USB-RF vs. Bluetooth untuk Tikus dan Papan Kekunci: Mana Yang Lebih Baik?

Semasa anda membeli tetikus atau papan kekunci tanpa wayar, anda boleh memilih Bluetooth atau periferal tanpa wayar yang berkomunikasi melalui dongle USB berbanding frekuensi radio (RF.) USB-RF mempunyai latensi yang lebih sedikit, menurut pengalaman kami, tetapi Bluetooth mempunyai kelebihannya.

Mana Yang Lebih Cepat?

Latensi sangat penting dengan papan kekunci atau tetikus mana pun. Anda mahu input anda dapat dilihat di layar secepat mungkin — terutamanya jika anda bermain permainan yang bergantung pada refleks twitch, seperti penembak orang pertama.

Menurut Razer, USB-RF menawarkan latensi yang lebih rendah. Syarikat itu memberitahu kami sementara peranti Bluetooth Low Energy (BLE) dapat mencapai kependaman serendah 1.3 ms, USB-RF mengalahkan yang pada tahap 1 ms. Jurucakap Razer bahkan memberitahu kami perbezaan kelajuan adalah mengapa mereka hanya menawarkan peranti USB-RF. Syarikat ini memberi tumpuan kepada permainan, jadi masuk akal ia akan memilih pilihan terpantas.

Logitech menjanjikan kelajuan tanpa wayar 1 ms yang serupa dengan tikus Lightspeed, tetapi ia menggunakan bentuk komunikasi 2.4 GHz milik. Menurut The Verge, ini berarti masalah gangguan lebih sedikit daripada yang dihadapi dengan tikus tanpa wayar lain (seperti Razer) yang menggunakan bentuk komunikasi 2.4 GHz standard.

Mana Yang Lebih Sesuai?

Latensi bukan segalanya. Tikus USB-RF memerlukan dongle USB, dan tidak semua peranti mempunyai port USB bersaiz penuh tradisional (juga disebut USB-A).

Bluetooth lebih serasi dengan lebih banyak peranti kerana anda boleh menggunakan periferalnya dengan peranti yang tidak mempunyai port USB-A. Apabila USB-C terus berkembang, memiliki tetikus atau papan kekunci RF tanpa wayar akan menjadi lebih rumit. Anda boleh membeli tetikus USB-C, tetapi apa yang anda lakukan apabila komputer riba anda hanya mempunyai port USB-C, dan desktop anda tidak memilikinya? Anda boleh mendapatkan penyesuai (yang mana satu lagi yang hilang) atau tetikus yang disertakan dengan USB-C dan USB-A.

Untuk papan kekunci, kami tidak dapat mencari pilihan USB-C tanpa wayar dari mana-mana pengeluar terkenal.

Perisian Bluetooth tidak menghadapi masalah itu; ia sepenuhnya tanpa wayar. Walaupun desktop anda tidak mempunyai Bluetooth, anda dapat menyelesaikan masalah itu dengan dongle Bluetooth. Dan kerana ia tetap terpasang pada desktop anda, anda tidak perlu risau kehilangannya.

Beberapa peranti, seperti iPad Pro, sama sekali tidak mempunyai port USB tradisional dan sama ada mempunyai, atau mula menggunakan, sokongan tetikus. Sekiranya anda ingin menggunakan tetikus pada tablet, model Bluetooth kemungkinan akan berfungsi dengan baik. Malah tablet dengan port USB, seperti Surface Pro, biasanya berfungsi dengan periferal Bluetooth.

Mana Yang Lebih Mudah untuk Disiapkan?

Untuk pemasangan yang mudah, periferal yang menggunakan dongle tanpa wayar adalah pemenang. Anda memasang dongle ke dalam, dan sistem operasi harus mengesan peranti baru dan menambahkan pemacu secara automatik. Biasanya, anda akan mula beroperasi hanya dalam beberapa saat. Satu dongle juga dapat menghubungkan papan kekunci dan tetikus jika dibeli bersama atau, dalam beberapa kes, dari pengeluar yang sama.

Tetikus atau papan kekunci Bluetooth, sebaliknya, memerlukan lebih banyak langkah. Pertama, anda meletakkan semuanya dalam mod berpasangan, dan kemudian tunggu komputer riba atau tablet anda bercakap dengan tetikus atau papan kekunci. Anda harus memasangkan tetikus dan papan kekunci secara individu jika anda mempunyai kedua-duanya. Dan apabila anda beralih ke peranti seterusnya, anda harus melalui keseluruhan proses lagi.

Namun, setelah penyiapan awal, Bluetooth mengambil mahkota untuk kemudahan akses berterusan. Bersedia untuk berpindah dari PC ke tablet semasa dalam perjalanan? Cukup bawa tablet dan papan kekunci atau tetikus anda jauh dari PC anda untuk memutuskan sambungan. Papan kekunci atau tetikus harus dipasangkan secara automatik dengan tablet anda. Sebagai alternatif, anda boleh mematikan Bluetooth pada PC anda untuk memaksa prosesnya.

Dengan periferal USB-RF, anda mesti mengeluarkan dongle dari PC anda dan memasangnya ke peranti seterusnya yang ingin anda gunakan. Sekiranya anda dalam perjalanan, mudah hilang. Kadang-kadang, ada tempat di tetikus untuk menyimpan dongle, tetapi itu tidak selalu berlaku. Dan beberapa kombo tetikus papan kekunci, seperti set Papan Kekunci dan Tetikus Microsoft Sculpt Ergonomik, secara kekal dikaitkan dengan dongle tunggal. Sekiranya anda kehilangannya atau gagal, anda mesti mengganti keseluruhan set.

Pilih Kedua-duanya

Sekiranya anda tidak pasti apa yang anda perlukan sekarang atau yang mungkin anda perlukan pada masa akan datang, anda boleh memilih keduanya! Logitech menawarkan papan kekunci dan tikus, seperti Papan Kekunci K375s dan M720 Triathalon Mouse, yang mampu Bluetooth dan RF. Beberapa tikus bahkan mempunyai butang khusus untuk beralih dengan lebih mudah antara peranti berpasangan.

Begitu juga, anda boleh menyambungkan Razer Atheris Wireless Mouse melalui dongle USB atau Bluetooth.

Tetikus atau papan kekunci yang mampu menggunakan RF dan Bluetooth bermaksud anda boleh menggunakan periferal anda dengan semua peranti anda tanpa perlu mencabut dongle. Pasang dongle ke satu peranti (lebih baik, yang tidak berkemampuan Bluetooth) dan pasangkan tetikus atau papan kekunci anda melalui Bluetooth dengan yang lain.

Perlu diingat, apabila anda menggunakan sambungan Bluetooth, anda tidak akan mendapat kelajuan latensi USB-RF yang lebih rendah. Begitu juga, apabila anda menyambung melalui USB-RF, anda kehilangan kelebihan Bluetooth.