Cara Bermain Permainan LAN Berbilang pemain dengan Akaun Minecraft Tunggal

Oleh itu, anda mahu bermain Minecraft dengan keluarga anda, tetapi anda hanya mempunyai satu akaun. Anda tidak akan dapat bermain dalam talian, tetapi dengan sedikit perubahan pada fail konfigurasi, anda semua boleh bermain melalui rangkaian bersama di rumah tanpa perlu ada akaun tambahan.

Mengapa Saya Mahu Melakukan Ini?

Ini adalah titik kebingungan di antara banyak ibu bapa yang membeli Minecraft untuk anak-anak mereka: adakah setiap anak memerlukan akaun Minecraft yang berasingan? Jawapannya bergantung sepenuhnya pada apa yang anda mahu anak-anak anda lakukan dengan Minecraft dan apakah matlamat mereka.

BERKAITAN: Meneroka Pelayan Multiplayer Minecraft

Sekiranya anda mahu anak-anak anda dapat bermain dalam talian sehingga mereka dapat mengakses pelbagai komuniti dan pelayan Minecraft, dan mereka ingin bermain dalam talian pada masa yang sama, maka mereka masing-masing memerlukan akaun Minecraft premium yang berasingan (yang kini dijual pada harga $ 27). Pelayan Minecraft mengesahkan setiap log masuk dan setiap pengguna perlu mempunyai ID Minecraft yang unik dan sah.

Namun, jika tujuan anda adalah agar semua anak-anak anda (atau rakan) bermain bersama di rangkaian kawasan setempat (LAN) di rumah anda, anda tidak memerlukan banyak akaun premium berbayar untuk melakukannya. Selagi ada satu pengguna dengan akaun premium, anda dapat "mengklon" pengguna tersebut dengan berkesan dan mengubah profil pengguna sekunder untuk membolehkan pemain tambahan menyertai permainan tempatan.

Tweak tidak akan membolehkan anda semua bermain dalam talian, dan tidak akan memberi pengguna lain akses yang sah ke pengesahan Minecraft atau pelayan kulit. Ini bukan tindakan keras atau cetak rompak. Namun demikian, ada satu kekurangan: setiap pemain akan memiliki kulit "Steve" lalai yang sama ketika dilihat oleh pemain lain. Tetapi ini adalah cara yang baik bagi keluarga untuk membenarkan adik-beradik atau rakan-rakan dengan cepat mengumpulkan pesta LAN Minecraft tanpa menjatuhkan ratusan dolar dengan lesen premium.

Semua yang dinyatakan, jika anda mendapati bahawa keluarga anda semakin serius menggunakan Minecraft dan pelanggan “clone” yang anda buat untuk anak-anak yang lebih muda adalah popular, kami menggalakkan anda membeli akaun penuh. Anak anda bukan sahaja mempunyai kemampuan untuk bermain di ribuan pelayan Minecraft yang hebat di luar sana dan mendapatkan kulit khas untuk watak pemain mereka, anda juga akan menyokong perkembangan permainan. Walaupun 99% permainan Minecraft keluarga saya dilakukan secara dalaman di LAN kami, misalnya, semua orang dalam keluarga saya mempunyai akaun mereka sendiri.

Untuk pembaca yang bersedia untuk menggali, mari kita lihat bagaimana membuat banyak pelanggan berjalan di LAN dengan sedikit usaha. Untuk pemain Minecraft baru atau ibu bapa yang mungkin sudah merasa sedikit terharu, mari kita cadangkan untuk melihat Panduan Orang Tua untuk Minecraft untuk pengenalan permainan yang hebat dan apa sebenarnya, dan untuk penampilan yang lebih mendalam, siri Geek School pelbagai bahagian yang merangkumi permainan Minecraft pemula dan lanjutan.

Apa yang Anda Perlu

Sekiranya anda membaca panduan ini, anda mungkin mempunyai semua yang anda perlukan. Tetapi mari luangkan masa untuk menggariskan dengan jelas apa yang diperlukan sebelum kita melangkah ke tahap bagaimana.

Pertama, anda memerlukan sekurang-kurangnya satu akaun Minecraft premium. Anda perlu log masuk ke akaun premium ini sekurang-kurangnya satu kali pada setiap komputer yang anda ingin mainkan Minecraft, agar akaun premium dapat memuat turun aset yang diperlukan.

Kedua, anda memerlukan satu komputer untuk setiap pemain tambahan. Profil pemain Minecraft pada mesin ini akan diubah separa kekal untuk membolehkan anda bermain di rangkaian tempatan dengan nama pengguna yang tidak bertentangan. (Tiada satu pun dari dunia simpanan anda atau data permainan lain yang akan dihapus atau berisiko dihapuskan, ingatlah anda, tetapi anda perlu membalikkan prosesnya jika anda mahu log masuk dengan akaun biasa anda lagi.)

Akhirnya, jika anda ingin membuat perubahan tempatan pada kulit pemain sekunder (yang akan membolehkan mereka melihat kulitnya yang unik tetapi, kerana pengesahan kulit Minecraft, tidak akan mempengaruhi bagaimana orang lain melihatnya) anda perlu membuat pek sumber mudah. Langkah terakhir ini benar-benar pilihan dan melainkan jika anda mempunyai pemain yang benar-benar mahukan kulit tersuai (sekali lagi, hanya mereka yang dapat melihatnya) anda boleh melewatkannya. Kami akan memandu anda melalui proses ini di bahagian terakhir tutorial.

Cara Mengkonfigurasi Pelanggan Sekunder

Semua perubahan konfigurasi yang perlu anda buat akan berada di komputer sekunder. Anda tidak perlu membuat perubahan pada komputer Minecraft utama (mesin yang dimainkan oleh pemegang akaun asal), jadi teruskan dan duduk di salah satu mesin sekunder anda untuk sisa tutorial.

Sebelum kita beralih ke perubahan konfigurasi, mari tunjukkan apa yang berlaku sekiranya anda cuba log masuk tanpa membuat perubahan konfigurasi yang diperlukan. Sekiranya pemain sekunder log masuk ke permainan LAN terbuka pemain utama (semasa menggunakan akaun pemain utama) mereka akan melihat mesej ralat ini:

Minecraft pada dasarnya mengatakan "Tunggu. Anda tidak boleh menjadi John. John sudah ada! " dan itulah penghujungnya. Walaupun permainan LAN tempatan tidak mengesahkan sepenuhnya melalui pelayan Minecraft seperti yang dilakukan oleh pelayan rasmi (dan pelayan pihak ketiga), permainan tempatan masih menghormati hakikat bahawa tidak boleh ada dua pemain yang sama dalam permainan yang sama. Sekiranya ia membenarkan dua pemain yang sama untuk menyertai permainan, hasilnya akan menjadi bencana kerana perkara penting seperti inventori watak dan inventori Ender Chest dihubungkan dengan nama pengguna pemain dalam fail simpanan dunia.

Untuk mengelakkan pemeriksaan nama dan mengelakkan kesalahan yang berlaku dengan dua pemain yang mempunyai nama yang sama, kita perlu - anda dapat meneka - memberi nama baru kepada pemain sekunder. Untuk melakukannya, kita perlu membuat pengeditan ringkas pada salah satu fail konfigurasi Minecraft.

Cara termudah untuk sampai ke fail konfigurasi Minecraft (tanpa menggali usus folder konfigurasi) adalah dengan melompat ke sana dengan jalan pintas yang berguna di pelancar Minecraft anda.

Sebelum kita meneruskan, anda perlu melancarkan pelancar Minecraft sekurang-kurangnya sekali dan log masuk dengan akaun Minecraft utama anda untuk, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, memuat turun aset yang diperlukan dan siapkan mesin sekunder untuk dimainkan. Proses ini semudah log masuk dan mengklik butang "Main" sama seperti yang anda lakukan sekiranya anda akan bermain permainan Minecraft yang normal.

Setelah anda melakukan yang awal untuk mendapatkan aset, kemudian lancarkan pelancar Minecraft sekali lagi, seperti yang dilihat di atas. Pertama, perhatikan entri "Selamat Datang, [nama pengguna]" di sudut kanan bawah. Pada ketika ini nama tersebut  mestilah nama akaun Minecraft premium anda. Sekiranya nama pengguna Minecraft anda adalah SuperAwesomeMinecraftGuy, ia harus dinyatakan "Selamat Datang, SuperAwesomeMinecraftGuy".

Setelah mengesahkan nama pengguna anda, klik butang "Edit Profil" di sudut kiri bawah.

Di layar Editor Profil, pilih "Buka Game Dir" untuk melompat langsung ke lokasi file yang perlu kita edit.

Di direktori permainan, anda akan melihat fail bernama "launcher_profiles.json", seperti yang dilihat disorot di atas. Buka fail dalam editor teks biasa seperti Notepad atau Notepad ++.

Di dalam fail .json anda akan melihat entri yang kelihatan seperti ini:

{"displayName": "John",

John, atau apa sahaja nama di sebelah "displayName" adalah nama pengguna akaun Minecraft rasmi. Edit nama, mengekalkan tanda petik, ke nama pengguna apa sahaja yang anda mahukan.

{"displayName": "Angela",

Dalam kes kami, kami menukar "John" menjadi "Angela" sehingga John dan Angela dapat bermain bersama di LAN. Biasanya menukar nama paparan anda akan menghasilkan kesalahan jika anda masuk ke pelayan Minecraft yang jauh tetapi, kerana permainan rangkaian tempatan tidak mengesahkan nama pengguna terhadap pelayan Minecraft rasmi, kami dapat memasukkan nama pengguna apa pun yang kami inginkan di sini.

Simpan dokumen, tutup tetingkap Editor Profil, dan kemudian mulakan semula pelancar Minecraft agar perubahan itu berlaku.

Periksa semula sudut kanan bawah sekali lagi. Nama pengguna dari akaun Minecraft premium sekarang harus diganti dengan apa sahaja yang anda edit nama pengguna ke (sekiranya kami seharusnya, dan memang, membaca "Angela")

Untuk menguji sesuatu, teruskan dan jalankan permainan Minecraft di komputer utama, muatkan peta, dan buka peta untuk bermain LAN. Sebagai gantinya, minta pemain sekunder menyertai permainan LAN yang kini dibuka.

Anda harus melihat, lebih kurang, apa yang kita lihat dalam tangkapan skrin di atas: pemain sekunder dengan nama pengguna baru dan kulit Steve lalai. Anda sekarang bebas bermain bersama!

Ingat, seperti yang kita nyatakan di atas, semua data pemain dihubungkan dengan nama pengguna dalam permainan. Sekiranya "Angela" ingin menukar nama pengguna, dia harus terlebih dahulu membuang semua inventori wataknya dan isi Dada Endernya ke peti biasa di lokasi yang selamat terlebih dahulu.

Untuk membalikkan proses yang baru kami lalui, cukup navigasikan kembali ke fail .json dan ubah pemboleh ubah displayName kembali ke semula (nama pengguna pemegang akaun premium).

Cara Mengubah Kulit Tempatan

Seperti yang telah kami sebutkan di awal tutorial, ada langkah yang tidak perlu tetapi menyenangkan yang mungkin ingin dilakukan oleh beberapa pemain: menambahkan kulit khusus untuk pemain sekunder.

Terdapat satu peringatan besar dengan ini: kerana kulit yang dipaparkan dikendalikan oleh pelayan kandungan Minecraft, mana-mana pemain yang tidak disahkan akan selalu muncul sebagai kulit lalai kepada pemain lain. Ini bermaksud jika kita menukar kulit Angela ke kulit lain dengan tipuan kecil ini, satu-satunya orang yang akan melihat perubahan kulit adalah Angela.

BERKAITAN: Cara Menyusun Semula Dunia Minecraft Anda dengan Pek Sumber

Walaupun demikian jika pemain sekunder benar-benar menginginkan kulit khusus untuk tangkapan skrin atau hanya untuk bersenang-senang, adalah remeh untuk memberikannya kepada mereka.

Kunci untuk sedikit tipuan kulit avatar kami adalah pek sumber Minecraft yang rendah hati. Ringkasnya, pek sumber membolehkan pemain menukar tekstur, atau grafik, hampir setiap objek dalam permainan dengan tekstur lain. Walaupun ini secara amnya dilakukan untuk memperbaiki (atau mengubah) penampilan dunia umum di sekitar anda dalam kes kami, kami dapat memanfaatkannya untuk menggantikan kulit pemain.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pek sumber secara umum, dari bagaimana ia berfungsi hingga ke mana untuk mencari pek sumber yang menyeronokkan untuk permainan anda, pasti periksa panduan kami Cara Menyalin Dunia Minecraft Anda dengan Pek Sumber untuk melihatnya secara mendalam. Untuk tujuan tutorial ini, kami hanya akan memberi anda kursus kemalangan bagaimana membuat pek sumber mudah mati untuk meletakkan kulit baru ke pemain sekunder anda.

Membuat Pek Sumber

Pertama, pastikan anda menggunakan komputer yang sama dengan yang baru anda namakan. Kedua, gunakan trik yang sama untuk sampai ke direktori permainan yang kami gunakan di bagian sebelumnya (Peluncur -> Tombol Edit Profil -> Game Dir) untuk mengakses direktori permainan. Di dalam direktori permainan, cari / resourcepacks / folder.

Di dalam folder paket sumber, buat folder baru. Namakan sesuatu yang masuk akal seperti "Single Player Skin Changer" atau "Angela Skin" supaya anda dapat mengenalinya dengan mudah kemudian (dan dalam permainan). Buka folder dan buat dokumen teks baru. Di dalam dokumen teks tampal teks berikut:

{ "pack": { "pack_format": 1, "description": "1.8 How-To Geek Skin Change Pack" } }

Simpan dokumen teks sebagai "pack.mcmeta" (pastikan anda menukar peluasan fail dari .txt ke .mcmeta, dan jangan simpan sebagai "pack.mcmeta.txt"). Seterusnya, anda perlu membuat rangkaian folder bersarang yang meniru folder aset sebenar di Minecraft (kerana begitulah pek sumber berfungsi). Anda perlu membuat folder "aset" dengan folder "minecraft" di mana, pada gilirannya, mengandungi folder "tekstur" dengan folder "entiti" di dalamnya, seperti ini:

\ aset \ minecraft \ tekstur \ entiti

Akhirnya, anda perlu meletakkan fail .png dari kulit apa sahaja yang ingin anda gunakan dalam folder itu dan menamakannya semula menjadi "steve.png". Dalam kes kami, kami merebut kulit Star Wars Sand Trooper ini dari Minecraftskins.com, menempelkannya ke folder, dan menamakannya semula.

Memuatkan Pek Sumber

Seterusnya, kita perlu memuatkan salinan Minecraft yang berkenaan dan menggunakan pek sumber. Tekan kekunci ESC untuk memunculkan menu dalam permainan, pilih Pilihan -> Pek sumber, dan kemudian, dari pek sumber yang tersedia, pilih yang baru anda buat.

Pada tangkapan skrin di atas, anda dapat melihat pek "HTG Skin" yang kami buat hanya untuk tutorial ini. Klik pada ikon pek sumber (ia akan berubah menjadi ikon Main) dan klik sekali lagi untuk memindahkannya ke lajur "Pek Sumber yang Dipilih". Kemudian klik butang "Selesai".

Fail steve.png dari pek sumber akan menggantikan kulit Steve lalai dan, seperti yang dilihat di atas, anda akan dihiasi di kulit baru! Sekali lagi, kami ingin menekankan bahawa hanya pemain yang menggunakan pek sumber yang dapat melihat perubahannya, tetapi masih merupakan cara yang menyeronokkan untuk menyesuaikan penampilan pemain pada mesin sekunder.

Itu sahaja yang ada: dengan tweak fail konfigurasi yang mudah dan pek sumber pilihan anda kini boleh memainkan Minecraft di rangkaian tempatan dengan lebih dari satu komputer. Seperti yang kami tekankan dalam pengenalan, ini bukan cara untuk memecahkan permainan untuk bermain dalam talian, dan memang ada batasannya. Caranya sesuai untuk membiarkan adik-adik bermain atau mengadakan pesta LAN sementara. Tetapi jika ada dalam anggaran anda untuk membeli salinan untuk setiap pemain sepenuh masa di rumah anda, kami menganjurkan anda untuk melakukannya.