Adakah Penggera Akan Berfungsi jika iPhone Anda Mati, Senyap, atau Tidak Mengganggu?

Tidak seperti telefon bimbit lama, penggera iPhone anda tidak akan berbunyi jika telefon anda habis atau habis bateri. Penggera akan berbunyi jika iPhone anda dalam keadaan senyap atau Jangan Ganggu.

Nokia lama dan telefon bimbit lain mempunyai fitur yang hebat: penggera akan berbunyi walaupun telefon dimatikan. Ini bermaksud anda boleh tidur dengan mengetahui bahawa telefon anda tidak akan mengeluarkan suara sehingga tiba masanya penggera membangunkan anda. Beberapa telefon Android masih mempunyai ciri ini. IPhone anda — dan secara tambahan, iPad — sayangnya tidak.

Adakah Penggera Akan Padam Jika iPhone Saya Mati?

Tidak. Penggera tidak akan berbunyi jika iPhone anda dimatikan. Sekiranya anda mahu penggera berbunyi, iPhone anda mesti tetap hidup. Ini dapat dalam modus tidur (dengan layar mati), dalam senyap, dan bahkan Jangan Ganggu dihidupkan dan penggera masih akan berbunyi ketika itu seharusnya.

Adakah Penggera Akan Mati Jika iPhone Saya Kehabisan Bateri?

Tidak. Jika iPhone anda kehabisan bateri pada waktu malam, penggera yang anda tetapkan untuk pagi tidak akan berbunyi.

iPhone cukup bagus untuk menahan caj jika anda tidak menggunakannya, terutamanya ketika anda menghidupkan Mod Daya Rendah. Jadi, anda tidak perlu terlalu risau jika bateri anda tinggal sekitar 20%. Sebaliknya, jika anda mempunyai 5% atau lebih bateri yang tersisa dan tidur selama lapan jam, ada kemungkinan besar kehabisan jus pada waktu malam.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Mod Daya Rendah pada iPhone (dan Apa Tepatnya)

Adakah Penggera Akan Dimatikan Jika iPhone Saya Diam atau Tidak Mengganggu Mod?

Selagi iPhone anda dihidupkan, penggera akan tetap berbunyi. Jadi ya, penggera anda akan berbunyi jika iPhone anda berada dalam mod Senyap atau Jangan Ganggu.

Adakah Penggera Akan Padam Jika Skrin iPhone Saya Mati?

Ya, skrin menjadi hitam hanyalah ciri penjimatan kuasa biasa iPhone anda. Selagi apabila anda menyentuh butang rumah, ia akan menyala lagi, penggera akan berbunyi apabila diperlukan.

Adakah Pemasa Akan Mati Walaupun Penggera Tidak?

Pemasa, janji kalendar, dan peringatan semuanya berfungsi sama seperti penggera. Sekiranya anda menetapkan pemasa dan mematikan iPhone anda, pemasa tidak akan berbunyi. Sebaliknya, apabila anda menghidupkan semula iPhone anda, pemasa akan berbunyi dengan segera - mungkin untuk mengingatkan anda bahawa anda terlepas pemasa.

Sekiranya, atas sebab tertentu, bateri iPhone anda sangat rendah sehingga tidak dapat membuatnya sepanjang malam — dan anda tidak dapat mengecasnya — tetapi anda sangat memerlukan penggera untuk membangunkan anda pada waktu pagi, anda perlu mendapatkannya kreatif. Gali jam penggera lama, curi pengecas, atau minta rakan yang dipercayai (atau kaunter penerimaan tetamu hotel) untuk menelefon anda pada waktu pagi. Anda tidak akan boleh bergantung pada iPhone anda.