Cara Membuka Halaman Web Lama di Internet Explorer pada Windows 10

Ini 2019, tetapi beberapa perniagaan dan agensi kerajaan masih mempunyai laman web lama yang tidak berfungsi dengan betul dalam penyemak imbas web baru. Windows 10 masih merangkumi Internet Explorer 11 dan Microsoft telah berkomitmen untuk menyokongnya dengan kemas kini keselamatan.

Sebaiknya elakkan Internet Explorer jika boleh. Sudah tua dan ketinggalan zaman. Itu tidak termasuk ciri-ciri web moden dan kemungkinan lebih mudah diserang daripada penyemak imbas web moden. Hanya gunakan bila perlu - yang, bagi kebanyakan orang, tidak boleh banyak.

Malah Microsoft mengesyorkan untuk mengelakkan IE dan mendorong anda untuk menggunakan Microsoft Edge sebagai gantinya. Chris Jackson dari Microsoft telah menyebut Internet Explorer sebagai "penyelesaian keserasian" - bukan penyemak imbas web moden yang harus anda gunakan.

Cara Membuka Halaman Web di IE From Edge

Sekiranya anda menggunakan Microsoft Edge, anda dapat dengan cepat membuka halaman web di Internet Explorer apabila perlu.

Untuk melakukannya, klik menu> Lebih Banyak Alat> Buka dengan Internet Explorer. Edge akan melancarkan IE dan membuka laman web semasa.

Cara Melancarkan Internet Explorer pada Windows 10

Anda tidak perlu menggunakan Edge untuk melancarkan IE. Anda boleh melancarkan Internet Explorer dan menggunakannya secara normal. Anda akan menemui Internet Explorer di menu Mula anda.

Untuk melancarkan Internet Explorer pada Windows 10, klik butang Mula, cari "Internet Explorer", dan tekan Enter atau klik jalan pintas "Internet Explorer".

Sekiranya anda banyak menggunakan IE, anda boleh memasukkannya ke bar tugas anda, mengubahnya menjadi jubin pada menu Mula anda, atau membuat jalan pintas desktop ke sana.

Tidak melihat Internet Explorer dalam menu Mula anda? Ciri IE mungkin dikeluarkan - dipasang secara lalai, tetapi anda bebas untuk menghapusnya.

Kepala ke Panel Kawalan> Program> Hidupkan atau matikan ciri Windows. (Anda dapat melancarkan Panel Kawalan dengan mencarinya di menu Mula juga.) Pastikan "Internet Explorer 11" dicentang dalam daftar fitur di sini dan klik "OK."

Cara Membuka Laman Web Khusus secara automatik di IE

Untuk pentadbir sistem, Windows 10 menawarkan ciri "Enterprise Mode". Pentadbir boleh menambahkan senarai laman web ke senarai Mod Enterprise. Apabila pengguna mengunjungi laman web dalam senarai di Microsoft Edge, Edge secara automatik akan membuka laman web tersebut di Internet Explorer 11.

Ini membolehkan pengguna menggunakan penyemak imbas Microsoft Edge secara normal. Daripada melancarkan IE secara manual, Edge akan melancarkan IE secara automatik ketika mereka menavigasi ke laman web yang memerlukan Internet Explorer.

Pilihan ini adalah sebahagian daripada Dasar Kumpulan Windows. Anda akan mendapat pilihan "Konfigurasi Senarai Tapak Mod Enterprise" di Computer Configuration \ Administrative Templates \ Windows Components \ Microsoft Edge \.

Ini semua akan sedikit berubah dengan pelancaran Microsoft Edge yang baru. Ini akan berdasarkan Chromium, projek sumber terbuka yang menjadi asas penyemak imbas web Google Chrome. Tetapi Internet Explorer, dalam beberapa bentuk, akan menjadi sebahagian daripada Windows 10 untuk masa yang akan datang. Masih diperlukan untuk laman web yang memerlukan ActiveX dan objek penyemak imbas.

IE mungkin akan menjadi cara terbaik untuk menggunakan laman web lama yang memerlukan Adobe Flash di Windows juga.

BERKAITAN: Apakah Kawalan ActiveX dan Mengapa Mereka Berbahaya