Berhati-hatilah Untuk Trik Kotor Ini Dari Penjual Perisian Diskaun

Senarai harga rendah untuk perisian mahal seperti Microsoft Office atau Adobe Creative Suite biasanya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan — terutama di pasaran sekunder seperti Craigslist atau eBay. Mari kita lihat beberapa cara penipu cuba merobek anda.

Anda Mungkin Mendapat Produk Berlesen OEM

Baiklah, jadi ini bukan satu penipuan kerana ia adalah sesuatu yang perlu diperhatikan.

OEM bermaksud "Pengilang Peralatan Asal." Kadang kala, istilah ini digunakan untuk merujuk kepada jenama pengeluar — misalnya, “OEM” untuk komputer Dell secara keseluruhan adalah, baik, Dell. Tetapi lebih kerap merujuk kepada pembekal asli produk atau alat ganti kepada seseorang yang menjualnya semula. Oleh itu, jika komputer Dell anda mempunyai motherboard Intel, Intel adalah OEM untuk bahagian tersebut. =

Sebab ini penting adalah kerana perisian, terutamanya pakej Windows dan Office dari Microsoft, sering dijual dengan "lesen OEM". Ini memberi pengeluar seperti Dell hak untuk memasang salinan perisian tersebut pada satu mesin, dan  hanya  satu mesin. Lesen ini secara khusus dimaksudkan untuk digunakan pada satu komputer, oleh satu pengguna yang membeli komputer itu melalui saluran runcit.

Lesen OEM dijual dengan potongan besar, selalunya dalam jumlah ribuan atau lebih, tetapi hanya boleh digunakan sekali sahaja. Tidak seperti salinan Windows atau Office konvensional, salinan OEM terikat pada perkakasan yang pada asalnya dipasang dan tidak dapat dipindahkan, walaupun dengan kod lesen yang sah.

Lesen OEM sering muncul di pasaran sekunder. Microsoft biasa menjualnya terus kepada pengguna, sebenarnya, tetapi tidak untuk Windows 10 — satu-satunya tempat untuk membeli salinan potongan ini adalah di pasaran runcit sekunder seperti eBay, Amazon, dan Newegg. Anda boleh membeli dan mengaktifkan perisian secara normal, dan anda mungkin menjimatkan beberapa dolar semasa melakukannya, tetapi ingat batasannya:

  • Lesen OEM Microsoft tidak dapat digunakan untuk menaik taraf dari versi Windows yang lebih lama, hanya untuk pemasangan yang bersih
  • Lesen OEM terikat pada satu komputer, dan tidak dapat dipindahkan ke komputer lain untuk peningkatan atau pembelian baru
  • Perisian OEM tidak mendapat sokongan secara langsung dari Microsoft, kerana bertujuan untuk digunakan oleh pengeluar yang menyediakan sokongan bersama dengan perkakasan

Di antara batasan ini dan kesulitan membeli dari pihak ketiga, biasanya tidak bernilai sejumlah kecil wang yang akan anda simpan.

Anda juga harus berhati-hati ketika membeli perisian berlesen OEM dari pasar atau pasar terpakai yang terpakai tanpa reputasi hebat. Kadang-kadang, orang akan menjual perisian berlesen OEM yang telah digunakan pada perkakasan lain. Kadang-kadang, mereka bahkan akan menjual perisian ini seolah-olah itu baru, atau bukan perisian OEM, tetapi lesen biasa. Sekiranya anda membeli perisian OEM terpakai, anda berisiko sama sekali tidak dapat memasangnya di sistem anda.

Anda Mungkin Mendapatkan Volume atau Produk Berlesen Perusahaan

Semasa membuat perjanjian untuk membekalkan perisian kepada syarikat yang mungkin mempunyai ratusan atau ribuan pengguna, pembuat perisian menawarkan lesen unik yang dirancang terutama untuk situasi tersebut. Ini membolehkan penjual perisian memberikan potongan harga untuk penjualan secara besar-besaran, dan membolehkan orang IT di syarikat memasang perisian dengan cepat dan cekap pada sejumlah besar PC. Syarat khas lesen berbeza mengikut produk, tetapi biasanya perisian ini tidak dibenarkan untuk digunakan oleh sesiapa sahaja di luar syarikat.

Kadang-kadang, bagaimanapun, pekerja yang tidak bertanggungjawab mungkin cuba menjual bahagian lesen volum yang tidak digunakan sebagai perjanjian sebenar.

Inilah contohnya. Katakan syarikat membeli alat pangkalan data dengan lesen volume. Mereka mendapat satu kod kebenaran, dan dibenarkan memasang perisian pada 100 komputer. Pekerja buruk kami tahu bahawa alat ini hanya digunakan pada 80 komputer. Mereka kemudian menjual baki 20 salinan jauh di bawah nilai pasaran, mengirimkan setiap pembeli kod yang sama yang digunakan oleh syarikat mereka. Pembeli menggunakan kod tersebut, tidak menyedari ia tidak unik, dan mengaktifkan perisian di komputer mereka sendiri.

Ini adalah pelanggaran kontrak syarikat, dan juga alasan untuk pelanggaran hak cipta yang sah di kebanyakan negara. Sekiranya penjual ditangkap mereka mungkin menghadapi hukuman penjara, dan jika syarikat menyedari kehabisan mesin berlesen sebelum seharusnya, mereka mungkin menetapkan semula lesen, dan pada masa itu 20 orang yang menggunakan kod pengaktifan mereka kehilangan akses ke perisian.

Jadi, bagaimana anda mengelakkan penipuan seperti ini? Pertama, seperti biasa, jangan ragu dengan tawaran yang kelihatan terlalu bagus. Juga, berhati-hati dengan sebarang pembelian di mana anda hanya menerima kod pengaktifan dan bukannya bahan pemasangan fizikal.

Anda Mungkin Mendapat Produk Berlesen Pelajar

Pembuat perisian seperti Microsoft, Apple, dan Adobe membenarkan pelajar kolej membeli salinan perisian mereka yang sah dengan potongan harga yang tinggi, biasanya melalui kedai buku universiti mereka atau secara langsung di web. Banyak kursus perguruan memerlukan perisian khusus untuk kerja sekolah, dan pembuat perisian tahu bahawa jika mereka dapat membuat pelajar menyesuaikan diri dengan produk mereka semasa mereka belajar, mereka cenderung membeli salinan berharga penuh untuk bekerja setelah mereka lulus.

Malangnya, ini memberi peluang kepada penipu. Begini caranya.

Penjual semula membeli salinan fizikal perisian (atau hanya kod pengaktifan dengan kotak runcit) di kedai buku kolej, dengan membayar harga pelajar yang didiskaun. Katakan bahawa mereka membeli edisi pelajar Final Cut Pro X dengan harga $ 200. Mereka kemudian menyenaraikan perisian secara dalam talian dengan harga antara harga pelajar dan harga runcit, tidak pernah menyebut bahawa itu adalah edisi pelajar. Pembeli merasakan mereka mendapat banyak tawaran, dan penjual mengaut keuntungan.

Masalahnya timbul apabila pembeli cuba mengaktifkan perisian, dan ditolak kerana mereka tidak mempunyai akaun e-mel dari sekolah yang mengambil bahagian, atau kaedah lain untuk membuktikan bahawa mereka pelajar aktif. Perisian ini tidak sah sendiri, walaupun penjualannya pasti penipuan. Tetapi pembeli masih dibiarkan membayar sesuatu yang sebenarnya tidak dapat mereka gunakan.

Nota bahawa jika anda  tidak  berada seorang pelajar, tidak ada yang salah dengan membeli perisian pada lesen pelajar. Sebenarnya ia adalah faedah yang hebat, dan dapat menolong menampung sebahagian dari tuisyen yang mahal itu. Ketahuilah bahawa itu adalah beberapa sekatan - yang paling umum adalah anda tidak dibenarkan menggunakan perisian berlesen pelajar secara komersial.

Anda Mungkin Mendapat Perisian Bajak Laut

BERKAITAN: Saya Ditipu oleh Pemalsu di Amazon. Inilah Cara Anda Dapat Mengelakkannya

Dari segi penjualan semula perisian, lanun adalah setara dengan lelaki yang menawarkan untuk menjual "jam tangan Romex asli" kepada anda dengan harga seratus dolar. Kami bercakap mengenai penjual palsu di Amazon dan eBay, serta yang lain. Biasanya, mereka akan memuat turun salinan perisian yang tidak sah secara percuma, mencari aplikasi "retak" yang dapat mengaktifkan perisian dengan lesen palsu, dan kemudian menempelkan keduanya pada CD yang dibakar atau pemacu USB sederhana untuk dijual kepada penyedut dalam talian.

Salinan cetak rompak ini dapat dijual dengan harga yang hampir tidak ada — bagaimanapun, mereka bebas memperolehnya. Nasib baik, itu menjadikan mereka mudah dilihat. Sekiranya anda melihat seseorang menjual perisian semasa dan mahal di pasaran sekunder dengan potongan harga 95%, ia pasti akan dicabul. Mencuba menggunakannya sebagai tindakan pelanggaran hak cipta (ya, walaupun anda membayarnya).

Sumber gambar: Amazon, Adobe, Apple, eBay