Cara Memperoleh Mod Windows XP pada Windows 8

"Mod Windows XP" tidak disertakan dengan Windows 8. Microsoft akan segera menghentikan sokongan untuk Windows XP dan tidak ingin ada yang menggunakannya, bahkan di mesin maya. Walau bagaimanapun, anda boleh dengan mudah mengatur mod Windows XP anda sendiri di Windows 8.

Anda boleh memvisualisasikan Windows XP dengan hampir semua program mesin maya, tetapi kami akan membahas penyelesaian yang memberi anda mod Windows XP seperti integrasi desktop dan bar tugas pada Windows 8.

Bagaimana Mod Windows XP Berfungsi

BERKAITAN: Pandangan Kami pada Mod XP di Windows 7

Microsoft menetapkan ciri ini sebagai cara untuk menjalankan aplikasi lama dalam "mod Windows XP", tetapi itu bukan hanya ciri keserasian Windows yang lain. Pada Windows 7, mod Windows XP sebenarnya adalah salinan penuh sistem operasi Windows XP yang berjalan dalam perisian virtualisasi PC Maya Microsoft. Aplikasi yang anda pasang dalam mod Windows XP dijalankan di dalam mesin maya Windows XP.

Microsoft menambah pesaing mereka dengan menyertakan salinan Windows XP berlesen sepenuhnya, menawarkan pengalaman yang lebih baik daripada memasang Windows XP di VirtualBox dan menjadikan semua aplikasi Windows XP lama anda terhad pada tetingkap mesin maya.

Mod Windows XP tidak tersedia di Windows 8, tetapi anda boleh menghasilkannya dengan rapat dengan Pemain VMware. Anda juga boleh menggunakan VirtualBox atau penyelesaian mesin maya lain, seperti ciri virtualisasi Hyper-V yang disertakan dengan Windows 8. Walau bagaimanapun, VMware Player menawarkan ciri integrasi seperti mod Windows XP - anda boleh membuat pintasan langsung ke aplikasi Windows XP dan mempunyai bar tugas yang unik ikon untuk setiap program maya.

Windows 8 tidak termasuk salinan Windows XP berlesen, jadi anda memerlukan salinan Windows XP untuk menyiapkannya. Sekiranya anda mempunyai cakera Windows XP lama, ia akan berlaku. Pemain VMware adalah percuma. Tidak seperti mod Windows XP, yang hanya tersedia untuk edisi Windows 7 Professional, Ultimate, dan Enterprise, anda boleh menyiapkannya pada edisi Windows 8 mana pun.

Perhatikan bahawa VMware Player hanya percuma untuk pengguna rumah, jadi anda mungkin ingin menggunakan VirtualBox atau naik taraf ke VMware Workstation berbayar jika anda memerlukan Mod Windows XP untuk tujuan perniagaan.

Menyiapkan Mod Windows XP Dengan Pemain VMware

Pertama, muat turun dan pasang VMware Player pada komputer anda. Setelah dipasang, lancarkan dan buat mesin maya baru. Ikuti proses penyediaan, menyediakan cakera pemasangan Windows XP atau imej cakera Windows XP dalam format ISO.

Masukkan kunci produk, nama pengguna, kata laluan, dan maklumat anda yang lain. VMware Player akan memasang Windows XP secara automatik di dalam mesin maya, jadi anda tidak perlu melakukan apa-apa semasa proses pemasangan. Tunggu dan biarkan prosesnya selesai sendiri - Pemain VMware akan mengendalikan semuanya, termasuk memasang pakej Alat VMware yang membolehkan ciri integrasi desktop.

Mengintegrasikan Windows XP dengan Windows 8

Untuk menjadikan sistem Windows XP anda terintegrasi dengan Windows 8, klik menu Pemain di VMware Player dan pilih Unity. Ini membolehkan mod khas di mana aplikasi Windows XP anda akan berjalan di desktop Windows 8 anda.

Sebarang aplikasi yang anda jalankan semasa anda mengaktifkan mod Unity akan muncul di desktop Windows 8 anda dengan ikon mereka sendiri di bar tugas Windows 8.

Untuk melancarkan aplikasi yang berjalan dalam mod Windows XP, gerakkan tetikus anda ke sudut kiri bawah layar dan gunakan menu VMware untuk melancarkan aplikasi dari sistem Windows XP. Mereka juga akan muncul di desktop Windows 8 anda.

Untuk membuat pautan langsung ke aplikasi seperti itu, klik kanan pintasan mereka di menu pelancar VMware dan pilih Buat Pintasan di Desktop. Anda akan mendapat jalan pintas yang boleh anda klik untuk melancarkan aplikasi.

Pada bila-bila masa, anda boleh mengklik menu Windows XP dan memilih Exit Unity untuk mematikan mod Unity dan menghadkan aplikasi Windows XP anda ke satu tetingkap mesin maya.

VMware Player secara automatik mengatur integrasi drag-and-drop dan copy-and-paste, jadi anda akan dapat menggunakan aplikasi seperti yang mereka jalankan di dalam Windows 8. Walau bagaimanapun, mereka tidak berjalan di Windows 8, jadi mereka tidak akan mempunyai akses ke setiap fail pada sistem Windows 8 anda. Anda mungkin mahu menyediakan folder bersama dari tetingkap tetapan mesin maya supaya anda dapat berkongsi fail antara sistem Windows 8 dan aplikasi Windows XP anda.

BERKAITAN: Microsoft Mengakhiri Sokongan untuk Windows XP pada tahun 2014: Apa yang Perlu Anda Ketahui

Sayang sekali Microsoft membuang ciri ini dari Windows 8, tetapi jelas mengapa mereka melakukannya. Microsoft tidak lagi mahu menyokong Windows XP, bahkan dalam mesin maya. Mod Windows XP adalah ciri untuk pelanggan perniagaan merasa yakin untuk menaik taraf dari Windows XP - mereka merasa yakin untuk menaik taraf ke Windows 7, mengetahui bahawa setiap aplikasi yang mengalami masalah hanya dapat dijalankan dalam mod Windows XP.

Walau bagaimanapun, mod Windows XP tidak selamanya - Microsoft mahu perniagaan menaik taraf aplikasinya dan memastikan mereka akan terus menggunakan versi Windows yang lebih baru daripada bergantung pada Windows XP selama-lamanya. Sebaiknya tingkatkan ke aplikasi yang berfungsi pada versi Windows moden dan tidak bergantung pada mesin maya Windows XP, tetapi program virtualisasi lain akan terus memberikan pilihan failafe walaupun Microsoft tidak lagi menawarkan Windows XP Mode.