Mengapa Windows Menggunakan Tanda Belakang dan Segala-galanya Lain Menggunakan Slash Ke Depan

Pernahkah anda perhatikan bahawa C: \ Windows \ di Windows, //howtogeek.com/ di web, dan / home / user / di Linux, OS X, dan Android? Windows menggunakan garis miring balik untuk jalan, sementara yang lain nampaknya menggunakan garis miring ke depan.

Perisian moden cuba membetulkan anda secara automatik apabila anda mengetik jenis slash yang salah, jadi tidak masalah jenis slash yang anda gunakan sepanjang masa. Tetapi, kadang-kadang, perbezaannya tetap penting.

Mengapa Windows Menggunakan Tanda Belakang: Sejarah

Jadi mengapa Windows tidak berfungsi dengan sistem operasi? Itu semua disebabkan oleh beberapa kecelakaan sejarah yang berlaku beberapa dekad yang lalu.

Unix memperkenalkan watak slash ke depan - itulah / watak - sebagai pemisah direktori sekitar tahun 1970. Kami tidak benar-benar tahu mengapa mereka memilih yang ini, tetapi itulah yang mereka pilih.

Sukar untuk dibayangkan hari ini, tetapi versi asli Microsoft DOS - iaitu MS-DOS 1.0 - sama sekali tidak menyokong direktori ketika dikeluarkan pada tahun 1981. Sebilangan besar utiliti yang disertakan dengan DOS ditulis oleh IBM, dan mereka menggunakan / watak sebagai watak "suis". Anda masih dapat melihatnya hari ini di command prompt - menjalankan perintah dir / w memberitahu perintah dir untuk dijalankan dengan pilihan format senarai lebar, sambil menjalankan perintah dir c: \ memberitahu arahan dir untuk menyenaraikan isi pemacu C: \. Pelbagai jenis garis miring di sini menunjukkan sama ada anda menentukan pilihan atau jalan direktori. (Pada Unix, karakter - digunakan bukan / karakter untuk menunjukkan suis.)

Pada masa itu, orang tidak begitu peduli bahawa mereka menggunakan watak yang digunakan untuk tujuan yang berbeza pada sistem operasi lain.

BERKAITAN: Adakah Windows Masih Mengandalkan MS-DOS?

MS-DOS 2.0 memperkenalkan sokongan untuk direktori, tetapi IBM ingin memastikan keserasian dengan utiliti DOS yang asli dan program lain yang mengharapkan / watak digunakan untuk suis. Microsoft telah menggunakan / watak untuk sesuatu, jadi mereka tidak dapat menggunakannya lagi. Mereka akhirnya memilih watak \ sebagai watak yang paling mirip secara visual.

Windows mungkin tidak lagi dibina di atas DOS, tetapi anda masih dapat melihat warisan DOS di seluruh Windows dengan cara garis miring terbalik dan ciri lain seperti huruf pemacu digunakan untuk sistem fail.

Sebilangan besar butiran ini adalah dari catatan blog pekerja Microsoft Larry Osterman mengenai perkara ini, yang mengandungi maklumat dalaman yang lebih terperinci dari pekerja Microsoft yang membuat keputusan ini.

Mengapa Segala-galanya Lain Menggunakan Slash Ke Depan

Ini semua tidak akan menjadi masalah hari ini, tetapi penyemak imbas web mengikuti konvensyen Unix dan penggunaan / watak untuk alamat halaman web. Pengguna Windows biasa melihat garis miring ke depan ketika mereka mengetik alamat web dan garis miring terbalik ketika mereka mengetik lokasi folder tempatan, jadi ini dapat membingungkan. Laman web mengikuti konvensyen Unix, seperti protokol lain seperti FTP. Walaupun anda menjalankan pelayan web atau pelayan FTP pada mesin Windows, mereka akan menggunakan garis miring ke depan kerana itulah yang diperlukan oleh protokol.

Sistem operasi lain menggunakan garis miring ke hadapan untuk alasan yang sama - ini adalah konvensyen Unix. Linux adalah sistem operasi seperti Unix, jadi ia menggunakan jenis slash yang sama. Mac OS X berdasarkan BSD, sistem operasi seperti Unix yang lain. Sistem operasi pengguna lain seperti Android, Chrome OS, dan Steam OS berdasarkan Linux, jadi mereka menggunakan jenis slash yang sama.

Pentingkah?

Soalan yang lebih menarik ialah adakah ia benar-benar penting. Pembangun penyemak imbas dan sistem operasi nampaknya menyedari bahawa pengguna keliru, jadi mereka sering berusaha untuk menerima sebarang jenis slash yang mungkin. Sekiranya anda menaip http: \\ howtogeek.com \ ke dalam Google Chrome, Mozilla Firefox, atau Internet Explorer, penyemak imbas akan membetulkannya secara automatik ke //howtogeek.com/ dan memuatkan laman web secara normal. Sekiranya anda mengetik C: / Users / Public ke Windows Explorer dan tekan Enter, secara automatik ia akan diperbaiki ke C: \ Users \ Public dan anda akan dibawa ke lokasi yang betul.

Pembangun DOS tidak berpuas hati dengan ini walaupun pada awal hari, jadi mereka membuat DOS menerima kedua-dua jenis watak tersebut untuk jalan. Anda masih boleh mengetik perintah seperti cd C: / Windows / ke dalam Prompt Perintah hari ini dan anda akan dibawa ke folder yang betul.

Walau bagaimanapun, ini tidak berfungsi di mana-mana di Windows. Sekiranya anda mengetik jalan seperti C: / Users / Public ke dalam dialog Open dan tekan Enter, anda akan melihat ralat yang mengatakan bahawa nama fail tidak sah. Terdapat aplikasi berasaskan web lain yang mungkin menunjukkan kesalahan jika anda cuba menaip jalan seperti http: \\ howtogeek.com \ - ia bergantung kepada apakah program membetulkannya untuk anda atau memutuskan untuk menunjukkan kesalahan.

Anda biasanya boleh lupa bahawa terdapat dua jenis garis miring, tetapi kadang-kadang tidak penting. Alangkah baiknya jika semua orang menggunakan pemisah yang konsisten untuk laluan direktori, tetapi secara historis Windows mengenai keserasian mundur - bahkan pada awal 1980-an.