Apa yang Nest Ketahui, dan Sekiranya Anda Membayar Langganan?

Sekiranya anda mahu Nest Cam anda menyimpan rakaman video di awan supaya anda dapat mengambilnya di kemudian hari, anda perlu mendaftar untuk perkhidmatan langganan Nest Aware syarikat. Tetapi adakah ia bernilai membeli dalam jangka masa panjang?

Kemas kini : Pada mulanya kami menulis artikel ini pada tahun 2017. Pada bulan Mei 2020, Google menjadikan Nest Aware lebih murah.

Apakah Nest Sedar?

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Nest Cam

Nest Aware adalah perkhidmatan langganan Nest untuk pengguna Nest Cam yang membolehkan anda menyimpan rakaman video di awan sehingga 30 hari, antara ciri lain. Apabila anda membeli Nest Cam, anda akan mendapat percubaan 30 hari percuma, tetapi selepas itu anda harus mula membayarnya jika anda ingin terus menggunakannya.

Ciri terbesar Nest Aware adalah rakaman 24/7 — tanpa Nest Aware, anda hanya dapat melihat gambar yang diambil setiap kali gerakan dikesan, dan walaupun itu, gambar hanya disimpan hingga tiga jam.

Nest Aware juga sangat mustahak jika anda mempunyai Nest Cam IQ yang lebih baru dan ingin memanfaatkan teknologi pengecam wajahnya, kerana itulah satu-satunya cara untuk mendapatkan ciri tersebut.

Anda juga boleh memanfaatkan "zon aktiviti", yang membolehkan anda menyoroti bahagian tertentu dari apa yang dapat dilihat oleh Nest Cam dan menerima amaran gerakan jika ada yang dikesan dalam kawasan tertentu. Ini sangat bagus jika anda ingin menyetel kereta yang lewat dan hanya fokus pada jalan masuk atau jalan kaki anda.

Terdapat dua pakej langganan berbeza yang boleh anda pilih. Kedua-duanya hadir dengan ciri yang sama, dengan satu-satunya perbezaan adalah berapa lama rakaman disimpan di awan. Ada rancangan murah, yang menjimatkan rakaman video sehingga 10 hari. Harganya $ 10 sebulan (atau $ 100 per tahun), dan sebarang tambahan Nest Cam berharga $ 5 sebulan (atau $ 50 per tahun).

Pelan yang lebih mahal membolehkan anda menyimpan rakaman video sehingga 30 hari, dan harganya $ 30 sebulan (atau $ 300 setiap tahun) dengan kamera tambahan berharga $ 15 sebulan (atau $ 150 per tahun).

Adakah Perlu Dibeli?

Saya akan jujur: Nest Aware cukup mahal. Dan walaupun lebih murah, terdapat banyak syarikat lain yang menawarkan semacam penyimpanan awan percuma untuk rakaman video dengan kamera Wi-Fi mereka sendiri, seperti Logi Circle, Netgear Arlo, dan Blink.

Walau bagaimanapun, $ 8.33 sebulan tidak yang buruk (jika anda pergi dengan pilihan $ 100 / tahun) -Anda mungkin membelanjakan banyak anyway perkhidmatan penstriman pelbagai seperti Spotify, Netflix dan YouTube Merah. Oleh itu, jika rakaman 24/7 adalah sesuatu yang benar-benar anda mahukan atau perlukan, sebenarnya tidak ada pertengkaran di sana, terutamanya jika gambar gerakan yang hanya disimpan selama tiga jam tidak akan memotongnya sama sekali.

BERKAITAN: Kamera Keselamatan Berwayar vs Kamera Wi-Fi: Siapa Yang Harus Anda Beli?

Sebaliknya, jika anda menambahkan lebih banyak Nest Cams pada persediaan anda, kos Nest Aware dapat meningkat dengan cepat. Sekiranya anda berakhir dengan tiga Nest Cams dengan kesemuanya mencatat 24/7, anda akhirnya akan menghabiskan sekitar $ 16.50 sebulan untuk Nest Aware, paling minimum, yang akhirnya menjadi $ 200 per tahun. Setelah beberapa tahun, kos pemilikan dengan cepat meningkat hingga lebih dari $ 700, yang pada ketika itu akan membelikan anda sistem pengawasan mandiri yang sangat bagus dengan lebih daripada hanya tiga kamera.

Sekali lagi, anda tidak dapat membantah betapa senangnya Nest Cam disediakan dan digunakan, jadi anda pasti akan membayar kemudahan tersebut. Tetapi jika anda mencari pilihan yang lebih sesuai dengan anggaran, mungkin lebih baik mendapatkan kamera Wi-Fi yang disertakan dengan rakaman awan percuma.