Apakah TDP untuk CPU dan GPU?

Anda sering melihat pengukuran TDP pada helaian spesifikasi, dan ini adalah maklumat penting bagi orang yang mempunyai PC desktop. Tetapi definisi TDP adalah seperti pendapat - setiap orang mendapat satu. Mari selesaikan kekeliruan dan bincangkan apa maksud nombor TDP untuk anda.

Apa maksud TDP?

TDP adalah singkatan yang digunakan orang untuk merujuk kepada semua yang berikut: Daya Reka Bentuk Termal, Titik Reka Bentuk Termal, dan Parameter Reka Bentuk Termal. Nasib baik, ini semua bermaksud perkara yang sama. Yang paling biasa adalah Thermal Design Power, jadi itulah yang akan kita gunakan di sini.

Thermal Design Power adalah pengukuran jumlah maksimum haba yang dihasilkan oleh CPU atau GPU di bawah beban kerja yang kuat.

Komponen menghasilkan haba ketika komputer berfungsi, dan semakin sukar ia berfungsi, semakin panas. Sama juga dengan telefon anda. Mainkan permainan seperti Brawl Stars selama kira-kira 30 minit, dan anda akan melihat bahagian belakang telefon anda semakin panas kerana komponennya menggunakan lebih banyak elektrik.

Sebilangan peminat PC juga menyebut TDP sebagai jumlah maksimum kuasa yang dapat digunakan oleh komponen. Dan beberapa syarikat, seperti NVIDIA, mengatakan kedua-duanya:

"TDP adalah kekuatan maksimum yang dapat ditarik oleh subsistem untuk aplikasi 'dunia nyata', dan juga jumlah maksimum haba yang dihasilkan oleh komponen yang dapat disebarkan oleh sistem penyejukan dalam keadaan dunia nyata."

Walau bagaimanapun, pada kebanyakan masa, TDP bermaksud jumlah haba yang dihasilkan oleh komponen dan sistem penyejukan mesti dikeluarkan. Ia dinyatakan dalam watt, yang biasanya merupakan ukuran daya (seperti elektrik) tetapi juga boleh merujuk kepada panas.

TDP sering digunakan sebagai penahan untuk menarik kuasa kerana kedua-duanya sering berakhir sama atau hampir Itu tidak selalu berlaku, oleh kerana itu anda tidak boleh menggunakan TDP untuk menentukan ukuran bekalan kuasa PC anda.

TDP untuk Pemproses

AMD lwn Intel

Sekiranya TDP didasarkan pada jumlah haba yang dihasilkan semasa beban kerja yang berat, siapa yang memutuskan berapa beban kerja itu, atau pada kecepatan jam apa cip harus berjalan? Oleh kerana tidak ada kaedah standard untuk menilai TDP, pengeluar cip menggunakan kaedah mereka sendiri. Ini bermaksud peminat PC mempunyai pendapat yang sangat berbeza mengenai TDP untuk Advanced Micro Devices (AMD) berbanding Intel CPU.

Secara umum, peminat berpendapat bahawa nombor TDP AMD lebih realistik. Sementara itu, Intel sering menerbitkan penilaian TDP yang lebih rendah daripada yang dialami oleh orang lain dengan sistem mereka, yang menjadikan TDP kurang dipercayai sebagai penunjuk kekuatan.

Anandtech baru-baru ini menjelaskan bagaimana Intel mencapai penilaian TDPnya, dan mengapa mereka selalu kelihatan tidak aktif. CPU beroperasi pada tahap peningkatan mereka (kelajuan lebih cepat) ketika berada di bawah beban kerja yang berat untuk jangka waktu yang lama. Masalahnya ialah Intel mendasarkan penilaian TDP ketika pemproses berjalan pada frekuensi asas dan bukannya peningkatan. Jadi, pemproses Intel sering berjalan lebih panas daripada yang dikatakan oleh Intel yang anda harapkan di kotak. Sekiranya sistem pendingin tidak dapat mengatasi tahap kepanasan yang lebih tinggi, prosesor akan melambatkan untuk melindungi dirinya daripada kerosakan. Ini menghasilkan prestasi sistem yang lebih buruk. Walaupun dengan penyejuk yang lebih baik, masalah ini cenderung tidak berlaku.

Sementara itu, di sisi AMD, terdapat banyak catatan forum di mana orang berpendapat bahawa walaupun dengan overclocking sederhana, penyejuk stok AMD lebih dari mencukupi.

Ini Semua Tentang Penyejukan

Anda boleh menguruskan TDP sistem anda jika menggunakan penyelesaian penyejukan terbaik untuk CPUnya. Sekiranya anda tidak melakukan tweak khusus ke sistem anda atau permainan AAA yang berpanjangan, stok yang lebih sejuk yang disertakan dengan CPU anda semestinya baik. Namun, para pemain mesti melihat-lihat - terutamanya jika anda bermain permainan yang sangat bergantung pada pemproses.

Peti sejuk selepas pasaran kemungkinan besar dapat mengatasi panas yang dilemparkan oleh CPU anda. Laman web ini menyenaraikan lebih daripada 60 penyejuk dari Cooler Master, pengeluar peralatan PC yang terkenal. Lebih daripada separuh daripadanya mempunyai penilaian TDP 150 watt atau lebih tinggi, yang seharusnya cukup untuk kebanyakan CPU kelas pengguna. Anda boleh mendapatkan pendingin CPU di pelbagai jenis harga. Terdapat penyelesaian penyejukan cecair yang berharga beratus-ratus dolar, dan penyejuk panas dan kipas 150-watt berharga $ 20 hingga $ 50.

Penyejuk yang betul hanyalah sebahagian daripada sistem penyingkiran haba PC anda. Aliran udara yang betul juga penting. Pastikan anda melihat buku asas kami mengenai cara menguruskan kipas PC anda untuk aliran udara dan penyejukan yang optimum.

TDP, T-Junction, dan Max Temps

TDP membantu anda memilih sistem penyejukan yang tepat untuk CPU anda. Namun, apa yang tidak diberitahu kepada anda ialah berapa banyak haba yang dapat ditoleransi oleh komponen dengan selamat. Untuk itu, anda perlu melihat salah satu daripada dua perkara.

Sekiranya anda mempunyai pemproses Intel, anda perlu memeriksa persimpangan T. Intel mengatakan ia adalah "suhu maksimum yang dibenarkan pada prosesor mati." "Mati" merujuk kepada kawasan litar kecil di wafer silikon. Sebagai contoh, untuk Core i9-9900K, TDP adalah 95 watt, dan simpang-T ialah 100 darjah Celsius. Untuk mencari persimpangan T untuk CPU anda, pergi ke laman Intel Ark dan cari model pemproses anda.

AMD, sementara itu, menggunakan istilah yang lebih mudah "Max Temps." Ryzen 5 3600 mempunyai TDP 65 watt, Ryzen 5 3600X mempunyai TDP 95 watt, dan keduanya mempunyai Suhu Maksimum 95 darjah Celsius.

Ini adalah nombor baik untuk mengetahui jika anda perlu menyelesaikan masalah PC yang terlalu panas. Secara keseluruhan, bagaimanapun, lebih baik memberi tumpuan kepada TDP terlebih dahulu.

Kad Grafik

Bagi pengguna arus perdana, TDP lebih penting untuk CPU. Kad grafik mempunyai TDP, tetapi ia juga termasuk penyelesaian penyejukan terbina dalam. Anda boleh mendapatkan pendingin GPU aftermarket, tetapi ia lebih sukar dipasang dan umumnya tidak diperlukan kecuali anda mengalami overclocking yang berat. Sekiranya anda ingin mengetahui TDP kad grafik anda, TechPowerUP adalah sumber yang boleh dipercayai.

Kekuatan reka bentuk termal adalah spesifikasi penting, terutama untuk CPU. Tetapi jangan bingung akan maknanya. TDP membantu anda memilih penyelesaian penyejukan yang tepat untuk komponen anda. Dan itu sahaja.