yang menarik: Pemacu zip, yang boleh memuat 100 MB dan membebaskan anda dari cakera liut!

Kini, 25 tahun kemudian, kita melihat kembali teknologi Zip Iomega dan sejarahnya. Adakah anda tahu beberapa industri masih menggunakan pemacu Zip?

Mengapa Pemacu Zip Sangat Menyenangkan

Sekali lagi, pada tahun 1995, jika dibandingkan dengan disket standard, pemacu Zip terasa seperti wahyu! Ini membolehkan orang membuat sandaran cakera keras mereka dan memindahkan fail besar dengan mudah. Pada pelancaran, ia dijual dengan harga sekitar $ 199 (sekitar $ 337 hari ini, ketika disesuaikan dengan inflasi), dan cakera dijual dengan harga $ 19.95 setiap satu (sekitar $ 34 hari ini.)

Pemacu zip pada asalnya tersedia dalam dua versi. Satu menggunakan port pencetak selari PC berasaskan Windows atau DOS sebagai antara muka. Yang lain menggunakan antara muka SCSI berkelajuan tinggi yang biasa terdapat pada komputer Apple Macintosh.

Zip terbukti berjaya pada tahun pertama di pasaran. Sebenarnya, Iomega menghadapi masalah untuk memenuhi permintaan untuk kedua-dua pemacu dan disk.

Untuk meraikan ulang tahunnya yang ke-25, mari kita lihat apa yang menjadikan Zip begitu zippy, bagaimana jenama itu berubah dari masa ke masa, dan apa yang akhirnya membunuhnya.

Reka Bentuk Yang Bergaya

Berbanding dengan standard hari ini, reka bentuk perindustrian Zip drive yang asli terasa sejuk dan moden. Warna indigo yang mendalam menonjol dalam dunia PC dan Mac berwarna kuning air. Kecil dan ringan, pemacu berukuran kira-kira 7.2 x 5.3 x 1.5 inci dan beratnya di bawah satu paun.

Reka bentuk Zip dilengkapi dengan sentuhan pintar, termasuk dua set kaki getah, sehingga orang dapat meletakkan pemacu secara menegak atau mendatar. Anda memasukkan palam kuasa pada sudut yang betul. Ia mengikuti saluran dalam ke belakang unit untuk mengelakkan pencabutan kabel secara tidak sengaja semasa pemacu membaca atau menulis data. Anda dapat melihat label cakera yang dimasukkan tanpa mengeluarkannya berkat tetingkap di atas pemacu.

Iomega kemudian memperkenalkan versi dalaman pemacu ZIP yang sesuai dengan ruang pemacu 5.25 inci standard, tetapi model luaran (ditunjukkan di atas) tetap lebih popular.

Zip Cakera Asal

Selepas anda memformat cakera 100 MB asli Zip (dalam MS-DOS atau Windows), mereka menyimpan kira-kira 96 ​​MB data. Berukuran 4 x 4 x 0,25 inci, ukurannya hanya sedikit lebih besar daripada disket 3,5 inci. Mereka mempunyai tempurung keras dan kasar dengan penutup logam dengan pegas.

Seperti disket 3.5 inci, setiap cakera Zip mengandungi media magnet fleksibel berputar di dalamnya. Tetapi tidak seperti disket, cakera ini berputar pada 2.968 RPM yang sangat tinggi, yang memungkinkan kadar pemindahan data lebih cepat.

Tiga Ukuran Zip

Sepanjang hayatnya, jenama Zip mempunyai tiga saiz cakera. Selepas pemacu 100 MB awal, Iomega melepaskan 250 MB (di atas, kanan) pada tahun 1999 dengan harga $ 199. Pada tahun 2002, syarikat melancarkan Zip 750 (di atas, tengah) dengan harga $ 180. Pemacu ini menggunakan cakera 750 MB tetapi tetap serasi dengan cakera 100 dan 250 MB.

Dengan pemacu 750 MB, cakera Zip melepasi kapasiti 650 MB CD-R untuk pertama kalinya. Ini menarik perhatian media, tetapi tiba terlalu lambat untuk membuat banyak perbezaan di pasaran.

Poket Zip

Pada tahun 1999, Iomega memperkenalkan Clik! - sistem penyimpanan kecil yang boleh ditanggalkan bersaiz poket. Ia menggunakan disket magnetik yang sangat kecil (kira-kira 2 x 2 x 0,7 inci) dan pemacu yang sama kecil, termasuk yang sesuai dengan slot kad PCMCIA standard. Setiap cakera menyimpan 40 MB data.

Selepas "klik kematian" pada pemacu Zip 100 MB tersebar di media, Iomega menukar nama Clik! format ke PocketZip pada tahun 2000.

Format ini dimaksudkan untuk digunakan dengan perangkat elektronik pribadi kecil, seperti kamera digital dan pemain muzik mudah alih. Namun, kerana persaingan dari kad media kilat yang padat dan padat tanpa bahagian yang bergerak, format kecil Iomega tidak pernah terlepas.

Zip Keanehan

Iomega beberapa kali berusaha untuk menggunakan teknologi dan jenama Zip, dan mempelbagaikan barisan produknya. Salah satu item yang paling terkenal ialah HipZip (2001). Pemain MP3 mudah alih bersaiz poket ini menggunakan cakera PocketZip 40 MB sebagai media. Tetapi perisian antara muka yang tidak bersemangat dan persaingan sengit dari pemain berasaskan cakera keras menjadikannya tidak berjaya.

FotoShow (2000) - pemacu Zip 250 MB yang dimuliakan dengan output TV komposit yang menayangkan slaid gambar pegun dari cakera Zip - adalah satu lagi usaha menarik. Ini ditujukan untuk persembahan perniagaan dan orang yang ingin menunjukkan foto keluarga mereka di TV. Walaupun ia adalah idea yang bijak, perisiannya yang kikuk dan lambat menahannya.

Aplikasi Pembunuh Reka Bentuk Grafik

Pada akhir 90-an dan awal '00 -an, beberapa komputer desktop Apple Power Mac G3 dan G4 termasuk pilihan pemacu Zip dalaman. Tidak lama selepas pelancaran, cakera Zip menemui aplikasi pembunuh dengan pereka grafik (yang biasa menggunakan Mac). Cakera menjadi standard de facto untuk memindahkan karya seni beresolusi tinggi antara mesin atau ke kedai cetak.

Setelah sebahagian besar dunia melupakan cakera Zip, pereka grafik masih biasa menggunakannya.

ZipCD

Harga satu CD-R yang dapat dirakam turun dari $ 100 hingga $ 10 pada tahun 90an. Pada akhir dekad ini, anda dapat memperolehnya hanya dengan beberapa sen. Setiap CD-R menyimpan 650 MB data — 6.5 kali lebih banyak daripada cakera Zip 100 MB standard.

Sebagai persaingan untuk pemacu CD-R yang murah semakin meningkat, Iomega memutuskan untuk memasarkan pemacu CD-R sendiri dengan jenama Zip.

ZipCD 650 (2000) pada mulanya dijual dengan baik, tetapi dengan cepat memperoleh reputasi buruk kerana tidak boleh dipercayai. Iomega menjual beberapa pemacu ZipCD dan CD-R lain dengan nama jenama lain kemudian, tetapi tidak ada yang dapat menangkap pasaran pemacu Zip 100 MB yang pernah dimiliki.

Apa yang Memandu Zip Memandu?

Pengenalan pemacu dan media CD-R yang meluas dan murah — yang dapat dibaca oleh pemacu CD-ROM standard — mula memakan bahagian pasaran Zip untuk mendapatkan sandaran yang boleh ditanggalkan. Perniagaan juga mula memasang rangkaian kawasan setempat (LAN) dalam jumlah yang semakin meningkat. LAN membenarkan pemindahan fail yang besar antara mesin tanpa media yang boleh ditanggalkan sama sekali.

Berbanding dengan pilihan baru ini, cakera liut yang boleh ditanggalkan adalah jauh lebih menarik.

Pada tahun 00-an, pesaing tambahan muncul, termasuk pemacu DVD-R, akses internet jalur lebar, dan stik USB kilat yang boleh ditanggalkan. Pada ketika itu, cakera zip sudah tidak lagi relevan bagi kebanyakan orang.

Hebatnya, walaupun, 25 tahun kemudian, Zip tidak mati sepenuhnya. Menurut Wikipedia, beberapa syarikat penerbangan masih menggunakan cakera Zip untuk menyebarkan kemas kini data untuk sistem navigasi kapal terbang. Untuk sementara waktu, peminat komputer vintaj (Atari, Mac, Commodore) juga sering menggunakan pemacu ZSI SCSI untuk memindahkan data dengan cepat, walaupun kini sebahagian besarnya telah digantikan oleh antara muka media flash.

Walaupun beberapa orang masih menggunakan media Zip, formatnya bersinar terang pada tahun 1990-an. Jadi, selamat ulang tahun, Zip!

Kenangan ZIP

Adakah anda menggunakan pemacu ZIP pada hari tersebut? Untuk apa anda menggunakannya? Kami ingin mendengar tentang kenangan ZIP anda - baik, buruk, atau sebaliknya - dalam komen di bawah.