Cara Membuat Akaun Tempatan Semasa Menyiapkan Windows 10

Windows 10 berusaha sedaya upaya untuk membuat anda menggunakan akaun Microsoft. Pilihannya sudah tersembunyi, tetapi sekarang ia tidak ditawarkan di Windows 10 Home semasa anda bersambung ke internet. Inilah cara membuat akaun tempatan pula.

Kami mengujinya dengan versi Windows 10. stabil terbaru, versi 1903, juga dikenali sebagai Kemas kini Mei 2019. Anda harus melalui proses persediaan ini setelah memasang Windows 10 sendiri atau jika anda mendapat PC baru dengan Windows 10 terpasang.

Windows 10 Home: Putuskan sambungan dari Internet

Versi Home Windows 10 tidak mempunyai pilihan yang dapat dilihat untuk mengatur Windows tanpa akaun Microsoft semasa anda tersambung ke internet.

Untuk membuat akaun pengguna tempatan pula, anda mahu memutuskan sambungan dari internet pada masa ini di pemasang ini. Sekiranya anda disambungkan melalui sambungan berwayar, cabut kabel Ethernet.

Sekiranya anda menggunakan Wi-Fi, anda boleh melangkau proses penyambungan Wi-Fi pada awal wizard persediaan (klik ikon belakang pada bar alat atas di Penyediaan Windows 10 untuk kembali). Anda juga boleh menekan kekunci Mod Pesawat pada komputer riba untuk memutuskan sambungan — ini mungkin salah satu kekunci fungsi di atas kekunci nombor pada papan kekunci komputer riba anda. Sekiranya semuanya gagal, anda boleh mencabut penghala wayarles anda selama satu minit. Ia drastik, tetapi ia akan berjaya.

Sekiranya anda cuba membuat akaun Microsoft semasa terputus, Windows 10 akan menunjukkan mesej ralat dan memberi anda butang "Langkau". Butang ini akan melangkau skrin akaun Microsoft dan membiarkan anda membuat akaun pengguna tempatan.

Windows 10 Pro: Sertai Domain

Jika anda menggunakan Windows 10 Pro, Anda dilaporkan dapat memilih opsi "Bergabung Domain" dengan nama yang membingungkan di sudut kiri bawah layar penyiapan akaun Microsoft untuk membuat akun tempatan.

Sekiranya anda tidak melihat pilihan ini untuk beberapa sebab, jangan bimbang - trik "putuskan sambungan dari internet" yang sama yang berfungsi di Windows 10 Home juga berfungsi pada Windows 10 Professional. Semasa terputus, anda akan diminta untuk membuat akaun tempatan.

Selepas Persediaan: Tukar ke Akaun Tempatan

Sekiranya anda sudah membuat akaun Microsoft semasa proses penyediaan, anda boleh menukarnya ke akaun pengguna tempatan selepas itu. Sebenarnya, inilah yang disyorkan oleh Microsoft secara rasmi semasa proses pemasangan - hanya log masuk dengan akaun Microsoft dan membuangnya kemudian.

Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan> Akaun> Maklumat Anda di Windows 10. Klik "Log masuk dengan akaun tempatan" dan Windows 10 akan membimbing anda untuk beralih dari akaun Microsoft ke akaun pengguna tempatan.

Sekiranya anda menyukai akaun Microsoft — bagus, tidak mengapa, kami juga menggunakannya di banyak PC kami. Tetapi, jika anda tidak mahu menggunakan akaun Microsoft, anda harus mempunyai pilihan. Dan Microsoft harus menjadikan pilihan lebih mudah untuk dicari dan berhenti menyembunyikannya dengan corak gelap.

BERKAITAN: Disahkan: Persediaan Windows 10 Sekarang Menghalang Pembuatan Akaun Tempatan