Cara Merakam Desktop Anda dan Membuat Screencast pada Windows

Penandaan semula kelihatan agak menakutkan pada mulanya, tetapi ada beberapa cara percuma yang baik untuk melakukannya.

Ciri Game DVR di Windows 10 dapat membuat video desktop anda. Secara teknikal ia hanya dirancang untuk menangkap permainan, dan perisian lain melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik - tetapi ia akan berfungsi dalam keadaan darurat jika anda memerlukannya. Sekiranya anda menginginkan sesuatu yang lebih hebat, Open Broadcaster Software (OBS) adalah program percuma yang baik yang akan melakukan semua yang anda perlukan, tetapi anda memerlukan beberapa minit untuk mempelajari antara muka.

Cepat dan Mudah: DVR Permainan Windows 10's

Kami mengesyorkan melangkau Game DVR dan terus ke bahagian OBS di bawah. Tetapi, jika anda ingin merakam tetingkap aplikasi dengan cepat tanpa perisian pihak ketiga, Anda dapat melakukannya di Windows 10. Ini bergantung pada fitur Game DVR, yang dirancang untuk menangkap permainan PC — tetapi yang dapat menangkap tetingkap aplikasi mana pun.

Untuk melakukan ini, cukup tekan Windows + G di mana-mana aplikasi pada Windows 10. Bar Permainan akan muncul. Pilih "Ya, ini permainan" walaupun aplikasi itu bukan permainan.

BERKAITAN: Cara Menonaktifkan DVR Permainan Windows 10 (dan Game Bar)

Sekiranya Bar Permainan tidak muncul semasa anda menekan kombinasi kekunci ini, anda mungkin telah melumpuhkannya pada masa lalu. Pergi ke aplikasi Xbox di sistem anda dan pastikan ciri "Game DVR" diaktifkan.

Klik butang merah "Mula Merakam" untuk mula merakam tetingkap aplikasi itu.

Hamparan akan muncul di sudut kanan atas tetingkap semasa anda merakam. Anda boleh menghidupkan atau mematikan mikrofon dengan mengklik ikon mikrofon. Windows juga akan merakam suara yang dimainkan di PC anda dan menyertakannya dengan klip yang disimpan.

Klik butang "Berhenti" berbentuk segi empat apabila anda selesai.

Windows akan menyimpan klip anda ke C: \ Users \ NAME \ Videos \ Captures dalam format MP4. Itupun dia.

Lebih Kuat dan Boleh disesuaikan: Buka Perisian Penyiar

Kami mengesyorkan menggunakan Open Broadcaster Software (OBS) untuk screencast. Ini sepenuhnya percuma dan sumber terbuka dan membolehkan anda melakukan streaming langsung dan merakam screencast ke fail video. Ia berfungsi dengan Windows 7, 8 dan 10.

Anda hanya akan melihat skrin hitam di panel pratonton pada kali pertama anda menjalankan OBS. Ini kerana anda belum menambahkan sumber. OBS menggunakan "adegan" dan "sumber" untuk menyusun video anda. Adegan tersebut adalah video atau strim terakhir — apa yang dilihat oleh penonton anda. Sumbernya adalah apa yang merangkumi video itu.

Anda boleh mengikuti satu pemandangan yang disediakan oleh OBS, tetapi anda perlu menambahkan satu atau lebih sumber kepadanya.

Cara Merakam Keseluruhan Paparan Anda

Untuk merakam keseluruhan paparan anda — yaitu, semua yang muncul di layar Anda — klik kanan di dalam kotak Sumber di bahagian bawah tetingkap dan pilih Tambah> Paparan Tangkap.

Namakan sumber apa sahaja yang anda suka dan klik "OK".

Anda akan melihat pratonton paparan anda. Sekiranya anda mempunyai banyak paparan yang disambungkan ke PC, anda boleh memilih paparan mana yang ingin anda tangkap. Anda juga dapat menghidupkan atau mematikan kotak "Capture Cursor", bergantung pada apakah anda mahu kursor tetikus anda muncul di screencast.

Klik "OK" untuk menambahkan sumber dan anda akan melihat pratonton langsung desktop anda muncul di tetingkap OBS.

Ciri ini berfungsi dengan baik pada Windows 8 dan 10, di mana ia sangat cekap berkat ciri-ciri DirectX baru. Tangkapan dispaly tidak berfungsi dengan baik pada Windows 7. Anda harus menggunakan tangkapan tetingkap (dibincangkan di bawah) jika mungkin, atau sekurang-kurangnya mematikan Aero untuk mempercepat.

Sebaliknya Cara Merakam Tetingkap

Sekiranya anda ingin menayangkan tetingkap aplikasi tunggal dan bukannya paparan penuh, anda boleh meminta OBS menangkap tetingkap di skrin anda. Klik kanan di dalam kotak Sumber dan pilih Tambah> Tangkapan Tetingkap untuk melakukannya.

Namakan tangkapan tetingkap yang anda suka dan klik "OK". Pilih tetingkap yang ingin anda tangkap dan aktifkan atau matikan "Capture Cursor", bergantung pada sama ada anda ingin menangkap kursor tetikus anda.

Klik "OK" dan tetingkap akan muncul dalam pratonton anda. Sekiranya tetingkap tidak sama dengan paparan anda, ia hanya akan menggunakan sebahagian kanvas video.

Untuk mengubahnya, Anda dapat menuju ke File> Settings> Video dan memilih tetapan resolusi baru yang lebih sesuai dengan tetingkap anda.

Tetapkan resolusi yang lebih kecil dan kanvas anda akan menyusut agar lebih sesuai dengan tingkap. Anda juga dapat mengklik dan menyeret tetingkap di panel pratonton untuk mengubah ukuran berapa banyak ruang yang diperlukan, tetapi pembesaran atau pengecutan ini boleh menjadikan teks dan elemen antara muka lain kelihatan kabur.

Pilih Sumber Audio Anda

Bahagian Mixer di bahagian bawah tetingkap membolehkan anda memilih sumber audio mana yang akan menjadi sebahagian daripada rakaman video anda. Secara lalai, kedua-dua Audio Desktop dan Mic / Aux diaktifkan, jadi OBS akan menangkap kedua suara yang dibuat oleh komputer anda dan suara dari mikrofon luaran anda.

Untuk menyesuaikan tahap kelantangan, seret dan lepaskan gelangsar ke kiri atau kanan. Klik ikon pembesar suara untuk mematikan sumber audio — ini berguna jika anda tidak mahu OBS merakam audio desktop anda atau mendengar mikrofon anda, misalnya. Untuk memilih sumber audio, klik ikon roda gigi dan pilih "Properties".

Mula Merakam

Setelah memilih sumber seperti keseluruhan paparan atau satu tetingkap, klik butang "Mula Merakam" di sudut kanan bawah tetingkap. OBS akan segera memulakan rakaman. Klik butang "Hentikan Rakaman" semasa anda mahu berhenti.

OBS akan menyimpan video anda ke cakera apabila anda berhenti merakam. Klik Fail> Tunjukkan Rakaman untuk membuka folder yang mengandungi rakaman video anda.

Secara lalai, OBS menyimpan rakaman anda sebagai fail .flv, dan menyimpannya dalam C: \ Users \ NAME \ Video. Untuk mengubah tetapan output anda, klik File> Settings> Output dan gunakan pilihan di bahagian Rakaman. Anda dapat mengubah Format Rakaman dari "flv" menjadi "mp4" untuk membuat OBS menyimpan video yang dihasilkan sebagai file MP4 yang lebih banyak dibaca, misalnya.

Untuk memulakan dan menghentikan rakaman dengan lebih mudah, pergi ke Fail> Tetapan> Hotkeys. Anda dapat menentukan hotkeys khusus untuk "Mula Merakam" dan "Hentikan Rakaman", sehingga Anda dapat memulai dan menghentikan rakaman dengan beberapa penekanan tombol dari aplikasi apa pun.

Hamparan Kamera Web, Tanda Air, dan Trik Lain

Anda kini boleh merakam screencast asas. Tetapi, jika anda mahu, anda boleh menambahkan elemen tambahan ke screencast anda. Contohnya, anda mungkin mahu meletakkan video kamera web yang anda bercakap melalui screencast atau menambahkan hamparan tanda air dengan logo organisasi anda.

Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menambahkan elemen-elemen ini sebagai sumber tambahan ke tempat kejadian anda. Jadi, untuk menambahkan video kamera web anda, klik kanan di kotak Sumber dan pilih Tambah> Perisian Tangkap Video.

Pilih tetapan kamera web anda dan tambahkan peranti seperti yang anda mahukan sumber lain. Anda kemudian boleh menyeret dan melepaskan video kamera web di screencast anda, atau klik dan seret di sudut untuk mengubah saiznya.

Untuk menambah tanda air, klik kanan di kotak Sumber dan pilih Tambah> Gambar. Pilih fail gambar yang anda mahu letakkan di atas screencast. Klik dan seret gambar di panel pratonton untuk memindahkan dan mengubah saiznya, meletakkannya di mana sahaja anda suka.

Sekiranya elemen ini tidak muncul dengan betul, pastikan elemen tersebut berada di atas sumber tangkapan paparan atau tangkapan tetingkap anda dalam senarai Sumber. Sumber di bahagian atas senarai muncul "di atas" sumber lain, jadi kamera web atau gambar anda akan muncul "di bawah" screencast anda dan disembunyikan jika anda meletakkannya di bawah dalam senarai.

Anda juga boleh mengklik ikon mata di sebelah kiri sumber untuk menyembunyikannya buat sementara waktu tanpa mengeluarkannya dari tempat kejadian. Ini adalah cara mudah untuk menukar ciri seperti hidup atau mati video kamera web anda.

Anda akan menemui banyak ciri lain di tetingkap tetapan OBS. Contohnya, anda boleh mengaktifkan push-to-talk, yang menjadikan mikrofon anda hanya mengambil audio semasa anda menekan tombol. Untuk mengaktifkan ciri ini, pergi ke Fail> Tetapan> Audio, aktifkan push-to-talk, dan tetapkan kunci panas untuknya di bawah Fail> Tetapan> Kekunci panas.

Rujuk dokumentasi rasmi OBS untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai tetapannya.

Kredit Imej: Mike di Flickr