Apa Makna Label Pada Pelabuhan HDMI TV Anda (dan Bila Penting)

Port HDMI hanyalah port HDMI, bukan? Kecuali jika anda melihat dengan teliti di bahagian belakang HDTV anda dan komponen teater rumah mampu milik HDMI yang lain, anda akan melihat sebilangan label kecil yang menunjukkan bahawa tidak semua port sama. Apa maksud label tersebut, dan pentingnya port mana yang anda gunakan?

Mana-mana Pelabuhan untuk Asas, Pelabuhan Khusus untuk Ciri-ciri Khusus

BERKAITAN: Cara Mencari Manual Arahan untuk Hampir Mana-mana Peranti Dalam Talian

Ketika memilih port HDMI yang akan digunakan untuk peranti mana, hanya ada beberapa perkara mudah yang perlu diingat. Yang pertama dan terpenting, jika ragu, selalu tunduk pada manual peranti anda: pelabelan yang baik, pelabelan yang buruk, atau tidak ada pelabelan sama sekali, otoritas utama adalah cetakan halus yang telah dikeluarkan oleh pengeluar dalam manual. Anda bukan sahaja mungkin mendapati bahawa port berlabel umum "HDMI 2" sebenarnya mempunyai ciri tambahan, tetapi anda juga mungkin perlu menukar tetapan di suatu tempat di menu tetapan TV untuk mengaktifkannya.

Perkara kedua yang perlu diingat adalah bahawa untuk peranti HDMI yang lebih tua, seperti pemain Blu-ray atau kotak kabel lama anda, mana-mana port HDMI akan berfungsi kerana keserasian ke belakang - tetapi beberapa port menawarkan ciri tambahan, yang akan kita bahas di kemudian hari bahagian.

Akhirnya, walaupun mana-mana port akan menyelesaikan tugas untuk peranti berkemampuan HDMI yang lebih lama, anda pasti ingin memastikan anda menggunakan port terbaik di HDTV anda jika anda mempunyai peranti yang lebih baru yang mampu input 4K. Sekiranya anda memasangkan peranti baru dengan port yang lebih lama, anda akan kehilangan kualiti yang ketara.

Label HDMI Didekodkan

Pada set HDTV biasa anda, anda akan menemui beberapa (walaupun jarang semua) label berikut. Walaupun makna label berkisar dari "cukup standar" hingga "terbuat dari batu" pada saat ini, tidak ada syarat bahawa pengeluar memberi label port mereka sama sekali - jika set anda hanya mempunyai "HDMI 1", "HDMI 2", dan dan seterusnya, periksa manual untuk melihat apakah ada port yang mempunyai ciri berikut.

STB: Kotak Set-Top

BERKAITAN: Mengapa Saya Boleh Mengendalikan Pemain Blu-ray Saya dengan Jauh TV Saya, Tetapi Bukan Kotak Kabel Saya?

Port STB dimaksudkan untuk digunakan dengan set-top box anda: peranti input yang diberikan kepada anda oleh penyedia kabel atau satelit anda. Satu-satunya faedah menggunakan port ini untuk tujuan ini ialah 1) biasanya port pertama, HDMI 1, yang bermaksud mudah dilangkau ketika menggunakan butang pemilihan input dan 2) HDTV dengan penunjukan port ini biasanya mempunyai butang tambahan untuk set-top box (atau fungsi tambahan yang berkaitan dengannya). Sebagai contoh, TV tertentu anda mungkin menggunakan HDMI-CEC untuk bercakap dengan kotak kabel anda melalui port STB supaya butang saluran atas / bawah pada alat kawalan jauh TV anda berfungsi untuk kotak kabel anda.

DVI: Input Video Digital

Port DVI adalah penahan lama dari awal HDMI, dan menawarkan keserasian ke belakang dengan peranti yang dapat mengeluarkan video digital pada satu kabel tetapi memerlukan kabel lain untuk audio. Manfaat menggunakan port DVI ialah TV anda akan menerima input audio dari satu (atau lebih) input audio analog di bahagian belakang TV dan memadankannya dengan video dari port HDMI berlabel DVI.

BERKAITAN: Pemula Geek: Cara Menghubungkan Laptop ke Televisyen

Bilakah anda akan menggunakan ciri ini? Katakan anda mempunyai komputer desktop lama yang anda mahu sambungkan ke TV untuk dijadikan pusat media. Anda boleh menggunakan kabel DVI-ke-HDMI untuk mengeluarkan isyarat video dari PC ke TV, dan kemudian kabel fon kepala lelaki-ke-lelaki untuk menghubungkan audio di PC anda ke audio di TV. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai menyambungkan PC anda ke TV anda, lihat panduan kami di sini.

Jangan risau jika anda tidak memerlukan muslihat audio DVI / analog, seperti semua port lain, anda boleh menggunakan port HDMI (DVI) sebagai port HDMI biasa juga.

ARC: Saluran Pemulangan Audio

BERKAITAN: Apakah Port HDMI ARC ini di TV Saya?

Dari segi sejarah, jika anda mempunyai TV dengan pembesar suara luaran, anda mempunyai penerima yang duduk di rak di bawah TV anda Semua input masuk ke penerima, dan penerima akan menyampaikan isyarat video ke TV. Sekarang, kerana TV semakin menjadi hab mereka sendiri, orang memasukkan semuanya ke tebing pelabuhan di bahagian belakang TV mereka dan memerlukan cara untuk mengeluarkan suara kepada pembesar suara tambahan seperti, bar suara.

Di sinilah HDMI (ARC) masuk: jika anda menyambungkan dua peranti berkemampuan ARC bersama (seperti HDTV dan bar suara yang disebutkan di atas) HDTV dapat mengepam audio ke peranti luaran, tanpa kabel audio yang terpisah (seperti kabel audio optik TOSlink) diperlukan.

MHL: Pautan Definisi Tinggi Mudah Alih

BERKAITAN: Cara Menghubungkan Telefon Android Anda ke TV Anda

Memandangkan betapa kuatnya peranti mudah alih, seperti telefon pintar dan meja, masuk akal bahawa pengeluar mengembangkan cara untuk mengeluarkan video dari mereka ke set HDTV. Sekiranya anda mempunyai peranti dan TV yang serasi, bersama dengan kabel MHL khas (yang membolehkan sambungan USB-ke-HDMI), anda boleh memasang peranti anda terus ke TV dan menggunakannya untuk mengeluarkan video.

Piawaiannya adalah ciri khas peranti Android, kerana MHL tidak pernah diterima pakai oleh Apple. Sekiranya anda ingin mencapai fungsi yang serupa dengan iPhone atau iPad anda, anda perlu membeli penyesuai khas dari Apple dan menggunakan penyesuai itu dengan port HDMI biasa.

HDCP 2.2: Perlindungan Kandungan Digital lebar jalur tinggi

BERKAITAN: Mengapa HDCP Menyebabkan Kesalahan pada HDTV Anda, dan Cara Memperbaikinya

Pada set TV yang lebih baru, anda mungkin melihat port berlabel "HDCP 2.2". Penunjukan ini menunjukkan bahawa port ini menyokong versi terbaru skema Perlindungan Kandungan Digital lebar jalur tinggi. (HDCP dapat menjadi sakit kepala, terutama jika Anda sudah lama dan HDTV lama, jadi pastikan untuk melihat panduan kami untuk masalah HDCP jika anda menghadapi masalah.)

Sekiranya anda mempunyai peranti yang lebih baru yang dapat menghasilkan video definisi ultra tinggi, anda mungkin perlu menggunakan port ini (atau periksa manual untuk melihat apakah semua port TV anda menyokong HDCP 2.2) untuk mendapatkan isyarat dan menikmati kandungan UHD anda.

10bit / UHD / 4K: Pelabuhan yang Disempurnakan untuk Video yang Disempurnakan

TV yang lebih baru yang menyokong 4K, juga disebut Ultra HD (UHD) oleh beberapa pengeluar, tidak selalu mempunyai kemampuan 4K di semua port HDMI. Kadang kala anda hanya akan menemui satu port yang dilabelkan untuk menunjukkan ia adalah port yang harus anda gunakan untuk peranti streaming berkemampuan 4K baru yang berkilat. Cara port ini dilabel terpulang kepada pengeluar dan anda akan melihat label seperti "10bit" (merujuk kepada julat warna 10-bit yang dipertingkatkan yang boleh disokong oleh beberapa, tetapi tidak semua, kandungan 4K), "UHD", atau 4K (sering digabungkan dengan maklumat tambahan seperti 4K @ 30Hz atau 4K @ 60hz untuk menunjukkan kadar penyegaran yang boleh digunakan oleh input). Video High High Definition masih merupakan wilayah yang cukup baru dan pengeluar berusaha mendapatkan wang tunai dan membezakan antara satu sama lain,jadi pastikan untuk memeriksa manual TV anda untuk memastikan anda mempunyai port yang betul dan tetapan yang betul untuk memanfaatkan sepenuhnya kandungan UHD anda.

TERBAIK: Penamaan Relatif

Akhirnya, ada label lain yang mungkin anda lihat di port HDMI anda yang tidak ada kaitannya dengan piawaian HDMI, tetapi hanyalah cara sebilangan pengeluar melabel port di bahagian belakang TV mereka. Pada banyak set, anda akan melihat urutan perbandingan dan kata sifat superlatif seperti "Baik", "Lebih baik", dan "Terbaik" yang dilampirkan pada port yang berlainan.

Anda mungkin, misalnya, melihat input komponen berlabel "Baik", input HDMI biasa berlabel "Lebih Baik", dan input HDMI 4K berlabel "Terbaik". Label ini tidak mempunyai makna standard, dan hanya ada sehingga pengeluar dapat mengarahkan anda ke arah menggunakan port terbaik (jika sesuai dengan peranti anda) sehingga anda mendapat kualiti gambar terbaik.

Walaupun semua port HDMI akan memberi anda fungsi asas dan serasi ke belakang, dengan memasangkan port yang betul dengan peranti yang tepat, anda akan mendapat gambaran yang terbaik dengan ciri-ciri terbaik.