Tambahkan Akaun Gmail Anda ke Outlook 2010 menggunakan POP

Adakah anda teruja dengan versi terbaru Outlook, dan ingin menyiapkannya dengan akaun Gmail anda? Inilah cara anda dapat menambahkan akaun Gmail anda dengan mudah menggunakan POP ke Outlook 2010.

Bermula

Log masuk ke akaun Gmail anda dan pergi ke halaman tetapan anda. Di bawah tab Penerusan dan POP / IMAP pastikan POP diaktifkan. Anda boleh memilih untuk mengaktifkan akses POP untuk semua e-mel baru yang diterima dari sekarang atau untuk semua e-mel di akaun Gmail anda. Pada pilihan kedua, kami sarankan anda memilih menyimpan salinan Gmail di Peti Masuk sehingga anda masih dapat mengakses e-mel anda di pelayan Gmail.

Tambahkan Akaun Anda ke Outlook 2010

Sekiranya anda belum menjalankan Outlook 2010, klik Next untuk memulakan persediaan dan tambahkan akaun e-mel anda.

Pilih Ya untuk menambahkan akaun e-mel ke Outlook. Sekarang anda sudah bersedia untuk mula memasuki tetapan anda untuk mengakses e-mel anda.

Atau, jika anda sudah menggunakan Outlook dan ingin menambahkan akaun POP baru, klik Fail dan kemudian pilih Tambah Akaun di bawah Maklumat Akaun.

Outlook 2010 sering dapat mencari dan mengkonfigurasi akaun anda secara automatik hanya dengan alamat e-mel dan kata laluan anda, jadi masukkan ini dan klik Next untuk membiarkan Outlook mencuba mengaturnya secara automatik.

Outlook kini akan mencari tetapan untuk akaun e-mel anda.

Sekiranya Outlook dapat mencari tetapan dan mengkonfigurasi akaun anda secara automatik, anda akan melihat skrin kejayaan ini. Bergantung pada persediaan anda, Gmail disiapkan secara automatik, tetapi kadang-kadang gagal menemui tetapannya. Sekiranya ini berlaku, kami akan kembali dan mengkonfigurasinya secara manual.

Konfigurasikan Outlook untuk Gmail secara manual

Kembali ke skrin penyediaan akaun, pilih Konfigurasikan tetapan pelayan secara manual atau jenis pelayan tambahan dan klik Seterusnya .

Pilih E-mel Internet dan kemudian klik Seterusnya .

Masukkan nama pengguna, alamat e-mel anda, dan log masuk maklumat. Di bawah Maklumat pelayan masukkan perkara berikut:

  • Jenis Akaun: POP3
  • Pelayan mel masuk: pop.gmail.com
  • Pelayan mel keluar: smtp.gmail.com

Pastikan untuk memeriksa Ingat kata laluan sehingga anda tidak perlu memasukkannya setiap kali.

Setelah data dimasukkan, klik pada butang Tetapan Lagi.

Pilih tab Pelayan Keluar , dan periksa Pelayan keluar saya (SMTP) memerlukan pengesahan . Sahkan Gunakan tetapan yang sama dengan pelayan surat masuk saya juga ditandai.

Seterusnya pilih tab Advanced dan masukkan maklumat berikut:

  • Pelayan Masuk (POP3): 995
  • Pelayan keluar (SMTP): 587
  • Periksa Pelayan ini memerlukan sambungan yang disulitkan (SSL)
  • Tetapkan Gunakan jenis sambungan yang disulitkan berikut ke TLS

Anda juga mungkin tidak mahu mencentang kotak untuk Menghapus mesej dari pelayan setelah beberapa hari. Dengan cara ini mesej anda tetap dapat diakses dari Gmail dalam talian.

Klik OK untuk menutup tetingkap, dan kemudian klik Seterusnya untuk menyelesaikan penyediaan akaun. Outlook akan menguji tetapan akaun anda untuk memastikan semuanya berfungsi; klik Tutup apabila ini selesai.

Dengan syarat semuanya dimasukkan dengan betul, anda akan disambut dengan pesanan persediaan yang berjaya… klik Selesai.

Gmail akan siap untuk diselaraskan dengan Outlook 2010. Nikmati akaun Gmail anda di Outlook, lengkap dengan pencarian diindeks pantas, paparan perbualan, dan banyak lagi!

Kesimpulannya

Menambah Gmail menggunakan tetapan POP ke Outlook 2010 biasanya mudah dan hanya memerlukan beberapa langkah. Walaupun anda harus memasukkan tetapan anda secara manual, ia masih merupakan proses yang cukup mudah. Anda boleh menambahkan banyak akaun e-mel menggunakan POP3 jika anda mahu, dan jika anda ingin menyegerakkan akaun IMAP, lihat tutorial kami untuk mengatur Gmail menggunakan IMAP di Outlook 2010.