Cara Memformat Mesej WhatsApp Anda

Kadang kala anda ingin menambahkan sedikit penekanan pada kata-kata tertentu dalam mesej anda. Sekiranya anda pengguna WhatsApp, anda boleh menambahkan empat jenis penekanan, sama ada sebaris atau dari menu.

Jenis pemformatan yang dapat anda terapkan dalam mesej WhatsApp adalah tebal , miring , garis panduan, dan monospacing. Untuk menerapkan pemformatan secara manual, anda perlu meletakkan tanda baca tertentu di kedua sisi perkataan (atau rangkaian kata):

  • Tebal:  Letakkan tanda bintang di kedua sisi (* tebal *).
  • Mencetak miring Letakkan garis bawah di kedua-dua sisi (_italic_).
  • Strikethrough:  Letakkan tilde di kedua-dua belah pihak (~ strikeethrough ~).
  • Monospace:  Letakkan tiga tanda belakang di kedua-dua sisi ( ```monospace```).

Semasa anda menghantar mesej anda, teks akan dipaparkan dengan format yang dipilih.

Sekiranya anda tidak mahir menaip - terutamanya jika anda ingin menggunakan monospace (tanda belakang sering disembunyikan pada papan kekunci telefon pintar) - anda juga boleh menggunakan menu pemformatan terbina dalam.

Tekan lama perkataan yang ingin anda format dan menu akan muncul. Dalam kes Android, pilihan Bold sudah dapat dilihat. Untuk mengakses pilihan pemformatan lain, ketuk tiga titik di sebelah kanan menu atau pilihan BIU pada menu untuk iPhone.

Ini akan memaparkan pilihan pemformatan lain untuk anda pilih.

Pilih pilihan pemformatan yang anda mahukan — kami akan memilih monospace — dan tanda baca yang relevan akan ditambahkan secara automatik.

Ketuk butang kirim yang terlihat seperti anak panah, dan pesan anda akan dikirim dengan format yang diterapkan.

Selain itu, anda boleh menambahkan beberapa format pada mesej dengan menggunakan kombinasi tebal, miring, dan coretan.

Satu peringatan adalah monospace. Batasan ini berlaku kerana pilihan pemformatan membolehkan anda memasukkan tanda bintang, garis bawah, atau tildes dalam mesej tanpa mereka mengubah rupa teks.