Cara Menengah Klik pada Pad Sentuh Laptop

Kebanyakan panel sentuh komputer riba memungkinkan untuk melakukan klik tengah, tetapi tidak semuanya berlaku. Dalam beberapa keadaan, anda mungkin perlu mengaktifkan pilihan ini di panel kawalan pemacu tetikus anda atau memasang pemacu yang sesuai terlebih dahulu.

Asas-asas

Untuk klik kiri pada pad sentuh, anda mengklik pad dengan satu jari. Untuk mengklik kanan, anda mengklik pad dengan dua jari. Untuk klik tengah, anda mengklik pad dengan tiga jari. Begitulah keadaan yang sesuai.

Dalam praktiknya, ciri ini diaktifkan secara lalai pada beberapa touchpad, dilumpuhkan secara lalai pada yang lain, dan mustahil untuk diaktifkan pada beberapa touchpad.

Dan, bergantung pada pad sentuh anda, anda mungkin hanya perlu mengetuk pad dengan bilangan jari yang betul dan bukannya menekannya secara fizikal.

BERKAITAN: Cara Menambah Klik Tengah ke Trackpad Mac anda

Arahan di bawah adalah untuk Windows. Pada Mac, anda boleh menggunakan aplikasi MiddleClick untuk mengaktifkan klik tengah dengan pad sentuh MacBook anda.

Cara Mengaktifkan Klik Tiga Jari

BERKAITAN: Apa itu "Precision Touchpad" pada PC Windows?

Sekiranya ini tidak berfungsi, anda mungkin perlu mengaktifkannya. Terdapat dua cara utama untuk melakukannya: Terdapat panel kawalan khusus pemacu pad sentuh, yang sering dibuat oleh Synaptics. Ini semestinya selalu tersedia di Windows 7, dan juga tersedia di Windows 10 PC yang tidak mempunyai pad sentuh yang tepat.

Untuk PC Windows 7 dan Windows 10 PC Tanpa Pad Sentuh Ketepatan

Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Tetikus. Cari tab yang diberi nama seperti "Touchpad" di sini untuk mengakses tetapan pad sentuh anda.

Sebagai contoh, dalam tangkapan skrin di bawah, kita perlu mengklik tab "Pengaturan ClickPad" dan kemudian klik butang "Tetapan ClickPad" di bawahnya.

Langkah seterusnya yang tepat di sini akan berbeza pada PC yang berbeza. Anda perlu mencari pilihan yang mengawal tindakan klik tiga jari pada pad sentuh anda, memastikannya diaktifkan, dan tetapkannya ke klik tengah.

Sebagai contoh, pada tangkapan skrin di bawah, pertama kita harus memastikan kotak centang "Mengklik" diaktifkan. Kita kemudian perlu mengklik ikon roda gigi di sebelah kanan Mengklik untuk mengkonfigurasi apa yang dilakukan oleh klik yang berbeza.

Di sini, kita dapati pilihan "Tindakan Klik Tiga Jari". Itu harus diatur ke "Klik Tengah" sehingga kita dapat melakukan klik tengah dengan tiga jari.

Sekiranya pad sentuh anda mempunyai butang dan anda mengkliknya dan bukannya pad sentuh itu sendiri, cari pilihan yang mengawal apa yang dilakukan oleh butang tersebut. Sebagai contoh, anda mungkin dapat mengkonfigurasi pad sentuh untuk melakukan klik tengah apabila anda mengklik butang tetikus kiri dan kanan sekaligus.

Untuk Windows 10 PC dengan Precision Touchpad

Sekiranya anda tidak melihat panel kawalan ini dan anda mempunyai Windows 10, ada kemungkinan besar komputer riba anda mempunyai pad sentuh ketepatan, jadi anda harus menggunakan tetapan Windows 10 terbina dalam untuk mengaktifkan ciri ini.

Untuk melakukannya, pergi ke Tetapan> Peranti> Pad Sentuh. Tatal ke bawah dan cari bahagian "Gerakan tiga jari". Klik kotak "Ketuk" dan pilih "Butang tetikus tengah". Secara lalai, isyarat ini ditetapkan untuk membuka Cortana pada Windows 10.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan tambahan yang ditambahkan oleh pemacu tetikus anda di tetingkap Tetikus dan anda menggunakan Windows 7, atau jika anda tidak melihat pilihan yang tersedia di layar "Touchpad" pada Windows 10, anda perlu memasang pemacu tetikus komputer riba anda. Pergi ke laman web pengeluar komputer riba anda, cari pemacu pad sentuh komputer riba anda dan pasang. Anda harus melihat pilihan tambahan di panel kawalan Tetikus selepas itu, dan anda boleh mengikuti langkah-langkah di atas.

Tolong, Saya Tidak Boleh Mengaktifkan Klik Tiga Jari!

Sekiranya anda tidak dapat mengaktifkan klik tiga jari dalam tetapan pad sentuh anda, tidak ada cara mudah untuk melakukannya. Anda mungkin dapat melakukan sesuatu dengan AutoHotKey, tetapi ada kemungkinan besar ia tidak boleh dipercayai.

BERKAITAN: 47 Pintasan Papan Kekunci yang Berfungsi di Semua Penyemak Imbas Web

Sekiranya anda menggunakan banyak klik tengah di seluruh Windows, anda mungkin ingin mempertimbangkan gerak isyarat alternatif. Sebagai contoh, klik tengah biasanya digunakan untuk membuka pautan di tab baru dalam penyemak imbas web. Tetapi anda juga boleh menahan kekunci Ctrl ketika mengklik pautan untuk membukanya di tab baru. Ini mungkin lebih mudah dilakukan pada komputer riba dengan pad sentuh.

Pada akhirnya, jika pad sentuh anda tidak memberi anda cara mudah untuk mengaktifkan klik tengah atau isyarat tiga jari terasa terlalu tidak selesa, anda mungkin ingin melabur tetikus untuk komputer riba anda. Terdapat banyak tetikus wayarles padat yang dapat bergerak dengan baik, dan anda selalu boleh mendapatkan tetikus desktop berwayar padat jika anda menggunakan komputer riba di meja.

Kredit Gambar: Flickr