Cara Menggunakan Tanda Air di PowerPoint

Tanda air adalah gambar latar pudar yang terpapar di belakang teks dalam dokumen. Anda boleh menggunakannya untuk menunjukkan keadaan dokumen (rahsia, draf, dll.), Menambahkan logo syarikat yang halus, atau bahkan untuk sedikit bakat seni. PowerPoint tidak mempunyai ciri tanda air bawaan seperti Word, tetapi anda masih boleh menambahkannya dengan kotak teks.

Cara Memasukkan Tanda Air ke dalam PowerPoint

Tidak semudah menambahkan tanda air ke PowerPoint seperti Microsoft Word. Walau bagaimanapun, anda boleh menambahkan teks tanda air ke latar belakang slaid individu atau semua slaid sekaligus menggunakan fungsi Master Slide.

Kami akan melihat cara menambahkan teks tanda air ke semua slaid dalam persembahan dengan menggunakan ciri Master Slide. Sekiranya anda hanya mahu menambahkan teks tanda air ke slaid individu, anda boleh melangkau langkah untuk pergi ke Slide Master.

Pertama, beralih ke tab "Lihat" pada pita PowerPoint.

Klik butang "Slide Master". Ini memaparkan susun atur slaid induk untuk semua slaid di dek anda.

Klik pada slaid induk ibu bapa pertama.

Sekiranya anda hanya memasukkan teks tanda air pada satu slaid, di sinilah anda akan bermula; pilih slaid individu di mana anda mahu memasukkan teks daripada pergi ke slaid master.

Untuk memasukkan teks atau gambar yang ingin anda gunakan sebagai tanda air anda, klik tab "Masukkan".

Klik butang "Kotak Teks".

Kotak teks akan muncul di slaid anda.

Taipkan apa sahaja yang anda mahukan dalam kotak teks itu.

Setelah anda menaip apa yang anda mahu, anda boleh mengacaukan format kotak teks. Anda mungkin mahu menyeret anak panah melengkung untuk memutar teks, seperti:

Atau, anda mungkin ingin pergi ke tab "Format" pada pita PowerPoint utama untuk mengubah tetapan seperti warna, transformasi, dan banyak lagi. Terpulang pada anda!

Akhirnya, tentukan sama ada anda mahu tanda air itu muncul di belakang semua yang lain di slaid. Untuk melakukannya, klik butang "Kirim ke belakang" pada tab "Format" dan pilih "Kirim ke Kembali".

Setelah anda mendapat teks seperti yang anda mahukan, sudah tiba masanya untuk keluar dari paparan slaid induk jika itu yang anda gunakan. Beralih ke tab "Lihat" dan kemudian klik "Normal" untuk kembali ke paparan tayangan slaid biasa.

Anda sekarang akan melihat teks tanda air anda di slaid anda.

Sekiranya anda memasukkan teks ke slaid induk anda, slaid baru yang anda masukkan akan mempunyai teks tanda air yang sama di atasnya.

Cara Menghilangkan Tanda Air dari PowerPoint

Sekiranya anda ingin membuang tanda air anda dari PowerPoint, yang perlu anda lakukan ialah memadamkan kotak teks itu.

Pilih slaid dengan tanda air (atau kembalilah ke paparan Master Slide jika di situlah anda memasukkan kotak teks).

Klik kotak teks.

Dan kemudian tekan "Padam" untuk menyingkirkannya. Slaid anda akan percuma tanda air!