Cara Menyalin atau Memindahkan Fail dan Folder pada Windows 10

Windows menawarkan banyak cara untuk menyalin dan memindahkan fail. Kami akan menunjukkan kepada anda semua trik untuk File Explorer, dan cara menggunakannya di Command Prompt dan PowerShell. Anda bahkan boleh menambahkan "Salin ke" dan "Pindah ke" ke menu konteks File Explorer.

Apabila anda menyalin fail atau folder di Windows 10, pendua dibuat dari item yang dipilih dan disimpan dalam folder tujuan pilihan anda. Namun, apabila anda memindahkan fail atau folder, item asalnya bergerak ke folder tujuan dan bukannya mengirim salinan yang sama.

Cara Menyalin atau Memindahkan Fail dengan Seret dan Lepas

Salah satu kaedah yang paling biasa untuk menyalin atau memindahkan fail atau folder adalah dengan menyeret dan melepaskannya ke folder tujuan. Secara lalai - bergantung pada lokasi folder tujuan - Penjelajah Fail mungkin memindahkannya daripada menyalinnya, atau sebaliknya. Namun, ada kaedah tersembunyi yang mengatasi tingkah laku lalai Windows.

Buka File Explorer dengan menekan Windows + E dan arahkan ke fail yang ingin anda salin.

Semasa menyeret fail dari satu folder ke folder lain, anda boleh menggunakan panel di sebelah kiri atau membuka contoh lain dari File Explorer untuk menavigasi ke folder tujuan. Untuk contoh ini, kita akan menggunakan tetingkap Penjelajah Fail kedua untuk menyalin fail.

Buka tetingkap File Explorer kedua dengan menekan Windows + E, dan arahkan ke folder tujuan.

Windows mempunyai dua tindakan lalai ketika anda menyeret dan melepaskan fail atau folder ke destinasi baru: salin atau pindahkan. Penyalinan berlaku apabila anda menjatuhkan fail atau folder ke dalam direktori pada pemacu yang berbeza . Pindah berlaku apabila anda meletakkannya pada pemacu yang sama , seperti yang akan kita lakukan di bawah. Namun, ada muslihat tersembunyi yang memaksa Windows untuk melakukan tindakan tertentu.

Untuk menyalin fail ke pemacu lain, sorot fail yang ingin anda salin, klik dan seret fail tersebut ke tetingkap kedua, dan kemudian lepaskan.

Sekiranya anda cuba menyalin fail ke folder pada pemacu yang sama, klik dan seret fail ke tetingkap kedua. Sebelum anda menjatuhkannya, tekan Ctrl untuk mencetuskan mod Salin.

Untuk memindahkan fail ke direktori lain pada pemacu yang sama, sorot fail yang ingin anda pindahkan, klik dan seret fail tersebut ke tetingkap kedua, lalu lepaskan.

Sekiranya folder tujuan berada pada pemacu yang berbeza, klik dan seret mereka ke tetingkap kedua seperti sebelumnya, tetapi kali ini tekan Shift untuk mencetuskan mod Pindah.

Cara Menyalin atau Memindahkan Fail Menggunakan Potong, Salin, dan Tampal

Anda juga boleh menyalin dan memindahkan fail dengan papan keratan, seperti cara anda memotong, menyalin, dan menampal teks.

Buka File Explorer dengan menekan Windows + E dan arahkan ke fail yang ingin anda salin.

Sorot fail yang ingin anda salin, dan kemudian klik "Salin" di menu Fail atau tekan Ctrl + C pada papan kekunci untuk menambahkannya ke papan keratan.

Sekiranya anda lebih suka memindahkan item, sorot fail yang ingin anda pindahkan. Kemudian, klik "Potong" di menu Fail atau tekan Ctrl + X untuk menambahkan fail ke papan keratan.

Arahkan ke direktori ke mana Anda ingin memindahkan file, dan kemudian klik "Tampal" di tab "Beranda" atau tekan Ctrl + V. Bergantung pada sama ada anda mengklik "Salin" atau "Potong", fail anda akan disalin atau dipindahkan, masing-masing.

Menyalin atau Memindahkan Fail dan Folder Menggunakan Menu Konteks

Apabila anda mengklik kanan fail atau folder, Windows mempunyai beberapa fungsi menu konteks tersembunyi yang membolehkan anda menambahkan dua pilihan: Salin ke atau Pindah ke. Menambah kedua fungsi ini ke menu konteks memberi anda cara untuk menyalin atau memindahkan item hanya dalam beberapa klik.

BERKAITAN: Cara Menambah "Pindah ke" atau "Salin ke" ke Menu Konteks Windows 10

Cara Menyalin atau Memindahkan Fail Menggunakan Prompt Perintah

Salah satu cara terpantas untuk membuka Prompt Perintah di direktori yang diinginkan adalah dari File Explorer. Pertama, buka File Explorer dan arahkan ke destinasi. Klik bar alamat, ketik “ cmd” dan tekan Enter.

BERKAITAN: 10 Cara Membuka Prompt Perintah di Windows 10

Untuk menyalin fail, anda boleh menggunakan sintaks perintah berikut (jika anda menyalin folder, hilangkan pelanjutan fail):

salin "name name.ext" "full \ path \ to \ destination \ folder"

Petikan dalam arahan hanya penting apabila nama fail atau folder mengandungi ruang. Sekiranya mereka tidak mempunyai ruang, anda tidak perlu memasukkan tanda petik. Dalam contoh di bawah ini, baik nama file, maupun folder berisi spasi, jadi kami tidak perlu menggunakannya.

Anda juga boleh menggunakan copyperintah untuk mendua banyak fail pada masa yang sama. Cukup asingkan setiap fail dengan koma, dan kemudian tentukan folder tujuan seperti biasa.

Untuk memindahkan fail, anda boleh menggunakan sintaks perintah berikut (jika anda memindahkan folder, hilangkan peluasan fail):

pindahkan "name name.ext" "full \ path \ to \ destination \ folder"

Sama seperti menyalin, tanda petik dalam perintah hanya penting apabila nama fail atau folder mengandungi ruang. Sekiranya tidak, anda tidak perlu memasukkan petikan. Dalam contoh di bawah ini, baik nama file, maupun folder berisi spasi, jadi kami tidak perlu menggunakannya.

Namun, jika anda cuba memindahkan banyak fail, seperti yang kami lakukan dengan copyperintah, Command Prompt akan menimbulkan kesalahan sintaks.

Terdapat beberapa cara lain untuk memindahkan lebih dari satu item pada satu masa menggunakan Prompt Perintah tanpa membuang kesalahan. Setiap kaedah menggunakan watak wildcard untuk memindahkan banyak fail dalam satu arahan.

Pertama, jika anda ingin memindahkan semua jenis fail tertentu, anda boleh menggunakan sintaks berikut untuk menukar fail:

pindahkan * .ext "penuh \ jalan \ ke \ direktori"

Kaedah kedua melibatkan memindahkan semuanya ke dalam direktori sumber, tanpa mengira jenis failnya. Anda boleh menggunakan sintaks berikut untuk menyelesaikan pemindahan:

pindahkan * "penuh \ jalan \ ke \ direktori"

Cara Menyalin atau Memindahkan Fail Menggunakan PowerShell

Windows PowerShell bahkan lebih hebat dan fleksibel daripada Command Prompt ketika menyalin atau memindahkan fail dan folder di persekitaran baris perintah. Walaupun kami hanya menggaru permukaannya, anda boleh melakukan beberapa perkara yang sangat kuat dengan cmdlet.

Cara paling cepat untuk membuka tetingkap PowerShell di lokasi yang anda mahukan adalah dengan membuka folder di File Explorer terlebih dahulu. Di menu "File", klik "Buka Windows PowerShell," dan kemudian pilih "Buka Windows Powershell."

BERKAITAN: 9 Cara Membuka PowerShell di Windows 10

Untuk menyalin fail atau folder di PowerShell, gunakan sintaks berikut:

Salin-Item "filename.ext" "path \ to \ destination \ folder"

Walaupun tidak wajib, Copy-Itemcmdlet hanya memerlukan tanda kutip di sekitar nama fail dan direktori jika berisi spasi.

Sebagai contoh, untuk menyalin fail dari direktori semasa ke direktori lain, anda akan menggunakan arahan berikut:

Salin-Item Lex.azw D: \ Muat turun

Kekuatan sebenar PowerShell berasal dari kemampuan untuk memasang cmdlet bersama. Katakan, sebagai contoh, kita mempunyai folder dengan sekumpulan subfolder dengan ebook yang ingin kita salin.

Daripada mengubah direktori dan menjalankan perintah itu lagi, kita dapat meminta PowerShell memindai setiap folder dan subfolder, dan kemudian menyalin semua jenis fail tertentu ke tujuan.

Kami boleh menggunakan cmdlet berikut:

Dapatkan-ChildItem -Path ". \ *. Azw" -Recurse | Salin-Item-Tujuan "D: \ Muat turun"

Yang Get-ChildItemsebahagian daripada senarai cmdlet semua fail dalam direktori semasa dan semua subfoldernya (dengan -Recursesuis) dengan sambungan fail AZW dan paip mereka ( |simbol) kepada Copy-Itemcmdlet.

Untuk memindahkan fail sebagai gantinya, anda boleh menggunakan sintaks berikut untuk menukar apa sahaja yang anda mahukan:

Move-Item Lex.azw D: \ Muat turun

Move-Item mengikuti sintaks yang sama dengan Copy-Itemcmdlet. Oleh itu, jika anda ingin memindahkan semua jenis fail tertentu dari folder dan semua subfoldernya — seperti yang kita lakukan dengan cmdlet Copy-Item — ia hampir sama.

Ketik cmdlet berikut untuk memindahkan semua fail jenis fail tertentu dari direktori dan subfoldernya:

Dapatkan-ChildItem -Path ". \ *. Azw" -Recurse | Move-Item -Destination "D: \ Muat turun"