Cara Menggunakan Peranti Android sebagai Monitor Kedua untuk PC atau Mac anda

Bukan rahsia lagi bahawa dua monitor dapat meningkatkan produktiviti anda, tetapi tidak semua orang memerlukan sepasang skrin  sepanjang masa . Sekiranya anda mendapati diri anda berada dalam situasi di mana skrin kedua dapat memberi manfaat, namun, anda boleh menjadikan peranti Android anda berfungsi dua kali ganda dengan mudah.

Sekarang, sebelum kita  mengetahui caranya , pertama saya ingin menunjukkan bahawa, walaupun paling masuk akal untuk menggunakan tablet Android sebagai monitor kedua, ini juga akan berfungsi dengan telefon. Sekiranya anda benar-benar, benar-benar perlu mendapatkan sedikit maklumat dari luar skrin utama anda, kemudian teruskan dan mencobanya dengan layar kecil. Tetapi sebenarnya, tablet adalah yang terbaik.

Untuk percubaan kecil ini, anda akan memerlukan beberapa perkara: komputer (Windows dan Mac disokong — maaf, pengguna Linux), peranti Android, salinan iDisplay ($ 9.99) dari Play Store, dan iDisplay pemacu pada komputer anda. Anda juga mungkin memerlukan sedikit pendirian seperti ini, atau casing yang mempunyai keupayaan untuk menjaga tablet anda tegak semasa anda bekerja. Terakhir, iDisplay berfungsi melalui Wi-Fi dan USB, dan berfungsi dengan baik pada kedua-duanya — tetapi bergantung pada tempat anda berada, anda mungkin memerlukan kabel USB untuk menyambungkan tablet ke PC anda. Kami akan membincangkan perkara ini sedikit demi sedikit.

Langkah Pertama: Pasang iDisplay pada Tablet dan Komputer Anda

Sebaik sahaja anda memuat turun semua fail yang diperlukan, menyiapkan semua perkara adalah sangat sukar. Oleh kerana pemasangan iDisplay pada dasarnya automatik pada peranti Android anda (ambil saja dari Play Store), mari fokus pada cara memasangnya di komputer. Saya akan menggunakan PC untuk contoh ini, tetapi prosesnya harus cukup serupa pada Mac.

Pertama, klik dua kali fail pemacu yang dimuat turun untuk memulakan prosesnya. Bergantung pada versi Windows yang anda gunakan, anda mungkin atau tidak melihat layar peringatan — jika anda mendapatkannya, teruskan dan klik “Ya” untuk membolehkan program dipasang.

Selebihnya proses pemasangan  cukup jelas - cukup klik dan biarkan iDisplay melakukan perkara itu. Itu tidak termasuk sampah yang dibundel atau semacamnya, jadi anda tidak perlu bimbang Tanya Toolbar yang dipaparkan di Firefox atau Internet Explorer pada kali anda menghidupkan penyemak imbas anda.

Bergantung pada kelajuan sistem anda, mungkin memerlukan beberapa minit untuk proses pemasangan selesai. Skrin mungkin akan berkelip beberapa kali semasa pemacu paparan dipasang, dan setelah selesai, anda perlu menghidupkan semula komputer anda. Saya tahu, saya tahu — ini adalah tahun 2016. Saya membencinya sama seperti yang anda lakukan.

Selepas memulakan semula, pemacu iDisplay  harus  dimulakan secara automatik — periksa baki sistem untuk memastikannya. Sekiranya tidak bermula, tekan sahaja kekunci Windows pada papan kekunci anda dan mulailah mengetik "iDisplay." Ia akan muncul di menu, dan anda boleh melancarkannya dari sana.

Langkah Kedua: Sambungkan Tablet Anda

Sekarang pelayan sedang berjalan, teruskan dan lancarkan iDisplay pada peranti Android anda. Tidak ada persediaan secara harfiah di sini — lancarkan saja, dan ia akan mula mencari komputer yang menjalankan pelayan iDisplay.

Inilah perkara menarik mengenai iDisplay: ia menggunakan sambungan hibrid, jadi berfungsi dengan Wi-Fi dan / atau USB. Ini rad. Sekiranya anda berada di tempat di mana Wi-Fi lambat (atau ia adalah sambungan awam), pasangkan kabel USB sahaja. Di rumah? Wi-Fi harus menjalankan tugas dengan baik. Di antara keduanya, saya melihat  latensi Wi-Fi sangat sedikit berbanding sambungan USB, jadi saya berasa selesa untuk mengesyorkan kedua-duanya.

Setelah iDisplay menemui komputer yang ingin anda sambungkan, teruskan dan ketiknya. Sekiranya anda mempunyai banyak komputer, anda boleh meleret untuk mengitarinya. Amaran akan muncul di PC semasa cuba menjalin sambungan — jika anda menggunakan komputer peribadi anda (yang saya anggap anda), cukup klik “Sentiasa izinkan” supaya amaran ini tidak akan muncul lagi untuk itu peranti Android tertentu.

Satu lagi amaran akan muncul untuk memberi tahu anda bahawa skrin anda akan berkedip ketika pemacu dimuat, dan beberapa saat kemudian, peranti Android akan menunjukkan layar PC anda.

Langkah Ketiga: Laraskan Tetapan Paparan Anda

Dari sini, anda dapat mengubah dan menyesuaikannya dengan cara yang sama seperti monitor lain: cukup klik kanan pada desktop dan pilih "Tetapan Paparan."

Sekali lagi, bergantung pada versi Window yang anda gunakan, ini mungkin kelihatan berbeza daripada tangkapan skrin saya - namun konsepnya tetap sama. Anda boleh menganggap paparan mudah alih baru anda sebagai apa-apa: anda boleh memindahkannya dari kanan ke kiri, atas ke bawah; memilih untuk memanjangkannya; atau bahkan menjadikannya paparan utama. Saya tidak dapat membayangkan  mengapa anda mahu melakukan itu, tetapi hei - anda boleh.

Setelah selesai melakukannya, memutuskan paparan semudah menyambungkannya. Pertama, ketik butang tindakan hijau di sudut kanan bawah (anda harus mengetuknya — ini tidak dapat diklik dengan tetikus komputer). Ini akan membuka menu di sebelah kiri, di mana anda boleh memilih "Putuskan sambungan". Setelah anda mengetuknya, skrin komputer anda akan berkedip sekali lagi semasa pelayan terputus, dan semuanya akan kembali normal.

Terdapat juga beberapa pilihan lain yang berguna dalam menu ini, seperti pilihan untuk menunjukkan papan kekunci di layar, misalnya. Yang lebih berguna, bagaimanapun, mungkin pilihan "Tingkap tunjuk", yang memberi anda senarai lengkap semua perisian yang sedang berjalan di komputer, kemudian tarik ke peranti secara automatik. Ini rad. Anda juga dapat memulai aplikasi di taskbar menggunakan "Start Application."

Akhirnya, terdapat beberapa perkara yang perlu diperhatikan dalam menu Tetapan. Kebanyakannya jelas, tetapi pasti sesuatu yang harus anda perhatikan jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya skrin kedua anda. Tentukan pilihan Penyelesaian dengan pasti - bergantung pada resolusi tablet anda, anda mungkin ingin mengubah pilihan ini supaya tetingkap dan ikon tidak muncul sama sekali. Eksperimen dan cari tetapan terbaik yang sesuai untuk anda.

Tablet Android boleh menjadi mesin produktiviti yang berguna, tetapi kadangkala tidak cukup. Dengan menggunakan iDisplay, anda boleh menukar gear dengan mudah dan menggunakan peranti Android anda sebagai skrin kedua dengan komputer riba anda. Boom.