Cara Mengubah Alamat IP Anda Dari Baris Perintah di Linux

Silap mata ini semestinya berfungsi pada semua distro Linux berasaskan Debian, termasuk Ubuntu. Untuk memulakan, ketik ifconfigpada prompt terminal, dan kemudian tekan Enter. Perintah ini menyenaraikan semua antara muka rangkaian pada sistem, jadi perhatikan nama antara muka yang ingin anda ubah alamat IPnya.

Untuk menukar tetapan, anda juga menggunakan perintah ifconfig, kali ini dengan beberapa parameter tambahan. Perintah berikut mengubah antara muka rangkaian bernama "eth0" untuk menggunakan alamat IP 102.168.0.1, dan memberikan subnet mask 255.255.255.0:

sudo ifconfig eth0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0

Anda tentu saja boleh menggantikan nilai apa sahaja yang anda mahukan. Sekiranya anda menjalankan ifconfig sekali lagi, anda akan melihat bahawa antara muka anda kini menggunakan tetapan baru yang anda tetapkan kepadanya.

Sekiranya anda juga perlu mengubah Default Gateway yang digunakan oleh antara muka rangkaian, anda boleh menggunakan arahan laluan. Perintah berikut, misalnya, menetapkan gateway lalai untuk antara muka "eth0" ke 192.168.0.253:

laluan sudo tambahkan default gw 192.168.0.253 eth0

Untuk melihat tetapan baru anda, anda perlu memaparkan jadual perutean. Ketik perintah berikut pada prompt, dan kemudian tekan Enter:

laluan -n

BERKAITAN: Cara Bekerja dengan Rangkaian dari Terminal Linux: 11 Perintah Yang Perlu Anda Ketahui

Itu sahaja untuk menukar alamat IP anda dari terminal. Sekiranya anda berminat dengan alat rangkaian hebat lain yang boleh anda gunakan di terminal, pastikan anda melihat panduan kami mengenai perkara ini.