Cara Mengkaji dan Menyetujui Apa yang Muncul di Garis Masa Facebook Anda

Sekiranya anda ingin mengekalkan kawalan yang lebih ketat terhadap apa yang muncul dalam garis masa Facebook anda (dan dengan itu kepada semua orang yang anda berkawan dengan Facebook), ada mekanisme yang mudah tetapi kurang digunakan yang terdapat di dalam Facebook untuk memberi anda hak persetujuan atas semua perkara yang ditandai oleh orang lain anda masuk.

Mengapa Anda Mahu Melakukan Ini

Mari kita hadapi, kita semua mempunyai sekurangkurangnya satu daripada orang berikut di kandang Facebook rakan kita: orang yang menandai semua orang dalam siaran [politik / acara / pemasaran pelbagai peringkat] mereka, orang yang suka menyiarkan secara rawak (dan seringkali tidak sesuai) kandungan dan teg setiap orang yang mereka fikir mungkin menganggapnya lucu, orang yang mengambil sejuta gambar di setiap acara dan memberi tanda pada setiap orang yang hadir dalam setiap acara tersebut, atau sebilangan orang lain yang menyalahgunakan fungsi penandaan rakan Facebook.

Sekiranya anda bosan dengan rakan yang menandakan anda dalam pengumuman untuk "Pertempuran Rap Slam Super Hebat !!!" mereka akan berada di hujung minggu depan, atau anda benar-benar tidak mahu foto anda dari pesta hujung minggu lalu secara automatik mengalir ke suapan Facebook anda tanpa persetujuan anda, maka anda  semestinya perlu memanfaatkan ciri "Kajian Garis Masa". Ringkasnya, tinjauan garis masa meletakkan setiap perkara yang anda ditandai - siaran, komen, dan foto - untuk disemak sebelum diterbitkan di garis masa Facebook anda (dan dapat dilihat oleh rakan / keluarga / rakan sekerja anda).

BERKAITAN: Cara Menyekat Orang Dari Memposting di Garis Masa Facebook Anda Tanpa Meminta Mereka

Sebelum kita menghidupkan fitur ini, ada beberapa perkara yang perlu diserlahkan mengenai ciri tinjauan garis masa agar tidak ada kekeliruan. Pertama, fungsi tinjauan garis masa tidak membenarkan anda menyensor kandungan yang tidak anda gemari di luar Facebook, ia hanya membolehkan anda menyimpan barang yang tidak anda sukai dari garis masa peribadi anda sehingga tidak dapat dilihat di sana (atau ditolak keluar kepada rakan Facebook anda). Menolak siaran melalui semakan garis masa tidak menghapusnya, ia tetap menjadikannya tidak mengikut garis masa anda.

Ini juga tidak menghalang rakan-rakan pemberi tanda untuk melihat catatan-jadi jika anda mempunyai rakan yang sama, mereka semua akan melihat siaran tersebut tidak kira apa. Ini hanya dapat mengelakkan siaran muncul di halaman profil anda, dan muncul di umpan rakan-rakan yang tidak anda miliki dengan tagger.

Begitu juga, ini tidak menghalang orang untuk membuat catatan di dinding Facebook anda mengikut tetapan yang telah anda konfigurasi untuk dinding anda. Fungsi tinjauan garis masa adalah untuk menyaring catatan yang anda ditandai, bukan menyaring catatan yang ditinggalkan oleh rakan anda secara langsung di garis masa anda. Sekiranya anda ingin mengubah siapa yang boleh menghantar ke dinding Facebook anda, sila rujuk tutorial kami di sini.

Akhir sekali, itu semua atau tidak. Pada masa ini belum ada fungsi dalam tinjauan garis masa untuk menetapkan jenis teman yang dipercayai atau seumpamanya. Ini bermaksud jika pasangan anda menandai anda dalam banyak foto keluarga, tidak ada cara untuk mengatakan "Setujui semuanya dari pengguna XYZ, saya mempercayainya", dan anda dibiarkan secara manual meluluskan semua siaran tersebut sebelum ia muncul pada garis masa anda.

Ketidakpastian itu, ini adalah cara yang sangat berguna untuk menghentikan rakan-rakan anda daripada melihat ejekan politik gila paman anda (yang dia tegaskan untuk menandatangani anda) atau semua orang dalam keluarga anda daripada melihat sampah pemasaran pelbagai peringkat yang rakan anda selalu beri tanda pada semua .

Cara Menghidupkan Semakan Garis Masa

Menghidupkan dan menggunakan tinjauan garis masa adalah urusan yang cukup mudah. Walaupun anda boleh menukar tetapan dari kedua laman web dan dari aplikasi mudah alih Facebook (kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan kedua-duanya), sedikit lebih pantas jika anda melakukannya di laman web.

Mengaktifkan Semakan Garis Masa di Laman Web

Untuk membolehkan tinjauan garis masa melalui laman web Facebook, log masuk ke akaun anda dan klik pada segitiga menu kecil di sebelah kanan atas bar navigasi biru, kemudian pilih "Tetapan", seperti yang dilihat di bawah.

Di panel navigasi sebelah kiri, pilih "Garis Masa dan Penandaan".

Dalam menu "Garis Masa dan Penandaan" cari entri "Tinjau catatan rakan yang menandakan anda sebelum mereka muncul pada garis masa anda?"; secara lalai tetapan ini dimatikan. Ketuk "Edit" untuk mengubahnya.

Pada menu yang sekarang terbuka, klik pada menu drop down dan beralih "Disabled" ke "Enabled".

Perubahan akan berlaku dengan segera, tidak ada butang pengesahan atau simpan untuk ditekan.

Mendayakan Semakan Garis Masa pada Aplikasi Mudah Alih

Sekiranya anda membaca tutorial ini di telefon anda dan ingin langsung mengubah tetapannya, berikut cara melakukannya dari aplikasi mudah alih Facebook. Walaupun terdapat sedikit perbezaan antara susun atur aplikasi di platform mudah alih yang berbeza, anda seharusnya dapat mengikuti dengan mudah menggunakan tangkapan skrin iOS ini.

Ketuk butang menu "Lagi" di bar navigasi dan pilih "Tetapan" di menu yang dihasilkan, seperti yang terlihat di bawah.

Pilih "Tetapan Akaun" di menu pop timbul.

Pilih "Garis Masa dan Penandaan" di menu "Tetapan".

Sama seperti di laman web, pilih "Tinjau catatan rakan yang menandakan anda sebelum mereka muncul pada garis masa anda?"

Togol "Semakan Garis Masa" ke.

Sekali lagi, seperti togol laman web, tidak ada pengesahan dan perubahannya akan berkuatkuasa serta-merta.

Cara Menggunakan Semakan Garis Masa

Setelah anda mengaktifkan fungsi tinjauan garis masa, mari kita lihat bagaimana tindakannya. Untuk menunjukkan bahawa kami meminta rakan untuk menghantar meme Minions dan memberi tag kepada kami. Pada skala perkara yang tidak disukai, kami akan meletakkan meme Minions dengan kuat antara jemputan ke pihak di mana lilin yang terlalu mahal dijual dan siaran yang melibatkan pengguna yang ditandai dalam operasi penyeludupan dadah antara negeri.

Apabila seseorang menandakan anda, anda akan mendapat pemberitahuan seperti itu.

Pemberitahuan selalu kelihatan seperti “[pengguna] menandai anda dalam siaran. Untuk menambahkan ini ke garis masa anda, pergi ke Timeline Review ”dengan lakaran kecil siaran. Klik pada "Tinjauan Garis Masa" yang tebal atau lakaran kecil untuk melonjak ke siaran.

Di sana anda dapat memilih "Tambah ke Garis Waktu" atau "Sembunyikan".

Semasa anda menambah atau menyembunyikan item, anda akan melihat entri ringkas untuk setiap item yang menggambarkan bagaimana siaran akan muncul di Facebook, seperti itu.

Ingat, menambahkan catatan ke garis masa anda memasukkannya ke dalam suapan berita rakan anda, meletakkannya di dinding anda, dan menyatukannya ke jejak Facebook anda. Menyembunyikan siaran dari garis masa anda akan menghentikan perkara tersebut, tetapi tidak akan memadamkan siaran atau membuang tanda. Sekiranya anda mahu, anda boleh mengunjungi siaran tersebut dan secara manual memilih "hapus tag" untuk membuang pautan ke akaun Facebook anda sepenuhnya dari pos atau, jika siaran itu lebih daripada gangguan dan sebenarnya melanggar peraturan Facebook atau menyalahi undang-undang, anda boleh mengklik butang laporan.

Walaupun tinjauan garis masa tidak sempurna, ini adalah cara yang sangat baik untuk menangkap banyak siaran bodoh yang mungkin anda ditandai dan, dalam prosesnya, mengelakkan kekacauan garis masa anda (dan mengganggu rakan anda) dengan tiang garaj.