Cara Menetapkan Gambar atau Bingkai Profil Facebook Sementara

Dengan ciri gambar profil sementara Facebook, anda tidak perlu ingat untuk menukar gambar profil anda kembali selepas cuti atau peringatan - mereka akan melakukannya secara automatik untuk anda.

Mengapa Menetapkan Gambar Profil Sementara?

Selama beberapa tahun sekarang, berjuta-juta orang telah menggunakan gambar Facebook mereka (dan profil media sosial lain) sebagai alat untuk protes politik (seperti yang menyokong persamaan perkahwinan di Amerika Syarikat), solidariti dengan kumpulan (seperti mangsa-mangsa di Paris serangan keganasan pada tahun 2015), dan untuk menarik perhatian kepada sebab, orang, dan percutian dalam budaya mereka.

Pada asalnya, anda harus menukar gambar profil anda secara manual untuk tujuan tersebut - sama ada memuat naik foto anda sendiri atau menggunakan aplikasi Facebook untuk membuat / mengesahkannya - dan kemudian menukar gambar profil anda kembali secara manual. Ini bermaksud jika anda terlupa menukar gambar profil St.-Patrick's-Day anda sahaja, anda akan dapat melihat foto yang berwarna hijau muda di sebelah Thanksgiving.

Dengan ciri gambar profil sementara, bagaimanapun, anda boleh menukar profil anda dengan mudah dalam satu jam (pada hujung pendek) menjadi dalam beberapa tahun (pada jangka panjang) - jadi ingatlah untuk menukar gambar profil anda setelah tempoh perayaan atau perayaan adalah perkara penting. masa lalu.

Mari kita lihat bagaimana menetapkan gambar profil sementara dan ciri yang lebih baru, bingkai foto profil sementara.

Cara Menetapkan Gambar Profil Sementara

Untuk menetapkan gambar profil sementara, log masuk ke akaun Facebook anda dan cari pautan "Edit Profil" berhampiran bahagian atas lajur navigasi sebelah kiri.

Di halaman penyuntingan profil, klik pada gambar profil anda untuk mengubahnya - ketika anda mengarahkan kursor ke atas gambar dengan tetikus, anda akan melihat petunjuk "Kemas kini Gambar Profil", seperti yang terlihat di bawah.

Di sini anda dapat memilih dari sejumlah gambar seperti perubahan profil biasa: anda boleh memuat naik foto baru, mengambil gambar dengan kamera web anda, atau menggunakan foto yang dimuat naik sebelumnya.

Kami akan memuat naik foto baru kerana kami sangat gembira mengenai Halloween sehingga kami dapat menendang wajah kami. Temui Jack - sepenuhnya kostum Halloween 2014 kami - Skellington. Terlepas dari sumber gambar profil anda (atau tingkat kegembiraan anda mengenai Halloween), klik pada butang "Buat Sementara" di sudut kiri bawah.

Dalam menu lungsur turun yang dihasilkan, anda dapat memilih kenaikan 1 jam, 1 hari, 1 minggu, dan "Kustom". Anda juga boleh mengklik "Jangan sekali-kali keluar dari mod sementara dengan mudah tanpa memulakan dari awal.

Anda boleh memilih dari salah satu pratetap atau menetapkan tarikh tersuai. Tarikh tersuai membolehkan anda menetapkan tarikh yang anda inginkan antara masa sekarang dan 12/31/2299 pada 11:59 PM. Kenapa masa itu? Tidak ada idea, tetapi kami cuba menetapkan profil "sementara" yang akan berakhir pada tahun 9999, mendapat ralat, dan kemudian meneruskan tarikhnya sehingga kami menjumpai tarikh paling jauh yang dibenarkan. Ingat pembaca yang lembut, semua yang kami lakukan, kami lakukan untuk anda.

Oleh kerana gambar profil khusus ini sangat berpusat pada Halloween, mari kita tetapkan tarikh luput hingga pertama November. Klik "Tetapkan" untuk mengesahkan tarikh dan waktu, kemudian klik "Simpan" di gambar profil utama dan anda sudah selesai.

Sehari selepas Halloween gambar profil Jack Skellington kami akan kembali ke gambar profil kami sebelumnya tanpa campur tangan pihak kami.

Cara Menetapkan Bingkai Gambar Profil Sementara

Selain memperbarui sistem gambar profil untuk menyokong perubahan gambar sementara, Facebook juga memiliki fitur "frame" di mana anda dapat menambahkan overlay bingkai ke gambar profil anda untuk menunjukkan sokongan untuk tujuan sosial, organisasi, pasukan sukan, atau subjek lain.

Untuk mengakses sistem bingkai, log masuk ke akaun Facebook anda dan arahkan ke pautan Bingkai Gambar Profil ini. Pada mulanya, ciri ini mungkin tampak agak kusam, tetapi itu kerana, secara lalai, anda berada dalam kategori "Umum" yang hanya mempunyai beberapa bingkai umum. Klik pada menu lungsur turun yang terletak di sudut kanan atas gambar profil anda untuk menukar kategori. Di sana anda akan mendapat pilihan seperti pelbagai organisasi sukan dan bahagian, "Permainan", "Sebab", dan "Filem", antara lain.

Pilih bingkai yang ingin anda gunakan. Contoh kami, yang dilihat di bawah, adalah sepanduk kesedaran untuk persidangan Gabungan World Parkinson di Portland. (Sebagai tambahan, alangkah baiknya jika terdapat sedikit kotak ringkasan untuk setiap ikon sehingga Anda tidak, katakan, melakukan kesalahan pada bingkai tertentu untuk kempen pelancongan Portland.) Setelah memilih bingkai anda, anda boleh mengklik Menu lungsur "1 Minggu" untuk menyesuaikan berapa lama anda ingin menjaga bingkai di tempatnya, seperti yang kami lakukan untuk gambar profil sementara di bahagian sebelumnya.

Sama seperti perubahan keseluruhan gambar profil, bingkai akan berakhir pada tarikh yang ditentukan dan gambar profil anda akan kembali ke keadaan sebelumnya.

Dengan hanya sedikit tweak, anda juga dapat menetapkan gambar profil sementara yang berkongsi pendapat, hasrat, dan rungutan anda untuk beberapa saat sebelum mengembalikan profil anda ke keadaan sebelumnya.