Cara Memulakan Semula Windows dan 10 Dengan Hanya Menggunakan Papan Kekunci

Semua orang tahu bahawa untuk mematikan Windows, anda selalu perlu mengklik butang Mula ... tetapi bagaimana jika anda tidak mahu mengklik? Bagaimana jika tetikus anda pecah atau anda hanya merasa malas dan tidak mahu dihubungi? Inilah cara memulakan semula atau mematikan Windows 8 hanya dengan menggunakan papan kekunci.

Pada edisi Windows sebelumnya, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan membuka menu Mula dan menavigasi dengan kekunci Windows dan kemudian kekunci anak panah, tetapi Windows 8.x mempunyai Skrin Mula yang benar-benar menjengkelkan yang dengan senang hati mereka hapus di versi seterusnya. Oleh itu, bagaimana anda menguruskannya pada masa ini?

Ia sangat sederhana.

Pertama, gunakan WIN + X untuk membuka menu alat kuasa.

Kemudian gunakan kekunci U pada papan kekunci untuk mengeluarkan menu "Matikan atau log keluar".

Sekarang anda boleh menggunakan kekunci U untuk segera mematikan, atau R untuk dimulakan semula, S untuk tidur, atau saya untuk log keluar. Anda kini menjadi ninja papan kekunci. Berbangga dengan diri sendiri.

Kemas kini : Mr Wizard dalam komen menunjukkan bahawa anda juga dapat mengklik desktop (atau pastikan desktop adalah tetingkap aktif) dan gunakan ALT + F4 untuk memunculkan dialog penutupan.