8 Perkara Yang Mungkin Anda Tidak Ketahui Mengenai Chromebook

Chromebook telah berjalan jauh sejak Cr-48 yang asli pada tahun 2010, dan kini lebih hebat (dan utama) daripada sebelumnya. Sekiranya anda ingin tahu mengenai sistem operasi berpusatkan web Google, berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda tidak tahu.

OS Chrome Berdasarkan Linux

Linux adalah sistem operasi sumber terbuka yang boleh dimuat turun, diubah suai dan digunakan oleh sesiapa sahaja untuk membina pengedaran mereka sendiri. Itulah yang dilakukan Google dengan Chrome OS dengan menggunakan kernel Linux dan membina sekelilingnya. Ini secara teknikal menjadikan Chrome OS sebagai distribusi Linux berjenama Google, seperti Android.

Ini juga bagaimana Chromebook dapat menjalankan aplikasi Linux secara asli.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Aplikasi Linux pada Chromebook Tanpa Membuka Tetingkap Linux Penuh

Chromebook Selamat Melekat dan Tidak Mempunyai Virus

Keselamatan adalah salah satu titik penjualan terbesar bagi kebanyakan Chromebook. Mereka sangat selamat dan tidak rentan terhadap virus yang diketahui. Ini kerana setiap laman web dan aplikasi Chrome berjalan di dalam "kotak pasir" maya sendiri, yang bermaksud aspek lain dari komputer tidak dapat dikompromikan oleh satu halaman yang dijangkiti. Sebaik sahaja halaman masalah ditutup, ancaman itu akan musnah.

BERKAITAN: Tiga Cara Chromebook Lebih Baik Daripada PC atau Mac

Data Anda Selalu Disandarkan

Chrome OS adalah sistem operasi yang berfokus pada awan, dan kerana ia adalah produk Google, storan utamanya ialah Google Drive. Ini bermaksud semua yang anda simpan di dalam folder Drive ini diselaraskan secara automatik dengan awan.

Bukan itu sahaja, tetapi semua tetapan, sambungan, kata laluan dan hampir semua perkara Chrome anda juga diselaraskan dengan awan. Semua barang anda disandarkan, sepanjang masa.

Satu-satunya pengecualian di sini adalah, tentu saja, simpanan tempatan Chromebook. Sekiranya anda menyimpan fail secara tempatan dan bukannya di Drive, fail tersebut tidak disandarkan. Walau apa pun,

Chromebook Menjalankan Lebih Banyak Aplikasi Daripada Mana-mana Peranti di Planet

Sekarang, kebanyakan Chromebook dapat menjalankan aplikasi web Chrome dan aplikasi Android di luar kotak. Dalam beberapa bulan, banyak juga yang dapat menjalankan aplikasi Linux.

Tetapi anda juga boleh menjalankan aplikasi Windows dengan Crossover atau Wine (walaupun ini boleh dikatakan agak tidak stabil, bergantung pada aplikasinya). Ini menjadikan Chrome OS sebagai sistem operasi yang paling serba boleh, dengan kemampuan untuk menjalankan empat jenis aplikasi yang berbeza - semuanya dalam sesi yang sama.

OS Chrome bukan "Hanya Penyemak Imbas"

Naratif "Chromebook hanyalah penyemak imbas web"  begitu lama dan letih ketika ini, ia hampir lucu. Chromebook telah menjadi lebih daripada sekadar versi komputer riba penyemak imbas Chrome selama bertahun-tahun sekarang, jadi ini tidak benar. Seperti yang ditunjukkan di atas, anda boleh melakukan banyak perkara pada Chromebook sekarang.

BERKAITAN: Chromebook Lebih dari sekadar "Penyemak Imbas"

Semuanya Terikat dengan Akaun Google Anda

Jenis ini seiring dengan titik awal mengenai sandaran, tetapi sekiranya tidak jelas: semua yang anda lakukan di Chromebook dilampirkan ke akaun Google anda. Fail disimpan di Drive, ekstensi diselaraskan ke akaun anda, bahkan aplikasi yang anda muat turun dari App Store Chrome disimpan ke akaun Google anda sehingga mereka akan menyegerakkan kembali ke Chromebook yang mungkin anda dapatkan di masa depan.

Perkara yang sama berlaku untuk aplikasi Android dan Android — semuanya terikat dengan akaun Google anda. Ini benar-benar tulang belakang dari keseluruhan pengalaman Chrome OS.

Terdapat Tweaks Sistem Tersembunyi untuk Pengguna Lanjutan

Salah satu perkara terbaik mengenai Chrome OS adalah betapa mudahnya. Pada dasarnya sesiapa sahaja boleh merebut Chromebook, log masuk dengan akaun Google mereka, dan hampir serta-merta mengetahui apa yang berlaku. Tetapi jika anda seorang yang suka bermain-main, anda tidak akan tersisa dengan OS yang terlalu sederhana — terdapat pelbagai jenis tweak keren yang dapat anda lakukan untuk mendapatkan lebih banyak hasil dari Chromebook anda.

Sebagai contoh, anda boleh menukar saluran kemas kini anda - ia menggunakan saluran Stabil secara lalai, tetapi ada juga Beta dan pembangun untuk melihat sekilas fitur baru semasa mereka masih dalam pembangunan. Bahkan terdapat versi Canary Chrome OS untuk kelebihan pendarahan mutlak.

Begitu juga, terdapat berbagai macam bendera - ini adalah ciri eksperimen yang masih dalam pengembangan - di setiap saluran. Anda boleh menggunakannya untuk mencuba perkara baru dengan togol mudah. Ia sangat menarik bagi sesiapa sahaja yang suka mencuba perkara baru.

Chromebook Boleh Menjalankan Microsoft Office (dan Perisian Windows Lain)

Sekali lagi, ini berjalan seiringan dengan titik sebelumnya, tetapi perlu dibincangkan lagi khusus untuk Microsoft Office. Ini mungkin salah satu soalan yang paling sering ditanya mengenai OS Chrome secara umum, dan jawapannya sangat mudah: Ya, ia dapat menjalankan Microsoft Office. Sebenarnya, anda boleh melakukannya dengan beberapa cara yang berbeza.

Pertama sekali, jika anda tidak memerlukan fungsi Office yang paling maju, anda boleh menggunakan aplikasi Android atau Office Online. Sekiranya itu tidak sesuai dengan bil, dan anda memerlukan rangkaian Office penuh, anda boleh menggunakan sesuatu seperti Crossover untuk Chromebook untuk menjalankan binaan Windows penuh tepat di Chromebook anda.

BERKAITAN: Cara Menjalankan Perisian Windows pada Chromebook