Cara Melihat Peranti Lain Yang Log Masuk ke Akaun Facebook Anda

Anda log masuk ke akaun Facebook anda di komputer rakan anda, dan anda tidak pasti sama ada anda log keluar. Atau mungkin anda bimbang orang lain mempunyai kata laluan anda. Syukurlah, Facebook menjejaki tempat anda log masuk, jadi anda dapat melihat setiap peranti masuk ke akaun anda, dan menamatkan sesi yang anda tidak mahu aktif.

Facebook menyediakan data mengenai lokasi, peranti atau penyemak imbas yang digunakan, dan tarikh atau waktu terakhir yang diakses untuk setiap sesi log masuk aktif. Sekiranya anda melihat mana-mana peranti atau lokasi yang tidak dikenali, anda boleh mengakhiri sesi tersebut dari yang sekarang.

Untuk mengetahui di mana akaun anda dilog masuk, buka penyemak imbas web, log masuk ke Facebook, dan pergi ke halaman tetapan akaun Facebook. Kemudian, klik "Keselamatan" di sebelah kiri tetingkap penyemak imbas.

Pada halaman Tetapan Keselamatan, klik pada bahagian "Tempat Anda Log Masuk". Terdapat pautan "Edit", tetapi anda boleh mengklik mana-mana bahagian untuk melihat dan mengeditnya.

Bahagian Tempat Anda Log Masuk berkembang. Semua sesi log masuk anda disenaraikan di bawah tajuk untuk setiap platform atau peranti, menunjukkan jumlah sesi aktif pada peranti tersebut. Klik pada tajuk yang mempunyai sekurang-kurangnya satu sesi aktif untuk mengembangkannya dan melihat perincian setiap sesi.

Perhatikan waktu akses, lokasi, dan peranti sesi. Sekiranya sesuai dengan yang anda tahu anda mulakan, maka tidak mengapa - tetapi jika anda melihat sesi dari iPad dan anda tidak memiliki iPad, anda tahu ada sesuatu yang mencurigakan (dan anda mungkin mahu menukar kata laluan anda.)

Untuk log keluar dari sesi, klik “End Activity”.

Sekiranya hanya ada satu sesi aktif di bawah tajuk tersebut, bahagian tersebut akan ditutup secara automatik. Buka setiap tajuk dan lihat apakah ada sesi aktif lain yang ingin anda tamatkan. Sekiranya anda ingin mengakhiri semua sesi, klik "Tamatkan Semua Aktiviti" di bahagian atas bahagian Tempat Anda Log Masuk.

Apabila anda selesai mengakhiri sesi Facebook yang aktif, klik "Tutup" di bahagian bawah bahagian untuk menutupnya.

Sekarang setelah anda melihat betapa mudahnya memeriksa sesi Facebook aktif anda, anda dapat mengawasi akaun anda, memastikan anda tidak masuk ke tempat yang tidak anda inginkan.

Sekiranya anda prihatin dengan privasi Facebook dan apa yang disiarkan pada garis masa anda, anda boleh menjadikan semua catatan Facebook anda yang lalu menjadi peribadi, menyekat orang daripada membuat catatan pada garis masa Facebook anda tanpa berteman, menyemak dan menyetujui apa yang muncul di garis masa Facebook anda, menunjukkan atau menyembunyikan Catatan Facebook untuk orang tertentu, dan bahkan berpisah dengan Facebook secara kekal.

Kredit Imej: Samsonovs / Bigstock