Cara Mencari Manual Arahan untuk Hampir Mana-mana Peranti Dalam Talian

Kemungkinannya anda telah kehilangan beberapa manual arahan selama ini. Mungkin mereka terbaring di laci di suatu tempat atau lama dahulu di tong sampah. Nasib baik, anda tidak perlu menghantar pengganti - banyak manual tersebut terdapat dalam talian. Anda hanya perlu mencari mereka.

Pengilang peranti sering mengeluarkan manual melalui laman web mereka - kadang-kadang boleh dibaca dalam talian, kadang-kadang boleh dimuat turun sebagai PDF. Anda juga akan menemui manual untuk banyak peranti lama. Pasti, anda mungkin tidak akan menemui arahan untuk TV sinar katod lama anda dari tahun 70-an, tetapi buku panduan untuk banyak barang dari awal tahun 2000-an ada di luar sana. Sebagai contoh, saya dapat mencari buku petunjuk untuk Game Boy Advance yang dikeluarkan pada tahun 2001.

Masalah terbesar yang akan anda hadapi hanyalah mengesan petunjuk yang betul. Mereka sering terkubur di dalam laman web syarikat. Bagi pengeluar yang hanya membuat beberapa peranti - seperti Nintendo - prosesnya cukup mudah. Bagi pengeluar yang menghasilkan beratus-ratus produk yang berbeza, mencari manual yang betul boleh menjadi latihan seperti biksu dalam kesabaran.

Langkah Pertama: Tentukan Tepat Apa Yang Anda Miliki

Langkah pertama adalah mengetahui peranti yang sebenarnya anda miliki. Ini bermakna anda memerlukan sekurang-kurangnya nama jenama dan nombor model. Itu lebih mudah untuk sesetengah peranti daripada yang lain. Anda mungkin tahu model iPhone apa yang anda ada, tetapi kami rasa anda hampir tidak ingat siapa yang membuat peti sejuk anda, apalagi model apa itu.

Pertama, periksa peranti itu sendiri. Sekiranya jenama dan nombor model tidak ditulis dengan jelas di bahagian luar, periksa pelekat atau label tersembunyi di bahagian belakang, bahagian bawah, atau di dalam peranti. Di banyak peti sejuk, mesin basuh, dan pengering, misalnya, anda boleh mendapatkan nombor model pada pelekat di dalam pintu.

BERKAITAN: Cara Melihat Berapa Banyak Anda Berbelanja di Amazon

Sekiranya anda membelinya dari Amazon atau laman web lain yang serupa, anda boleh mencuba membaca sejarah pesanan anda untuk melihat apa yang sebenarnya anda beli. Sekiranya anda membelinya dari kedai batu bata dan mortar, mereka mungkin mempunyai rekod pembelian — terutama jika ia adalah barang tiket besar seperti peti sejuk.

Sekiranya semuanya gagal, anda boleh mencuba carian web menggunakan nama jenama dan beberapa kata deskriptif — seperti “peti sejuk perak besar Samsung”. Anda mungkin perlu menggali lebih dalam hasil carian, tetapi semoga anda dapat mengetahui apa yang anda miliki dengan membandingkan gambar dari Google dengan peranti di rumah anda.

Langkah Kedua: Cari Manual Yang Tepat

Setelah mengetahui apa yang sebenarnya dimiliki oleh peranti anda, anda boleh mula mencari manual dalam talian. Selalunya, tempat paling mudah untuk mencari manual arahan adalah dari laman web pengeluar. Kunjungi laman web mereka, buka bahagian "Sokongan" atau "Penjagaan Pelanggan", dan lihat apakah ada pilihan untuk memuat turun manual. Anda juga boleh mencuba mencari pusat sokongan atau berbual dengan wakil pelanggan jika anda mampu.

Sekiranya bahagian manual arahan tidak kelihatan langsung di laman web, sudah waktunya untuk beralih ke carian web. Enjin carian akan melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik untuk mengatasi kedalaman laman web pengeluar daripada anda.

Pilihan pertama ialah dengan hanya mencari "Manual Perintah [Device Name]". Sekiranya anda bernasib baik, ia akan muncul sama ada di laman rasmi atau melalui beberapa laman peminat.

BERKAITAN: Cara Mencari Google Seperti Pro: 11 Trik Yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya itu tidak berjaya atau anda mendapat terlalu banyak hasil, anda boleh mencuba mengarahkan Google untuk hanya mengembalikan hasil dari laman web pengeluar — salah satu daripada banyak kemahiran mencari yang harus anda manfaatkan. Untuk melakukan itu, masukkan "site: [profileswebsite.com] [Device Device] Manual Arahan".

Selagi manual itu dalam talian, tersedia untuk Google, dan anda mengeja semuanya dengan betul, ini akan menjadikan anda manual yang anda cari. Sekiranya itu tidak berjaya, ada juga perkhidmatan di luar sana yang tidak lain hanyalah mengumpulkan manual dan membuatnya tersedia untuk dimuat turun. Kegemaran kami adalah manualslib.com, yang mempunyai lebih dari dua juta manual yang ada.

Dan jika anda tidak dapat menemukan manual yang betul menggunakan teknik ini, mungkin saja manual tersebut tidak tersedia dalam talian. Pilihan terbaik anda dalam hal ini adalah dengan menghubungi bahagian perkhidmatan pelanggan syarikat dan meminta pertolongan mereka.

Hari-hari manual kertas sudah berakhir. Banyak peranti, seperti iPhone, tidak lagi dihantar dengan manual. Walaupun ini jelas merupakan peningkatan, tidak ada yang mendakwa laman web korporat dirancang dengan baik. Terdapat sedikit kemahiran yang terlibat dalam mencari manual arahan!