Kebaikan dan Keburukan Membangun PC Gim Mini-ITX

Dalam kata-kata abadi Jacobim Mugatu, PC permainan mini-ITX "sangat panas sekarang." Walaupun komputer permainan yang dipasang di rumah secara amnya telah memusatkan perhatian pada standard ATX menara pertengahan yang lebih besar selama beberapa dekad, mata air komponen kecil yang kuat baru-baru ini telah membuat binaan yang lebih ringkas yang perlu dipertimbangkan.

Tetapi apa yang anda berhenti jika anda memutuskan untuk memilih faktor bentuk yang lebih kecil? Tidak banyak, ternyata. Walaupun dengan komponen berkuasa tinggi, hanya ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan. Inilah pecahan kebaikan dan keburukan untuk membina binaan yang lebih kecil.

Kelebihan

Mari kita mulakan dengan perkara yang baik: mengapa anda mahu membina Mini-ITX di tempat pertama?

Mini-ITX Menjimatkan Ruang (Jelas)

Baiklah, anda mungkin sudah menyedari ini, tetapi dramatiknya banyak ruang yang dapat anda jimatkan dengan binaan Mini-ITX. Menara pertengahan ATX saya berukuran 232 x 464 x 523mm, dengan keluasan sekitar 56,000 sentimeter padu. Sarung Mini-ITX dari pengeluar yang sama, dengan ruang untuk bekalan kuasa bersaiz penuh dan GPU kelas permainan, ialah 203 x 250 x 367mm, sekitar 18.600 sentimeter padu. Oleh itu, anda boleh mengumpulkan tiga kes Mini-ITX bersama-sama dan mereka masih tidak sebesar menara pertengahan standard. Anda mungkin dapat meletakkan komputer anda di meja komputer anda — konsep apa!

PC Mini-ITX lebih ringan

Menara pertengahan yang penuh muatan dalam kotak keluli boleh mencapai 40 paun atau lebih. Sesiapa yang harus menggerakkan seseorang dengan berhati-hati tahu bahawa ia adalah masalah. Walaupun binaan Mini-ITX menggunakan sebahagian besar bahagian yang sama selain dari papan induk, casing yang lebih kecil menjadikannya lebih ringan secara dramatik, apatah lagi jauh lebih mudah untuk diambil dan bergerak. Ini benar-benar mengurangkan rasa takut untuk menjatuhkannya dan menjentikkan semua komponen anda menjadi separuh. Pesta LAN, ada sesiapa?

PC Mini-ITX Secara Amnya Lebih Rendah

Yang ini tidak berpengalaman. Walaupun masih mungkin untuk menipu binaan Mini-ITX dengan komponen yang sangat mahal dan casing pereka terkini, dimensi fizikal yang lebih kecil dan kerumitan papan induk dan kerumitan bererti mereka biasanya lebih murah daripada rakan-rakan mereka yang bersaiz penuh. Sudah tentu, ini juga bermaksud perkara-perkara pada umumnya kurang fleksibel (yang akan kita sampaikan dalam sekejap).

Mereka Sangat Hebat

Sukar untuk menentukan daya tarikan khusus mesin kecil yang dipenuhi dengan daya penekan poligon sama banyak dengan sesuatu yang jauh lebih besar, tetapi tidak dapat dinafikan. Binaan Mini-ITX yang dibina dengan baik adalah seperti Honda Civic yang ditipu yang dapat mengalahkan supercar Eropah dari garisan permulaan. Walaupun anda dapat memperoleh banyak faedah yang sama dengan PC Mini-ITX yang direka khas yang mahal, seperti Falcon Northwest Tiki atau Digital Storm Bolt, lebih memuaskan (dan jauh lebih murah) untuk memilih dan memasang komponen sendiri .

Keburukan

Baiklah, jadi apa tangkapannya? Selama anda membina pintar, tidak ada yang banyak kelemahan-tetapi di sini adalah perkara yang anda akan mahu untuk mempertimbangkan.

Tidak Semua GPU Akan Sesuai

Fizik ringkas dari casing yang lebih kecil bermaksud anda perlu memilih kad grafik anda dengan teliti jika anda membina PC permainan. Kad kelas atas yang lebih panjang dari NVIDIA dan ATI mungkin tidak sesuai dalam beberapa kes Mini-ITX, bahkan kad yang direka khusus untuk keserasian dengan permainan. Nasib baik, pengeluar GPU tidak butuh keinginan untuk kad yang lebih kecil dan lebih pendek, dan mereka merancang GPU mewah dengan PCB dan penyejuk kompak khusus untuk kes Mini-ITX. Anda mungkin dapat menggunakan GPU yang lebih besar, tetapi anda hanya perlu memeriksa terlebih dahulu — laman web seperti PCPartPicker sangat berguna untuk menentukan keserasian bangunan anda.

Mini-ITX Menawarkan Kurang Ruang untuk Perluasan

Papan induk Mini-ITX harus memotong sudut, hampir secara harfiah, jadi ini bermakna kebanyakan mereka tidak menawarkan banyak slot kad PCIe untuk penyediaan multi-GPU (walaupun persediaan berbilang GPU jarang bernilai untuk pemain rata-rata, jadi ini seharusnya Kebimbangan terlalu besar.) Sebilangan besar dari mereka hanya menawarkan dua slot RAM juga, jadi untuk mendapatkan persediaan memori 16GB atau 32GB, anda perlu membayar DIMM berkapasiti tinggi yang lebih mahal.

Sebilangan besar kes Mini-ITX mempunyai ruang untuk sekurang-kurangnya satu cakera keras 3,5 inci bersaiz penuh dan SSD 2.5 inci, yang meliputi keperluan kebanyakan pemain, tetapi untuk penyimpanan atau sandaran yang benar-benar luas, anda mungkin perlu melihat beberapa jenis penyelesaian luaran. Beberapa kes juga menghilangkan pemasangan pemacu cakera 5.25 inci standard, yang tidak menjadi masalah sekarang kerana kebanyakan permainan PC dimuat turun dari perkhidmatan seperti Steam.

Ruang Kekejangan Bermakna Lebih Panas

Bangunan permainan mini-ITX berjalan sedikit lebih panas daripada sistem yang lebih besar, hanya sebagai fungsi reka bentuknya - komponen yang sama berjalan di ruang yang lebih kecil memusatkan panas. Masalah ini bertambah buruk apabila anda cuba menambahkan peminat tambahan: kawasan pemasangan untuk pengambilan dan output udara adalah terhad. Terdapat juga ruang menegak yang kurang untuk penyediaan penyejukan CPU yang rumit, jadi pemain yang suka melakukan overclock sistem mereka mungkin lebih baik disajikan dengan binaan yang lebih besar. Penyejukan air dengan kombo radiator / kipas kecil adalah pilihan.

Mini-ITX Lebih Mencabar untuk Diusahakan

Membangun komputer cukup mudah, tetapi apabila anda mempunyai casing kecil, akses komponen dan pengurusan kabel seperti mengerjakan salah satu binaan LEGO yang sangat halus. Isu ini diselaraskan oleh kabel yang direka dengan panjang lebar ATX standard. Untuk membantu menyelesaikannya, anda boleh menggunakan pengurusan kabel yang agresif dengan ikatan dan penghalaan (banyak kes Mini-ITX telah dibina) atau mencari set kabel pendek yang direka khas untuk binaan yang padat. Namun, sebahagian besarnya, ini hanya bermaksud anda harus berhati-hati, sabar, dan — jika anda mempunyai tangan seperti Incredible Hulk — minta seseorang dengan jari yang ramping membantu anda.

Kredit Imej: Newegg, olgaiv / Flickr, athan902 / Flickr