Cara Bermain Roblox pada Chromebook

Roblox adalah salah satu permainan paling popular di dunia, tetapi pada masa ini terhad kepada segelintir platform. OS Chrome tidak ada dalam senarai "disokong", tetapi terima kasih kepada Google Play Store, Roblox hanya beberapa klik lagi.

Apa itu Roblox?

Roblox adalah platform penciptaan permainan dalam talian berbilang pemain (MMO) secara besar-besaran di mana anda boleh merancang, berkongsi, dan bermain permainan dengan pemain lain. Platform ini - yang awalnya diluncurkan pada tahun 2006 - menjadi tuan rumah permainan dan dunia maya dalam pelbagai genre, seperti simulasi, teka-teki, permainan bermain peranan, dan permainan perlumbaan, untuk beberapa nama. Setiap permainan di Roblox disebut "Obby", kependekan dari kursus rintangan.

Dengan 90+ juta pengguna aktif setiap bulan dan lebih daripada 15 juta permainan dibuat, Roblox mungkin merupakan permainan paling popular yang tidak pernah anda mainkan. Roblox tersedia untuk Android, Windows, macOS, iOS, dan Xbox.

Malangnya, jika anda ingin membuat Roblox Obby anda sendiri, perisian Roblox Developer hanya tersedia pada sistem operasi Windows dan Mac. Namun, Anda dapat memainkannya di Chromebook — dengan asumsi ia memiliki akses ke aplikasi Android di Google Play Store.

Cara Bermain Roblox pada Chromebook

Buka Google Play Store, ketik "Roblox" ke dalam bar carian dan tekan Enter.

Dari senarai permainan, klik "Pasang" di bawah Roblox untuk memulakan muat turun.

Setelah dipasang, klik "Buka."

Sekiranya anda lebih suka membukanya di kemudian hari, anda boleh melakukannya dari laci aplikasi. Klik ikon laci, kemudian tatal sehingga anda melihat ikon Roblox dan klik padanya.

Setelah Roblox dibuka, klik "Daftar" untuk membuat pengguna baru — jika anda sudah mempunyai akaun Roblox, klik "Log masuk" untuk memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda.

Masukkan tarikh lahir anda, nama pengguna, kata laluan, dan jantina, dan kemudian klik "Daftar".

Tarikh lahir anda digunakan untuk menentukan mana dari dua kategori umur yang akan anda masukkan, sama ada "<13" (di bawah 13 tahun) atau "13+" (berumur lebih dari 13 tahun). Akaun yang berukuran <<13 "diberi saringan sembang dan pos yang kuat, tetapan keselamatan yang ketat, dan kemampuan hanya untuk mengirim dan menerima mesej langsung dari rakan yang ada di Roblox.

Selepas mendaftar, anda akan melihat halaman utama, di mana anda boleh memilih Obby untuk mula bermain. Klik "Lihat Semua" untuk melihat senarai lengkap O bbies.

Apabila anda menjumpai Obby yang anda minati, klik untuk melihat lebih banyak perincian mengenainya di halamannya.

Apabila anda akhirnya memutuskan Obby, klik butang Main untuk bergabung dengan pelayan.

Selepas anda menyertai pelayan, sudah tiba masanya untuk bersenang-senang dan menyelesaikan kursus ini.

Kecuali pembangun pelayan telah melumpuhkannya, anda seharusnya dapat menggunakan papan kekunci dan tetikus untuk menavigasi dalam permainan. Namun, jika pelayan yang anda gunakan tidak membenarkan papan kekunci dan tetikus, anda perlu mempunyai skrin sentuh untuk bergerak menggunakan Dpad di layar.

Setelah menguasai permainan, anda boleh kembali ke menu utama untuk memilih Obby baru untuk dimainkan. Klik ikon Hamburger di sudut kiri atas dan kemudian klik "Tinggalkan Permainan."

Kemudian, klik "Tinggalkan" sekali lagi untuk kembali ke menu permainan.

Selepas anda meninggalkan permainan, pilih yang baru dari menu utama untuk meneroka pelbagai dunia yang menanti anda.

Sangat mudah untuk melihat mengapa Roblox adalah permainan yang sangat popular. Dengan jumlah permainan yang kelihatan tidak berkesudahan dan kemampuan untuk membuat lebih banyak lagi untuk dikongsi dengan dunia, anda boleh tersesat dengan cepat menjelajahi semua dunia digital ini.